Jump to content

Recommended Posts

Posted

Planuję wymianę instalacji elektrycznej w domu. Zastanawiam się nad wyborem przewodu, jaki wybrać do instalacji wewnętrznej, aby pociągnął urządzenia o różnych mocach. Jakie są obecnie standardy jeżeli o to chodzi?

Posted

Standardy trudno opisać w poście. Doradzę Ci najprościej. Przewody nie dobiera się do mocy urządzeń lecz do zabezpieczenia nadmiarowo-prądowego danego obwodu .Minimalny przekrój przewodu to 1,5 mm2. Taki obwód możesz zabezpieczyć bezpiecznikiem nadmiarowo-prądowym o charakterystyce B6 lub B10. Jeżeli obwód ma zostać zabezpieczony bezpiecznikiem nadmiarowo-prądowym o charakterystyce B16 to musisz użyć przewodów o przekroju 2,5 mm2. Jeżeli zabezpieczenie będzie zrealizowane bezpiecznikiem nadmiarowo-prądowym o charakterystyce B20 to użyj przewodów o przekroju 4 mm2. Jeżeli przewód będzie położony bezpośrednio na ścianie, a obciążane będą dwie żyły to przy tym zabezpieczeniu możesz użyć przewodu o przekroju 2,3 mm2. Dalej zaczynają się spore różnice w zależności sposobu położenia przewodu, ilości żył obciążonych, czy kabel czy wiązka i innych, ale chyba już prądy wymagające zabezpieczenia nadmiarowo-prądowego ponad 20A Cię nie interesują. Pozdrawiam!

Posted

Tak jak kolega wyżej napisał: 1,5 mm2 do zastosowań amatorskich wystarczy w zupełności. A jak chce mieć 3 fazy, to 2,5 mm2 też wystarczy w zupełności.

Inną kwestią jest to, że należałoby to wszystko sobie dokładnie przeliczyć: odległość, moc odbiorników. Na tej podstawie należy dobrać grubość przewodu.

Cenowo nie są to jakieś drogie sprawy. Tutaj: https://www.egsystem-sklep.pl/przewody-instalacyjne-c-470.html

Masz przykładowy cennik.

Posted

Proszę podpowiedzcie, jakim przewodem ciągnięcie w domu internet kablowy? Chce rozprowadzic do każdego pomieszczenia i zastanawiam się jaki będzie najlepszy, to samo z kablem antenowym.

Posted

Kabel zależy od standardu sieci. Pewnie chodzi o Ethernet. Są cztery standardy:

1. Ethernet 10 Mb/s wymaga skrętki kategorii co najmniej 3 - już nie stosowany.
  2. Fast Ethernet 100 Mb/s wymaga skrętki kategorii co najmniej 5 - najpopularniejszy.
  3. Giga Ethernet 1 Gb/s wymaga skrętki kategorii co najmniej 6 - czasami urządzenia domowe są wyposażone w taki port.
  4. 10 Giga Ethernet 10 Gb/s wymaga skrętki kategorii co najmniej 7 - stosowany wyłącznie w sieciach szkieletowych.

Nie kładź skrętki (kabla TV również) równolegle do kabli elektrycznych i rur w odległości mniejszej niż 20 cm. Krzyżować się mogą bez problemu pod kątem prostym. Jeżeli robisz połączenie między poszczególnym piętrami to musisz to zrobić kablem światłowodowym bo inaczej będziesz drżał o sprzęt przy najmniejszej burzy. Masz do wyboru dwa rodzaje kabla światłowodowego - wielomodowy i jednomodowy. Użyj wielomodowego bo jest znacznie tańszy i dużo tańsze są interface dla takiego kabla.

Co do kabla koncentrycznego do TV to nie jestem znawcą. Kiedyś do sieci komputerowych stosowalo się podobne kable więc nie kupuj kabla w osłonie polichlorku winylu lecz w polietylenie. Tłumienie im mniejsze tym lepsze, ale bez przesady i kabla H100 nie kupuj. Zwróć uwagę na pokrycie oplotem - musi być pokrycie co najmniej 80%. Impedancja 50 Ohm. Pozdrawiam!

Posted

Jestem amatorem, coś tam z elektryki wiem, wszystko w domu kłade sam (całą elektrykę). Dobrze że mówisz, miałem wszystko puszczać w jednym korycie podtynkowo. Chyba że położę do internetu przewód ekranowany ftp wtedy prawdopodobnie będzie można puścić wszystkie przewody razem, czy to prawda?

Posted

Nie można puszczać przewodów sygnałów wysokich częstotliwości równolegle do elektrycznych lub rur. Nie ma tu znaczenia ekran FTP czy UTP. Ekran jest skuteczny w stosunku do innego przewodu sygnałowego w wiązce przewodów sygnałowych wysokiej częstotliwości pod warunkiem jego prawidłowego uziemienia. Jeżeli odległość nie będzie duża a przewód elektryczny służy do oświetlenia czyli będzie nim płynął niewielki prąd to położenie kabla sygnałowego w.cz. w jednym korycie nie będzie miało istotnego wpływu ani na jakość transmisji ani na trwałość urządzeń (palą się porty Ethernet). Jak chcesz mogę Ci szczegółowo opisać co się dzieje w kablu który jest w zmiennym polu elektromagnetycznym.

Zwróć uwagę że w skrętce przewody nie są równoległe lecz w każdym punkcie się krzyżują. Skrętka ma cztery pary przewodów ale tylko dwie są wykorzystywane przez sieć. Pozostałe dwie pary można wykorzystać do innego sygnału lub zasilania. Pozdrawiam!

Posted

Jestem już głupi... opowiadasz za profesjonalnie ale z drugiej strony i dobrze że tak. Dopytywałem się trzech fachowych elektryków i każdy mówi że puszcze przewód ekranowy FTP od internetu w jednym korycie z przewodami elektrycznymi, i bądź tu mądry teraz...

Posted

Nie jesteś taki jak sam to określiłeś. Gdybyś taki był to byś nie pytał. Starałem się wyjaśnić prosto, ale jestem projektantem takich instalacji i tak wyszło. Czy pytałeś tych elektryków czy mają uprawnienia do projektowania instalacji telekomunikacyjnych?

Skrętka FTP wymaga specjalnych gniazd i wtyków RJ45 FTP przynajmniej z jednej strony kabla. Urządzenia domowe takich gniazd nie mają więc ekran będzie jedynie zbierał te zakłócenia i je wzmacniał jak antena. Aby odpowiednio ekranować skrętkę FTP używa się Patch Paneli, np takich - https://www.dipol.com.pl/patch_panel_1u_ftp_cat_5e_24_porty_R912031.htm

Użyj UTP w sposób jaki opisałem. FTP robi się w pomieszczeniach mieszkalnych tylko tam gdzie oświetlenie jest świetlówkowe. Pozdrawiam!

Posted

Mam tylko nadzieję że na ich uprawnieniach projektowych nie widnieje mój podpis bo musiałbym popełnić seppuku.

Działać będzie do czasu pierwszej burzy lub jakiegoś zwarcia. Wtedy za zniszczenie urządzeń winna będzie burza czy inne przewidywalne zdarzenie a dziadowsko wykonana sieć.

Polskich norm okablowania sieci komputerowych w zasadzie nie ma ale to nie oznacza że w ogóle nie ma norm. Ja używam normy (właściwie jest to standard) TIA/EIA-568.A i nowszej z B na końcu. Normy te maja wiele norm towarzyszących, w tym EIA/TIA 570 określająca zasady okablowania telekomunikacyjnego w budynkach mieszkalnych. Uziemienie musi być zgodne z ANSI/TIA/EIA-679. Nie piszę tego po to aby pochwalić się wiedzą lecz po to, że producenci urządzeń produkują swoje urządzenia które poprawnie i bezawaryjnie pracują wtedy i tylko wtedy gdy sieć spełnia wyżej wymienione wymogi standardów. Pozdrawiam!

• 1 year later...
Posted

Witam. Jeśli szukacie firmy, która zajmuje się montażem anten to ze swojej strony mogę wam polecić https://twinsat.com/ . Montaż anten samemu bez specjalistycznej wiedzy może być nie lada wyzwaniem, co może się przyczynić do wielu błędów oraz niedociągnięć. Lepiej wybrać kogoś kto zna się lepiej na temacie. Pozdrawiam