Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam skoro mamy już wielkość naszych mniejszych lub większych gospodarstw to nadszedł czas na dzierżawy. Oto moje pytanie, Jakie są u was ceny dzierżaw?

W mojej okolicy kształtują się w granicach:

600 - 1000 zł za ziemię

500 - 700 zł za łąki.

Posted
Witam.W mojej okolicy jeśli się nie mylę to za dopłatę i płaci się podatek bo dodatkowo jak by się jeszczę dopłacało to co za sens brać ddzierżawę.Pozdrawiam.
Posted
Każdy by wolał wziąść kredyt i spłacać kredyt. Ale problem jest taki że u nas to nikt nie chce ziemi sprzedawać. I jak masz wolne moce przerobowe i ładny kawałek trafisz w dzierżawe to nie ma się co zastsanwaić tylko brać i obrabiać.
Posted
Witam. Czy mógł by ktoś szeżej napisać jak to jest u was z tymi płatnymi dzierżawamy a co z dopłatamy ipodatkem bo nie bardzo rozumiem na jakej zasadzie to działa.Pozdrawiam.
Posted

U nas (w Wilkopolsce) sprawa wyglada tak. Tak przynajmniej słyszałem że się dogadują i ja też jak dzierżawiłem to się tak umawiałem.

Za dzierżawe płaci się w zależności co się będzie uprawiać, ja uprawiałem pszenicę i za hektar płaciłem 800kg pszenicy, jest to o tyle uczciwe że im lepiej wyjde na zbożu - wyższa cena za tone pszenicy to defakto właściciel ziemi też więcej zarobi.

Ale np pod kapustę wołali nawet 1500 -1600 za hektar. Ale to dlatego że zeszły rok (2010) był super, na 2012 już dzierżawy pod kapustę są po 1000zł za hektar.

Tak więc wszystko zależy z kim i jak się dogadasz.

Acha dotacje u nas bierze ten co uprawie. Klasa ziemi to IIIa-b

Posted
U nas jest trochę inaczej płacisz np 800 zł za hektar dzierżawionego pola dopłata jest właściciela ziemi i jeszcze płacisz za niego podatek. tak samo sprawa wygląda z łąkami.
Posted
Witam również mieszkam w Wielkopolsce. U nas sprawa z dzierżawami wygląda tak. Bierzesz pole od rolnika uprawisz siejesz i zbierasz plon, nic więcej cie nie obchodzi. Właściciel bierze dopłaty oraz płaci podatek. Istnieją tez rolnicy którzy chcą żerować na innych i do warunków jak wyżej chcą by im dopłacać co moim zdaniem jest głupota ;)
Posted
Z tymi dopłatami jest jak komu pasuje. Wszystko zalezy na ile się ugadasz. Bo jak znajomy ma kawałek 3 hektary - jeden kawałek. Dzierżawi rolnikowi i nie che mu się latać do agencji z papierami. Tak to rolnik troche więcej mu zapłaci a i tak skłda do agencji ARiMR swoje hektary to dopisać mu 3 hektary dzierżawione to już żaden problem i kłopot.
Posted
@piniek sposób który ty opisałeś jest lepsza alternatywą dla rolnika ponieważ w większości tych przypadków właściciel i dzierżawca spisują umowę na określony czas, rolnik wie na czym stoi. W przypadku dzierżaw na tzw "pysk" bez umowy notarialnej własciciel może wypowiedzieć dzierżawę obojętnie w którym roku. Sam się tak naciąłem wydzierżawiłem 1ha pola bo przylegał do mojej większej działki i miałem przez to lepszy dojazd do pola (inni drogą ) pole było zapuszczone , pozbieraliśmy kamienie , przeprowadziliśmy desykacje chwastów, nawoziliśmy obornikiem i na wapnowaliśmy a on w wypowiedział nam dzierżawę po roku ;( co jak co ale z 5 tyś które w to pole wsadziłem drogą nie szło.
  • 2 months later...