Jump to content

Recommended Posts

Posted
robert, najlepszy adapter to ten z dwoma poziomymi wałkami. ten z łopatami miał być uniwersalny do wszystkiego łącznie z wapnem ale okazał się utopią. rozrzuca na kupki, jak łopatą. Te pionowe też równomiernie nie rozrzucają.
Posted

chyba na dwa wałki będzie lepszy bo lepiej rozdrabnia, sam mam na łopaty i te szerzej rozrzuccają , ale i lubią czasem większego kęsa wyrzucić, Pionowe najlepsze , ale i cena inna chcąc kupić

Posted
przyczepe na kamień czy ziemie potrzebuje a rozrzutnika to od kilku lat nie używam. Kipry z ciężarówek holernie drogie. 6 tysi cenią za kiper z dziurami w konstrukcji, ładnego poniżej 10 tysi nie widziałem.Robić od podstaw nie opłaca sie jak przyjdzie kupić siłownik to też 10 tysi wyjdzie a materiał nowy koroduje sam od siebie.
Posted
Jak jest w dobrym stanie to bedziesz jeździł i robił,ja to prawko mam do 3,5tony więc ciężarówka sobie nie po jeżdżęco do ładowarki to może za rok?a ostrowkiem pewnie słabo będzie kłaść?
Posted
właśnie mnie chodzi o dobre zakotwiczenie maszyny. dobre podpory i duża masa. ja moge mieć nawet na gąsienicach bo teren mam w zasięgu swoich pól. Potrzebuje zebrać warstwe ziemi z 20a i dlatego ładowarka, Połowa wspomnianej działki jest porośnięta olchą i brzozą na jakieś 8 m także koparke będe musiał nająć bo byle klamota nie chcę już.
  • 1 month later...
Posted

Dawki melioracyjne wapna to maksymalnie 2-3 tony CaO na ha w zależności od pojemności kompleksu sorpcyjnego gleby. Jeżeli potrzeby są większe to dawkę należy podzielić. druga i następna dawka (w następnych latach) to 1-3 tony CaO na ha. To chyba rozsiewacz nie do takich dawek. Pozdrawiam!