Ojciec Posted January 15, 2012 Report Posted January 15, 2012 Witam skoro mamy już wielkość naszych mniejszych lub większych gospodarstw to nadszedł czas na dzierżawy. Oto moje pytanie, Jakie są u was ceny dzierżaw? W mojej okolicy kształtują się w granicach:600 - 1000 zł za ziemię 500 - 700 zł za łąki. Quote
muzyk Posted January 16, 2012 Report Posted January 16, 2012 Witam.W mojej okolicy jeśli się nie mylę to za dopłatę i płaci się podatek bo dodatkowo jak by się jeszczę dopłacało to co za sens brać ddzierżawę.Pozdrawiam. Quote
mlodyfarmer Posted January 16, 2012 Report Posted January 16, 2012 Witam. u nas 1000zł za 1ha biora o nizszej stawce nie ma mowy. Ja osobiście nie dzierżawie ani ha wolałbym kupić ispłacac kredyt niż obrabiac komuś pole i robić na kogos Quote
hirek Posted January 16, 2012 Report Posted January 16, 2012 Każdy by wolał wziąść kredyt i spłacać kredyt. Ale problem jest taki że u nas to nikt nie chce ziemi sprzedawać. I jak masz wolne moce przerobowe i ładny kawałek trafisz w dzierżawe to nie ma się co zastsanwaić tylko brać i obrabiać. Quote
muzyk Posted January 16, 2012 Report Posted January 16, 2012 Witam. Czy mógł by ktoś szeżej napisać jak to jest u was z tymi płatnymi dzierżawamy a co z dopłatamy ipodatkem bo nie bardzo rozumiem na jakej zasadzie to działa.Pozdrawiam. Quote
rolnik1500 Posted January 16, 2012 Report Posted January 16, 2012 U nas (w Wilkopolsce) sprawa wyglada tak. Tak przynajmniej słyszałem że się dogadują i ja też jak dzierżawiłem to się tak umawiałem.Za dzierżawe płaci się w zależności co się będzie uprawiać, ja uprawiałem pszenicę i za hektar płaciłem 800kg pszenicy, jest to o tyle uczciwe że im lepiej wyjde na zbożu - wyższa cena za tone pszenicy to defakto właściciel ziemi też więcej zarobi.Ale np pod kapustę wołali nawet 1500 -1600 za hektar. Ale to dlatego że zeszły rok (2010) był super, na 2012 już dzierżawy pod kapustę są po 1000zł za hektar. Tak więc wszystko zależy z kim i jak się dogadasz. Acha dotacje u nas bierze ten co uprawie. Klasa ziemi to IIIa-b Quote
Ojciec Posted January 16, 2012 Author Report Posted January 16, 2012 U nas jest trochę inaczej płacisz np 800 zł za hektar dzierżawionego pola dopłata jest właściciela ziemi i jeszcze płacisz za niego podatek. tak samo sprawa wygląda z łąkami. Quote
przemo137 Posted January 16, 2012 Report Posted January 16, 2012 Witam również mieszkam w Wielkopolsce. U nas sprawa z dzierżawami wygląda tak. Bierzesz pole od rolnika uprawisz siejesz i zbierasz plon, nic więcej cie nie obchodzi. Właściciel bierze dopłaty oraz płaci podatek. Istnieją tez rolnicy którzy chcą żerować na innych i do warunków jak wyżej chcą by im dopłacać co moim zdaniem jest głupota Quote
hirek Posted January 17, 2012 Report Posted January 17, 2012 Z tymi dopłatami jest jak komu pasuje. Wszystko zalezy na ile się ugadasz. Bo jak znajomy ma kawałek 3 hektary - jeden kawałek. Dzierżawi rolnikowi i nie che mu się latać do agencji z papierami. Tak to rolnik troche więcej mu zapłaci a i tak skłda do agencji ARiMR swoje hektary to dopisać mu 3 hektary dzierżawione to już żaden problem i kłopot. Quote
przemo137 Posted January 17, 2012 Report Posted January 17, 2012 @piniek sposób który ty opisałeś jest lepsza alternatywą dla rolnika ponieważ w większości tych przypadków właściciel i dzierżawca spisują umowę na określony czas, rolnik wie na czym stoi. W przypadku dzierżaw na tzw "pysk" bez umowy notarialnej własciciel może wypowiedzieć dzierżawę obojętnie w którym roku. Sam się tak naciąłem wydzierżawiłem 1ha pola bo przylegał do mojej większej działki i miałem przez to lepszy dojazd do pola (inni drogą ) pole było zapuszczone , pozbieraliśmy kamienie , przeprowadziliśmy desykacje chwastów, nawoziliśmy obornikiem i na wapnowaliśmy a on w wypowiedział nam dzierżawę po roku ;( co jak co ale z 5 tyś które w to pole wsadziłem drogą nie szło. Quote
przemo137 Posted January 17, 2012 Report Posted January 17, 2012 Ale oddajesz dopłaty czy zabierasz? Masz umowę notarialną? Quote
konrad rolnik Posted January 18, 2012 Report Posted January 18, 2012 dopłaty oddaje i nie notarjalnie Quote
grzesiek12031980 Posted January 18, 2012 Report Posted January 18, 2012 Ja place 500kg pszenicy z hektara Quote
marcin25m1984 Posted April 8, 2012 Report Posted April 8, 2012 ja za ha dzierżawy płace 1tona pszenicy+ 20% dopłaty do ha pomorskie Quote
Recommended Posts