Dobromil Posted June 21, 2018 Report Posted June 21, 2018 Już dawno rozglądałem się za rozsiewaczem do wapna na usługi ,ale teraz to na bank muszę coś kupić tylko nie wiem co może coś polecicie ciągnik jaki będzie go ciągał rto 90 KM kwota około 40 000 Quote
Vademecum Posted June 21, 2018 Report Posted June 21, 2018 kolego, też sie rozglądam. na małą powierzchnię to można się męczyć RCW 3 piast i nie inny z PL.Natomiast na usługi to widzę amazonke z taśmą z kratownicy z nierdzewki. Jednoosiowy albo tandem.Z rozsiewaczem są dwa problemy. przesów masy i równomierne rozrzócenie np. przez talerze.Też mósisz się zdecydować jakie wapno. Dolomitowe mielone czy pyliste. amazonki mają dwie opcje wysiewu. dla pylistego rękaw albo dla dolomitowego talerze. tylko dużo jest ogłoszeń typu sprzedam przystawke do wysiewu wapna pylistego do amazone. za 4 dychy kupisz ładną około 20 lat amazonke.Unikał bym taśmy albo łańcucha napędzanych od koła jezdnego. Quote
izydor6280 Posted June 22, 2018 Report Posted June 22, 2018 rcw 3 drogo sobie cenią, w podobnej cenie można kupić 5napęd taśmy z koła to zaleta, posuw jest tylko podczas jazdy, nie jak z wałka nawet po zatrzymaniu w takiej kwocie już jest z czego wybierać, jeśli chodzi o używki, osobiście celowałbym w rotinę czy bredal'a, najlepiej na taśmie jak w rozrzutnikach obornika Quote
Dobromil Posted June 22, 2018 Author Report Posted June 22, 2018 Wapno to będzie różne i pyliste i mielone więc pewnie będą talerze bo to bardziej uniwersalne , przynajmniej tak mi się wydaje no i kwestia napędu wydaje mi się że napęd od koła jest dokładniejszy Quote
Vademecum Posted June 22, 2018 Report Posted June 22, 2018 tak, wydaje się dokładniejszy , ale w praktyce bywa inaczej. Quote
Vademecum Posted June 23, 2018 Report Posted June 23, 2018 niewidać jaka taśma i napęd od koła. Jak jest mokro to różnie może być z tym napędem. troche drogi bo wyjdzie 45 tysi. Za takie pieniądze widziałem na tandemie i taśma była z kratownicy gdzieś 4×4 cm. był piękny ale nie na mój budżet. Quote
Dobromil Posted June 23, 2018 Author Report Posted June 23, 2018 Fajnie by było gdybyś podrzucił jakieś namiary gdzie go widziałeś Quote
Vademecum Posted June 23, 2018 Report Posted June 23, 2018 u gościa kupowałem suszarnie i miał ale to było pare lat temu... Quote
Vademecum Posted June 24, 2018 Report Posted June 24, 2018 kolego patrzyłem na olx i na tą chwile niema nic, niestety cza czekać. Duże koła są dobre ale naprawde najważniejszy jest posów, ja z taśmą mam złe doświadczenia . Miałem 2 rcw. miałem łańcuchowy z napędem od koła, mokro i poplony np. gorczyca ten napęd sie nie sprawdził, koło zabiera ziemie i rośliny i robota spaprana. 40 tysi to nie małe pieniądze. zwróć uwage że amazonki mają do wyboru talerze i rękaw, przekładka tego to prosta operacja. jak chcesz usługi robić to może warto poszukać maszyny z obiema opcjami , trafiają się. Quote
Dobromil Posted June 24, 2018 Author Report Posted June 24, 2018 Tu https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-rozsiewacz-do-wapna-i-nawozu-posypywarka-soli-piasku-rcw-5-CID757-IDw7ICB.html#dosyć ciekawa opcja , dzwoniłem do człowieka i właściwie wykona tak jak sobie zażyczę tylko trochę się boję że na usługi trochę za mały , a właściwie to dlaczego do kredy zalecane są żmijki a do wapna talerze , chodzi o pylenie czy coś jeszcze ? No niestety narazie nic ciekawego w necie nie znalazłem a czasu tak naprawdę to niewiele bo są już potencjalni klienci i wypadało by pisać zamówienia Quote
Vademecum Posted June 24, 2018 Report Posted June 24, 2018 kupe kasy za niewiadomo co to tym da rade zrobić.nie chodzi o krede tylko o wapno pyliste palone tlenkowe a nawet hydratyzowane. to wapno jest struktury kredy i jest wapno węglanowe, dolomitowe jakbyś zmielił skałe. Tlenkowe jest jak pył i dlatego preferowany jest rozrzut rękawem przez żmijke. a wapno węglanowe idzie na talerze jak nawóz sztuczny. Quote
izydor6280 Posted June 25, 2018 Report Posted June 25, 2018 nie wiem po co przepłacać, skoro ładną 5 można spokojnie trafić do 10tys. czasem trafia się jakaś używka Unii Brzeg, myślę że taki 5500 byłby optymalny do takiej mocy ciągnika Quote
Dobromil Posted February 16, 2019 Author Report Posted February 16, 2019 https://www.olx.pl/oferta/okazja-rozrzutnik-talerzowy-do-wapna-i-obornika-przyczepa-rozsiewacz-CID757-IDyEB0a.html# Może ktoś wie jak to sprawuje się przy wapnie Quote
Vademecum Posted February 16, 2019 Report Posted February 16, 2019 w pomiocie sie sprawdzi, ale wapno ciężkie , niema pewności że te ślimaki dadzą rade. Ciekawe też ila tam jest z oryginała - jak jest zrobiony . i jeden lalerz, więc równomierność niepewna.Coś podobnego widziałem zgnitego , możliwe że to to. Jakby gościu zgodził sie zaprezentować w pracy to można by sie szarpnąć bo niedrogi , ale bez sprawdzenia w polu nieryzykowałbym. Na moje oko to maszyna do pomiotu Quote
anoi1 Posted March 27, 2019 Report Posted March 27, 2019 A może używany? Tu są oferty:a po kliknięciu w baner firmy Korbanek - również w ich ofercie. Quote
Kropacz Posted June 17, 2024 Report Posted June 17, 2024 Na usługi sprzęt musi być pewny, czyli wszystko musi działać bo jechać na usługę i jak u kogoś na polu się zepsuje to najgorsze co może się wydarzyć,Jak bierzesz dotacje na usługi z ARiMR to tylko sprzęt nowy, wbrew pozorom mają u nas Unie 8 tonowe - dwie takie są w okolicy i bardzo sobie chwalą tak wiec nie ma co przepłacać za zachodni. Jak używka to zależy co trafisz w dobrym stanie. Bo sam jeździłem szukałem i takie kląkry, że szkoda mówić. NIBY W NECIE JEST TEGO DUŻO ALE NAPRAWDĘ nie ma z czego wybrać. Quote
Recommended Posts