edek Posted June 26, 2018 Report Posted June 26, 2018 Mam problem z lochami po oproszeniu.... dostają zapalenie wymienia.Np. ostatnio wyprosiła mi się jedna w piątek wieczorem/nocy - zaraz dostała lekarstwa.Później w niedzielę znów był weterynarz bo locha miała twarde wymię (nie było temp. podwyższonej ani zapalenia) lekarstwo rozluźniło.Wczoraj po południu znowu był weterynarz bo było zapalenie wymienia.Dziś dostała 2kg. paszy i przyszedłem do wieczornego odpasu i już widziałem że jest znowu zapalenie - czy te 2 kg. paszy to było za dużo ?Mam taką tabelę firmy De Heus gdzie są podane konkretne dawki i do nich się stosujęPoza tym maciory mam bardzo mleczne... - wymiona przed porodem są dosyć mocno wybujałe.Od 80 dnia prośności daje paszę dla loch karmiących (17,5 % koncentratu), do 80 dnia 10 %. Quote
Vademecum Posted June 26, 2018 Report Posted June 26, 2018 wyprodukowałem wiele tysi prosiąt. nigdy nie miałem zapalenia wymienia. Żywienie swoją drogą ale na czym leży locha ? przeciągi ? 2 kilo paszy to nic nie mówi. locha ma nie być głodna bo głodna jest agresywna. jedynie 3 dni przed porodem zmniejsza się ilość paszy, do porodu, a później do woli jest jednak ale : jeśli nie zjadła np. wieczornej dawki paszy to rano nie dostaje wogóle. zasada pełne puste. pasze rób sam z koncentratów de heus ale surowce nie mogą być zepsute. Ważne jest co jest w paszy no i bilansmożesz dać wiadro owsa najlepiej gniecionego, ja sypałem worek na ściółke jak były niskoprośne Quote
Recommended Posts