Jump to content

Recommended Posts

Posted

Na 30ha to potrzeba mocnego konia,założyciel tematu nic nie napisał ,jakiej ma być mocy i jaki jako główny czy pomocniczy, a drugi raczej na pewno ma .poczekamy może coś napisze .

Od siebie, mając w takie hektary to jeden 100-110km a drugi 80

Posted

na dzień dzisiejszy posiadam deutza 4.50 z 89r używany do koszenia,prasowania,orania,talerzowania ciągnik zmęczony życiem pada mu skrzynia i kończy sprzęgło  oraz posiadam 60 z 79r uzywana do pryskania,siania,rozsiewania nawozów,wywalania obornika, czasem do kultywatora również zmęczona życiem ma do zrobienia kolumnę kierowniczą i hamulce z 30 ha 15 to trawa resztę obsiewam zbożem 

Posted

kolego, zachodni za 35 tysi ponad 100 koni nie będzie lepszy od tego co masz.

Celuj w ursusa 6 cyl. wszystko naprawisz sam i dostaniesz części albo kupisz całe podzespoły w śmiesznych pieniądzach. od 1222 do 1614 od roku 1989. ma orbitrol oryginalnie montowany cza tylko wywalić klamota spod chłodnicy i zamontować siłownik. w serii 4×4 masz otwory w moście pod adaptacje siłownika.

Posted

jak da gwarancje to ok. Problem w tym że zawsze coś grubszego może wyjść. Moje pytanie _ piszesz za wymiane a sam synchronizator skąd ?

Lepiej dać 5 koła za naprawe niż wydać 35 za niewiadomo co.

Posted

3000 rozebranie + złożenie 2000 części (synchronizator) dodam że skrzynia była raz robiona jak kupiłem ciągnik jakieś 7 lat temu po 2 tygodniach od zakupu pękł jakiś tryb mechanik skasował wtedy 10 tysięcy zastanawiam się czy 2 tysiące za sam synchronizator to nie za dużo 

Posted
napewno trudniej. ale jak sie coś bardziej kosztownego wysypało to koszt części wzrośnie. Możesz też szukać takiegosamego ciągnika jak masz. Znasz jego bolączki i będziesz miał części
Posted

był u mnie mechanik po prostu żenada naprawiał prasę markanta 50 i przy okazji zajrzał do ciągnika powiedział że wina jest sprzęgła dlatego biegi ciągle zgrzytają lecz nie wydaje mi się że cała wina leży w sprzęgle ponieważ na M wchodzi 1,2,3 reszta już nie po próbie podciągnięcia sprzęgła powiedział że nie ma już regulacji twierdząc żeby przyprowadzić ciągnik na warsztat po samodzielnym sprawdzeniu udało mi się podciągnąć 2 i pół obrotu jeszcze, moim zaskoczeniem był stan oleju w skrzyni który mechanik wlewał i mówił że jest dobrze po odkręceniu korka było po prostu sucho po wlaniu 5 litrów oleju bagnet ledwo po lekkim wkręceniu czubkiem stykał. 

Posted

https://www.olx.pl/oferta/deutz-dx-6-50-CID757-IDwpoLP.html#  ja bym przyjrzał się temu ciągnikowi . Sam ma DEUTZ-a i bardzo go chwalę 

nie potrzebuje ciągnika który ma 140 koni  na 30 ha trochę  zastanowienia przy wypowiedzi kupując taki ciągnik trzeba się liczyć z tym że trzeba mieć sprzęt do takiego ciągnika czy też górę kasy na sprzęt do niego szukam czegoś maksymalnie do 100 km.  

Posted

Tylko pokazuję jakie są opcje , a gdyby mój ojciec myślał podobnie co Ty zresztą i nie tylko Ty to nie sprzedał by konia i nie kupił ciągnika bo przecież trzeba wszystkie maszyny zmienić , pierwszym ciągnikiem był w moim gospodarstwie T-25 zakupiony przez mego ojca później był Jumz i znów trzeba maszyny dokupywać i zmieniać itd.  aż do dziś ,chodzi o to że jak się nie rozwijasz to się zwijasz 

To takie moje uwagi a zrobisz oczywiście ze swoimi pieniędzmi co zechcesz