Witam mam pytanie odnośnie oprysku ziemniaków ze względu ze mam zaperzone pole chciałbym popryskać ziemniaki środkiem o nazwie AGIL żeby perz za bardzo się tam nie rozwinął , macina już wzeszła i ma około 10 cm wysokości i tu pytanie czy nie wpłynie to na rozwój ziemniaków? Bo w tamtym roku pryskałem ziemniaki jakimś opryskiem od chwastów i po prostu nie doczytałem że nie można pryskać IRGI po wschodach i trochę zachamowało mi rozwój roślin w efekcie ziemniaków było mało i były nie dużej wielkości , w tym roku też posadziłem irgę czy ten oprysk nie wpłynie w żaden sposób na rozwój akurat tego gatunku ziemniaków?
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 26 maj 2018 - 22:31
Napisano 26 maj 2018 - 22:48
ziemniaki pryska się przed wschodami, od tego jak stosować herbicyd jest etykieta środka, a z drugiej strony na perzowisku nie sadzi się ziemniaków. Perz najskuteczniej zniszczysz w kuku albo glifosatem.
Napisano 27 maj 2018 - 06:50
Spokojnie możesz zastosować np. Fusilade Forte 150 EC w dawce 1,7 l/ha. Pozdrawiam!
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Ziemniaki, oprysk
Porozmawiajmy o rolnictwie →
MASZYNY ROLNICZE I URZĄDZENIA →
Pilnie kupię kombajn BOLKO tel: 725361836Napisany przez Graty , 20 sie 2020 BOLKO, ZIEMNIAKI, KOMBAJN |
|
|
||
PRODUKCJA ROŚLINNA →
Pomoc z ZiemniakamiNapisany przez rolniczka1990 , 27 kwi 2019 Ziemniaki |
|
|
||
PRODUKCJA ROŚLINNA →
Jakie sadzeniaki wybrać?Napisany przez rolnik_1957 , 05 mar 2019 pomorskie, odmiany ziemniaków i 4 więcej |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych