edek Posted May 21, 2018 Report Posted May 21, 2018 Jaki antywylegacz zastosować w pszenicy jarej i jęczmieniu jarym i w jakim stadium rośliny najlepiej ? Quote
Vademecum Posted May 22, 2018 Report Posted May 22, 2018 stosujesz min. 2 zabiegi. pierwszy 1 cm pierwsze kolanko od ziemi, drugi 1 cm drugie kolanko od ziemi i nie później bo skracasz miedzywięźle. trzecim zabiegiem możesz skracać dokłosie ale decyzje podejmujesz widząc rośliny. Dawno temu bawiłem sie w to ale doszedłem do wniosku że cza mieć dobrą ziemię w której nie brakuje wody. niestety nie posiadam takiej. Quote
Vademecum Posted May 22, 2018 Report Posted May 22, 2018 stosowałem berceme ccc a później stabilan. generalni bazą było ccc dla pszenicy a jęczmienia flordimex T Quote
DuzyGrzegorz Posted May 22, 2018 Report Posted May 22, 2018 Jeżeli stosujesz antywylegacz to musisz zadbać o liście. Choroby grzybowe ograniczają powierzchnię asymilacji na liściach i jak jeszcze zmniejszysz powierzchnię asymilacji na źdźble przez jego skrócenie to rośliny nie będą w stanie wydać oczekiwanego plonu. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted May 22, 2018 Report Posted May 22, 2018 ochrona przed chorobami i szkodnikami jest istotne jak i istotne jest odpowiednie odżywienie roślin makro i mikro - elementów, przebieg pogody. Jeśli jeden z tych elementów zawiedzie to cała akcja ze skracaniem nie przyniesie efektu.Dzisiejsze odmiany pszenic są wstanie przyswoić nawóz na poziomie 700 kg na 1ha. Skracanie ma sens przy wyższych dawkach nawozu. Niedaleko mnie w którymś roku pszenica dała około 12 ton z 1 ha. Pieniądze duże na nakłady a ryzyko jeszcze większe na np. susze. Quote
DuzyGrzegorz Posted May 23, 2018 Report Posted May 23, 2018 Nakłady na plon rosną wykładniczo więc jest granica ekonomiczna a nie biologiczna. Sam zabieg CCC nie podnosi plonu ale umożliwia intensywniejsze oddziaływanie innymi czynnikami na plon. Pszenica ma stosunkowo duży udział liści w stosunku do źdźbła w procesie asymilacji więc jest możliwość. Żyto ma asymiluje przede wszystkim źdźbłem więc tu jest relacja im wyższe tym wyższy plon. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts