Już dawno rozglądałem się za rozsiewaczem do wapna na usługi ,ale teraz to na bank muszę coś kupić tylko nie wiem co może coś polecicie ciągnik jaki będzie go ciągał rto 90 KM kwota około 40 000
Jaki rozsiewacz do wapna na usługi
Napisano 21 czerwiec 2018 - 10:44
Kupię rozsiewacz do wapna o ładowności 5 ton i więcej
Napisano 21 czerwiec 2018 - 17:47
Natomiast na usługi to widzę amazonke z taśmą z kratownicy z nierdzewki. Jednoosiowy albo tandem.
Z rozsiewaczem są dwa problemy. przesów masy i równomierne rozrzócenie np. przez talerze.
Też mósisz się zdecydować jakie wapno. Dolomitowe mielone czy pyliste. amazonki mają dwie opcje wysiewu. dla pylistego rękaw albo dla dolomitowego talerze. tylko dużo jest ogłoszeń typu sprzedam przystawke do wysiewu wapna pylistego do amazone. za 4 dychy kupisz ładną około 20 lat amazonke.
Unikał bym taśmy albo łańcucha napędzanych od koła jezdnego.
Napisano 22 czerwiec 2018 - 09:00
rcw 3 drogo sobie cenią, w podobnej cenie można kupić 5
napęd taśmy z koła to zaleta, posuw jest tylko podczas jazdy, nie jak z wałka nawet po zatrzymaniu
w takiej kwocie już jest z czego wybierać, jeśli chodzi o używki, osobiście celowałbym w rotinę czy bredal'a, najlepiej na taśmie jak w rozrzutnikach obornika
Napisano 22 czerwiec 2018 - 14:40
Wapno to będzie różne i pyliste i mielone więc pewnie będą talerze bo to bardziej uniwersalne , przynajmniej tak mi się wydaje no i kwestia napędu wydaje mi się że napęd od koła jest dokładniejszy
Napisano 22 czerwiec 2018 - 14:45
Napisano 23 czerwiec 2018 - 07:41
A co powiecie o tym na olx
Napisano 23 czerwiec 2018 - 10:12
Napisano 23 czerwiec 2018 - 19:17
Fajnie by było gdybyś podrzucił jakieś namiary gdzie go widziałeś
Napisano 23 czerwiec 2018 - 19:36
Napisano 24 czerwiec 2018 - 05:34
OK
Napisano 24 czerwiec 2018 - 10:02
Napisano 24 czerwiec 2018 - 12:30
Tu https://www.olx.pl/o...7-IDw7ICB.html#dosyć ciekawa opcja , dzwoniłem do człowieka i właściwie wykona tak jak sobie zażyczę tylko trochę się boję że na usługi trochę za mały , a właściwie to dlaczego do kredy zalecane są żmijki a do wapna talerze , chodzi o pylenie czy coś jeszcze ?
No niestety narazie nic ciekawego w necie nie znalazłem a czasu tak naprawdę to niewiele bo są już potencjalni klienci i wypadało by pisać zamówienia
Napisano 24 czerwiec 2018 - 13:36
nie chodzi o krede tylko o wapno pyliste palone tlenkowe a nawet hydratyzowane. to wapno jest struktury kredy i jest wapno węglanowe, dolomitowe jakbyś zmielił skałe. Tlenkowe jest jak pył i dlatego preferowany jest rozrzut rękawem przez żmijke. a wapno węglanowe idzie na talerze jak nawóz sztuczny.
Napisano 25 czerwiec 2018 - 12:15
nie wiem po co przepłacać, skoro ładną 5 można spokojnie trafić do 10tys.
czasem trafia się jakaś używka Unii Brzeg, myślę że taki 5500 byłby optymalny do takiej mocy ciągnika
Napisano 16 luty 2019 - 13:24
Napisano 16 luty 2019 - 15:22
Coś podobnego widziałem zgnitego , możliwe że to to. Jakby gościu zgodził sie zaprezentować w pracy to można by sie szarpnąć bo niedrogi , ale bez sprawdzenia w polu nieryzykowałbym. Na moje oko to maszyna do pomiotu
Napisano 27 marzec 2019 - 13:12
A może używany? Tu są oferty:
a po kliknięciu w baner firmy Korbanek - również w ich ofercie.
Napisano 17 czerwiec 2024 - 21:19
Na usługi sprzęt musi być pewny, czyli wszystko musi działać bo jechać na usługę i jak u kogoś na polu się zepsuje to najgorsze co może się wydarzyć,
Jak bierzesz dotacje na usługi z ARiMR to tylko sprzęt nowy, wbrew pozorom mają u nas Unie 8 tonowe - dwie takie są w okolicy i bardzo sobie chwalą tak wiec nie ma co przepłacać za zachodni. Jak używka to zależy co trafisz w dobrym stanie. Bo sam jeździłem szukałem i takie kląkry, że szkoda mówić. NIBY W NECIE JEST TEGO DUŻO ALE NAPRAWDĘ nie ma z czego wybrać.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych