Dobromil Posted July 15, 2018 Report Posted July 15, 2018 Witam , koledzy mam problem w moim kombajnie otóż bardzo słabo pobiera słomę gdy jest małe i rzadkie zboże , materiał z hederu dosyć ładnie trafia do gardzieli ale pierwszy bęben młócący jak gdyby nie pobiera materiału i większość wraca górą do hederu i blokuje się pod osłoną , Gdzie szukać przyczyny? Quote
Vademecum Posted July 15, 2018 Report Posted July 15, 2018 przyczyna w krótkiej słomie, mam tak z jęczmieniem jarym i szczególnie z góry jak jade. skoszona masa pobierana jest przez przenośnik główny i nie bierze jej młocarnia tylko wraca do hederu, wilgoć to potęguje. Nic z problemem nie zrobisz cza to przemóc. Quote
Dobromil Posted July 15, 2018 Author Report Posted July 15, 2018 Nie , to chyba padnę na łupież w tym roku większość to krótka słoma , ale coś chyba jest nie tak z tym kombajnem bo mój drugi kombajn Dominator 76 wciąga wszystko nieważne czy małe czy mokre dosłownie wszystko bez problemu Wiem że w długiej słomie przepływ masy jest łatwiejszy ale kombajn powinien pracować w każdych warunkach Quote
Robert ;-) Posted July 15, 2018 Report Posted July 15, 2018 Może szczelina na wlocie jest za mała ,między klepiskiem a bębnem ,ja mam stary kombajn Ale też tak czasem jest zwalniam i czekam aż pójdzie Quote
Vademecum Posted July 15, 2018 Report Posted July 15, 2018 bywa, że nie pójdzie. Jak z góry mi sie tak papra to obracam sie spowrotem i wszystko wraca do normy oczywiście na jakiś czas, dopuki znów z góry Quote
Dobromil Posted July 16, 2018 Author Report Posted July 16, 2018 Szczelina na wlocie wg. instrukcji 15 mm , gdyby to zdarzało się rzadko to bym nic z tym nie robił ale jak widzę tegoroczne zboża to aż się boję Quote
DuzyGrzegorz Posted July 16, 2018 Report Posted July 16, 2018 A może jedziesz zbyt wolno i nie ma ciągłości podawanej masy? Mnie gdy się tak dzieje to przyśpieszam i wszystko wraca do normy. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted July 16, 2018 Report Posted July 16, 2018 To odwrotnie jak ja,muszę spróbować twojej metody Quote
Vademecum Posted July 16, 2018 Report Posted July 16, 2018 u mnie nic nie daje szybciej i jest to ryzyko że chrupnie na raz taką mase i bedzie robota Quote
Dobromil Posted July 16, 2018 Author Report Posted July 16, 2018 Spróbuję kosić szybciej a nóż się uda Quote
Dobromil Posted July 17, 2018 Author Report Posted July 17, 2018 A gdyby przymocować pasek klinowy przecięty 13mm albo pas transmisyjny powiedzmy około 10 cm szerokości do poprzeczki podajnika tak aby pas czy pasek znajdował się pomiędzy poprzeczką a podłogą to może masa łatwiej odczepiała by się od podajnika i trafiała do bębna , co wy na to? Quote
Vademecum Posted July 17, 2018 Report Posted July 17, 2018 tu nie chodzi że sie nie chce odczepić tylko o to że bęben nie zabiera masy skoszonej. Próbować możesz, nigdy nic nie wiadomo. Quote
Dobromil Posted July 17, 2018 Author Report Posted July 17, 2018 Dziś już założyłem pas , tylko trzeba poczekać na żniwa dopiero wtedy będzie można się przekonać czy to się sprawdzi Quote
Vademecum Posted July 17, 2018 Report Posted July 17, 2018 bida z tymi żniwami, mój jęczmień zielony a pszenica jak tak dalej będzie to ześniecieje Quote
Dobromil Posted July 17, 2018 Author Report Posted July 17, 2018 Już zastanawiam się czy nie pryskać randapem bo zboża malutkie ,połowa jeszcze zielona a połowa dojrzała więc chwastnice i powój tylko czekają aby się wybić wtedy dopiero będzie lipa Quote
grzepaku1 Posted July 30, 2018 Report Posted July 30, 2018 A czy odwrotne przykręcenie belek do łańcucha podajnika pochyłego może mieć taki efekt ? Quote
Vademecum Posted July 31, 2018 Report Posted July 31, 2018 jakoś nigdy tego nie rozkręcałem. Problem u mnie jest z góry, przy lesie więc wilgoć i jęczmień z uwagi na dłógość. Przypuszczam że przez deszcze słoma będzie krócha i łamliwa to też będzie problem z transportem masy Quote
grzepaku1 Posted July 31, 2018 Report Posted July 31, 2018 U mnie w dominatorze 98 listwy na podajniku pochyłym przykręcone są tak że najpierw wciąga tą frezowaną częścią belki która jest wyższa i belka podczas zawracania na górnym wałku przed bębnem młócącym odwrotnie przykręcona może pod innym kątem podawać a nawet zabierać. jeszcze co przyszło mi do głowy to załadowany chwytacz kamieni i nie ma możliwości podania łanu w prostej linii ,a może zmniejsz obroty bębna młócącego .dodam jeszcze że w moim kombajnie nigdy taka sytuacja się nie zdarzyła nawet na krótkim zbożu. Quote
Recommended Posts