Jump to content

Recommended Posts

Posted

Z góry pokornie w pas się kłaniam i o wybaczenie proszę jeśli zdublowałem temat. :) Panie przewodniczący proszę nie bić tylko usunąć mój post. :)

Mam pytanie o oprysk z pokrzywy w ogórkach i dyniowatych. W sumie w tych pierwszych bardziej. Zastanawia mnie bowiem jak długo mogę go stosować bez obawy o to że zepsuje smak ogórków. Póki co dopiero pojawiają się pierwsze kwiaty i pierwsze maleńkie ogórki, więc pryskam. Ale do kiedy mogę to robić bez obaw o niezbyt zachęcający zapach przyszłych zbiorów?

• 1 month later...
Posted

Odpowiem sam sobie na podstawie obserwacji z wykorzystania rzeczonego oprysku z pokrzywy na własnej plantacji. Może komuś ta wiedza przyda się na zaś. Otóż pryskałem ogórki co 3 dni przez 2 tygodnie. Pierwszy zabieg wykonałem kiedy w polu widziałem już kwiaty ogórka, choć w większości były to te kwiaty z których owoc się nie zawiązuje. Ostatni oprysk wykonałem kiedy widziałem już maleńkie ogóreczki, takie tuż po zrzuceniu kwiatu,choć i kilka nieco większych też się już trafiało. Oprysk w najmniejszym nawet stopniu nie wpłynął na smak ogórków. Rozcieńczałem gnojówkę z pokrzywy w ilości 1:20 i takim roztworem pryskałem swoje ogórki. Co ciekawe w pewnym momencie byłem przekonany, że oprysk w ogóle nie odniesie skutku założonego, a tymczasem okazało się że kiedy przestałem go stosować liście ogórków zaczęły rosnąć w oczach, podobnie jak pędy i same owoce. W krótkim czasie bardzo zielony dywan zakrył cały zasadzony fragment pola. Z powodzeniem oprysk ten stosowałem też na dynię i cukinię, choć biorąc pod uwagę ilość jednej i drugiej jaką w tym roku zasadziłem szybko dałem sobie spokój, bo zwyczajnie nie miałem czasu każdego listka pryskać. :)