Jump to content

Recommended Posts

Posted

Siałem pszenice po pszenicy już z 4 razy ale plony marne.Po żniwach siałem gorczyce na poplon, ale juz i tak plony małe chce zostawić pole na rok.może wtedy będzie lepszy plon i posiać coś jako poplon tylko co polecacie ?

Posted

Ja początkowo część pola ugorowałem na 1 rok, ugorem podawałem też w dopłatach. Nic to nie zmieniło w uprawach na lepsze, ale dopiero gdy odstawiłem ugorem na 3 lata.  Po 3 letnim ugorowaniu i zasianiu jęczmienia  tego roku już z wiosny była znaczna poprawa. Zdrowe rośliny, szerokie liście już przy wschodach,ciemny kolor no i dłużej przetrzymuje suszę.

• 2 weeks later...
Posted
Ja mam za słabe ziemię na gorczyce ,robiłem eksperyment na połowie łubin a na drugiej gorczyca ,urosła dość wysoka, potem było pszenżyto i niestety po gorczycy bylo słabsze,sieje łubin gorzki po żniwach aby dziczyzna się nie karmiła,robię to od niedawna a już widzę efekty na plus ;-) sieje około 1,8 metra na hektar może troszkę więcej.
Posted

na poplon warto więcej. więcej masy wytworzy i przerobi ziemi. nasiona kupi nawet 800 zł za tone.

ja posiałem sporo ale na plon nie licze. 25 maja był grad a ubezpieczenie mi łapało 28 maj.