zabekprk Posted June 7, 2018 Report Posted June 7, 2018 Chemią nie chcę spryskiwać psiaków, bo jest ona tak samo szkodliwa dla psów jak same kleszcze. W jaki sposób efektywnie zabezpieczyć przed kleszczami, bo przecież są one tak samo niebezpieczne dla zwierząt jak i dla ludzi. Quote
rolniczka_585 Posted June 7, 2018 Report Posted June 7, 2018 Ja dla psów mam obroże, koszt ok. 15 zł działa na 3-4 tygodnie. Dla kota mam krople na 12 tygodni koszt niestety ok. 100 zł, ale działają. Quote
stephan Posted June 7, 2018 Report Posted June 7, 2018 Kleszcze, ale też i inne insekty nie znoszą permatryny, którą się impregnuje ciuchy. No właśnie, jest to jednak chemia, i nie mam pewności jak pies zareaguje, ale na ciuchach sprawdza się bardzo dobrze. Kleszcz gdy wejdzie na spodnie spryskane permatryną po kilku chwilach odczepia się i odpada.Pozostaje obroża przeciwko kleszczom. Cenowo wygląda tak jak tutaj: https://www.obroza-elektryczna.pl/obroze-przeciwko-kleszczom/ Quote
rolniczka_585 Posted June 7, 2018 Report Posted June 7, 2018 Ja ufam naszej pani weterynarz, która wiem że kotu nie zrobi krzywdy. Obroża dla kotów wychodzących jest bardzo niebezpieczna. Quote
ali Posted June 7, 2018 Report Posted June 7, 2018 przedwczoraj wyrwałem kleszcza mojemu psiakow , wbił się cm od obroży na pasożyty Quote
rolniczka_585 Posted June 8, 2018 Report Posted June 8, 2018 no niestety tak jest, czas chyba w takim razie na nową obrożę. Quote
Recommended Posts