Jump to content

Recommended Posts

Posted

Możecie mi coś objaśnić, czy już nie ma możliwości oglądania starego telewizora, podłączonego do anteny dachowej? Trzeba jakiś tuner dokupować? Nie można tego jakoś przeskoczyć?

Posted

Tak jak kolega wyżej napisał, jeżeli telewizor nie ma wbudowanego tunera, a stare telewizory nie miały, bo i po co - to trzeba sygnał cyfrowy z anteny przerobić na zrozumiały dla starych telewizorów sygnał analogowy. Temu służy tuner.

Krótko mówiąc, należy dokupić zewnętrzny. Czyli mniej więcej takie urządzenie jak to tutaj: https://manta.com.pl/product-category/telewizory-i-tunery/tunery-dvb-t/

Posted

Może nie są zaprogramowane, ale wiele części jest produkowanych tylko dla producenta i na rynku ciężko je dostać, a jeżeli już to są bardzo drogie. Druga sprawa to teraz dominuje technologia SMD (montaż powierzchniowy) i wyprowadzenia są tak drobne, że inspekcję poprawności a nawet samo lutowanie trzeba zrobić pod mikroskopem. To już nie dla mnie.

Nie miałem jeszcze z telewizorem problemów takich że się popsuł tuż po gwarancji. Stoi zawsze w takim miejscu aby się nie przegrzewał i jest systematycznie (tzn. raz na ok. 2 lata) czyszczony. Wszystkie wymiany były sprawnego telewizora, a wymienia nie częściej niż co 10 lat. Pewnie nie psuły się dlatego że trafiałem na egzemplarze które nie były zaprogramowane aby zepsuły się tuż po gwarancji + rękojmi (zawsze po gwarancji jest 6 miesięcy rękojmi o czym nie wszyscy wiedzą). To że telewizor ma odpowiedni przepływ powietrza do chłodzenia i jest czyszczony nie ma znaczenia na okres jego bezawaryjnego użytkowania - nie będę dyskutował.

Swoją drogą na rynku jest na rynku jest sporo badziewia gdzie np. elektrolity są obok elementów wydzielających dużo ciepła. Takie sąsiedztwo zawsze prowadzi do awarii. Pozdrawiam!