Robert ;-) Posted June 4, 2018 Report Posted June 4, 2018 Witam mam pytanko, które z adapterów uważacie za lepsze ,te na jeden wałek z dużymi łopatami, czy te na dwa wałkami,rozrzutnik typu czarna-białostocka Quote
Vademecum Posted June 4, 2018 Report Posted June 4, 2018 robert, najlepszy adapter to ten z dwoma poziomymi wałkami. ten z łopatami miał być uniwersalny do wszystkiego łącznie z wapnem ale okazał się utopią. rozrzuca na kupki, jak łopatą. Te pionowe też równomiernie nie rozrzucają. Quote
ali Posted June 4, 2018 Report Posted June 4, 2018 chyba na dwa wałki będzie lepszy bo lepiej rozdrabnia, sam mam na łopaty i te szerzej rozrzuccają , ale i lubią czasem większego kęsa wyrzucić, Pionowe najlepsze , ale i cena inna chcąc kupić Quote
Robert ;-) Posted June 5, 2018 Author Report Posted June 5, 2018 Dzięki panowie ja mam na jeden ten łopaciasty. Ale mam okazję się zamienić z dopłatą z mojej strony i myślę że sie zamienię Quote
Vademecum Posted June 5, 2018 Report Posted June 5, 2018 warto, obornik jest rozdrobniony i równomiernie rozrzucony. Robert ;-) 1 Quote
izydor6280 Posted June 5, 2018 Report Posted June 5, 2018 jeśli chodzi o poziome to 2 wałki na ślimaku, ładnie rozrzuca, choć stawia większy opór Quote
Robert ;-) Posted June 5, 2018 Author Report Posted June 5, 2018 Wiem izydor że te są fajne ale jeden kosztuje coś ponad 500 dwa to już tysiąc a ja oddam swój adapter dorzucę 100we i jadę w pole Quote
Vademecum Posted June 5, 2018 Report Posted June 5, 2018 a ja swój rozrzutnik kasuje, a w sumie samą góre. szukam kipra z ciężarówki z siłownikiem i robie wywrktke. Quote
Robert ;-) Posted June 5, 2018 Author Report Posted June 5, 2018 Ludzie tak robią, sporo takich przeróbek na Youtube widziałem Quote
Vademecum Posted June 6, 2018 Report Posted June 6, 2018 przyczepe na kamień czy ziemie potrzebuje a rozrzutnika to od kilku lat nie używam. Kipry z ciężarówek holernie drogie. 6 tysi cenią za kiper z dziurami w konstrukcji, ładnego poniżej 10 tysi nie widziałem.Robić od podstaw nie opłaca sie jak przyjdzie kupić siłownik to też 10 tysi wyjdzie a materiał nowy koroduje sam od siebie. Quote
Robert ;-) Posted June 6, 2018 Author Report Posted June 6, 2018 Była ostatnio na sprzedajemy.pl ifa wywrotka za 4z kawałkiem na śląsku Quote
Vademecum Posted June 7, 2018 Report Posted June 7, 2018 rozrzutnik puki co uratował się, kupiłem ładny kiper z całą resztą, wszystko sprawne, jeździ.W ten sposób jestem w posiadaniu kamaza Quote
Robert ;-) Posted June 9, 2018 Author Report Posted June 9, 2018 Taką to dwie łyżki i kamaz pełny Ale coś wydaje mi się że są drogie Quote
Vademecum Posted June 9, 2018 Report Posted June 9, 2018 za 3 dychy już kupi, ale żeby sie tym dało pracować to cza dać 4. Kroji mi sie tu 2.4 ha ziemi i jeśli to wyjdzie to ładowarki nie będzie ): Quote
Vademecum Posted June 9, 2018 Report Posted June 9, 2018 O.C. za kamaza dla rolnika mniej niż od osobówki, powiększył bym sobie teren i zasypał wąwozy na środku pola po kukurydzy 2 lata temu Quote
Robert ;-) Posted June 9, 2018 Author Report Posted June 9, 2018 Jak jest w dobrym stanie to bedziesz jeździł i robił,ja to prawko mam do 3,5tony więc ciężarówka sobie nie po jeżdżęco do ładowarki to może za rok?a ostrowkiem pewnie słabo będzie kłaść? Quote
Vademecum Posted June 9, 2018 Report Posted June 9, 2018 ostrówki miałem dwa i nie chce. ostrówek spisuje się jedynie w kopaniu drzew i pniaków.Myślałem też o waryńskim. Jak kupie tą działkę to nici z wszelkich zakupów. Quote
Robert ;-) Posted June 9, 2018 Author Report Posted June 9, 2018 Wiadomo nie można mieć wszystkiego ,coś za coś ,myślałem na że masz jeszcze ostrowka, ale koparka ala warynski to już coś ważne aby miała podpory te a kołach straszne buja Quote
ali Posted June 9, 2018 Report Posted June 9, 2018 lepiej może jakąś koparkę kupić , szerszy zakres zastosowania i jakąś usługę można zrobić Quote
Vademecum Posted June 9, 2018 Report Posted June 9, 2018 właśnie mnie chodzi o dobre zakotwiczenie maszyny. dobre podpory i duża masa. ja moge mieć nawet na gąsienicach bo teren mam w zasięgu swoich pól. Potrzebuje zebrać warstwe ziemi z 20a i dlatego ładowarka, Połowa wspomnianej działki jest porośnięta olchą i brzozą na jakieś 8 m także koparke będe musiał nająć bo byle klamota nie chcę już. Quote
miszka Posted August 7, 2018 Report Posted August 7, 2018 Koledzy czy miał ktoś z Was styczność z rozrzutnikiem obornika przerobionym / dostosowanym również do rozsiewu wapna?Czy taka modyfikacja jak w rozrzutniku poniżej który oryginalnie jest nie przystosowany do wapna zdaje egzamin? https://www.olx.pl/oferta/przyczepa-rozrzutnik-dwuosiowy-obornika-wapna-CID757-IDv94KW.html Quote
Vademecum Posted August 7, 2018 Report Posted August 7, 2018 wapno wapnu nie równe. takim wynalazkiem nie rozrzucisz wapna równomiernie a też listwy od posówu mogą się wykręcać. Quote
DuzyGrzegorz Posted August 7, 2018 Report Posted August 7, 2018 Dawki melioracyjne wapna to maksymalnie 2-3 tony CaO na ha w zależności od pojemności kompleksu sorpcyjnego gleby. Jeżeli potrzeby są większe to dawkę należy podzielić. druga i następna dawka (w następnych latach) to 1-3 tony CaO na ha. To chyba rozsiewacz nie do takich dawek. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts