rolniczka_585 Posted July 16, 2018 Report Posted July 16, 2018 W tym tygodniu rozpoczynam urlop w górach - moich ukochanych Tatrach. Będąc tam 10-krotnie ani razu nie zdecydowałam się wejść na Giewont. W tym roku zaparłam się że wejdę. Możecie dać mi jakieś rady? Czy te łańcuchy są na prawdę straszne? Quote
Vademecum Posted July 16, 2018 Report Posted July 16, 2018 Też dawno nie byłem ale lata temu to podstawa rozpoczęcia sezonu górskiego. wchodziłem wiele razy, najbliżej masz przez dolinę stronżyską. Dobre buty i warto przemyśleć czas . Dobrze jest wejść bardzo wczas bo później kolejki, szczyt jest ciasny i tylko kilka osób może pomieścić się jednocześnie. Jak chcesz spędzić tam troche czasu to tylko szybkie wejście z rana. Nie tylko łańcuchy są niecodziennością ale wcześniej są przesmyki gdzie niektórzy pną się na kolanach Quote
rolniczka_585 Posted July 16, 2018 Author Report Posted July 16, 2018 czy z lękiem wysokości dam radę ? Quote
Vademecum Posted July 16, 2018 Report Posted July 16, 2018 no, ciężko będzie - dobre wsparcie obowiązkowe. Jest długi odcinek po półce skalnej, praktycznie od momentu ostatniego drzewa. Jak będzie niepewna pogoda to nawet nie idź, jest ślisko, a widoki zapierające dech. Quote
rolniczka_585 Posted July 17, 2018 Author Report Posted July 17, 2018 waham się cały czas, ale to moje niespełnione marzenie za dziecka. Z tym że ciekawe co wygra lęk czy marzenia Quote
Vademecum Posted July 17, 2018 Report Posted July 17, 2018 u mnie pada to i w górach siąpa, także dziś nici z wejścia bo i co za przyjemność iść we mgle.Wyjść warto, a jak dojdziesz do trudnego odcinka możesz przejść na inny szlak, łatwiejszy.Pamiętaj że wejście to jest wyzwanie i jak ktoś na co dzień ma dużo ruchy to nie jest nic wielkiego, natomiast zejście jest bardziej bolesne w nogach. Ja opracowałem sposób zeskakiwania z jak najmniejszym ugięciem w kolanach, amortyzacja na palcach. Dobre buty z twardym spodem i sznurowane najlepiej do tego kurtka bo zawsze może lunąć. Idź i nie oglądaj się, warto. Quote
rolniczka_585 Posted July 17, 2018 Author Report Posted July 17, 2018 Fizycznie się nie boję, buty mam typowo do chodzenia po górach, deszczówka też jest Quote
rolniczka_585 Posted August 1, 2018 Author Report Posted August 1, 2018 Moi drodzy wróciłam, trochę mnie nie było, ale wszystko spowodowane urlopem. Giewontu nie zdobyłam, ale Kasprowy (o własnych nogach) i wiele wiele innych przepięknych szlaków. Quote
rolniczka_585 Posted August 3, 2018 Author Report Posted August 3, 2018 łańcuchy mnie przerażają, niestety lęk wysokości zrobił swoje Quote
Monk Posted August 23, 2018 Report Posted August 23, 2018 Akurat wejście na Giewont nie jest takie problematyczne Jest to łatwiejsza trasa tak wiec jest do pokonania nawet z dzieciakami. Dobrze jest jedynie wybrać się w dobrych butach (przydadzą się wygodne buty trekkingowe na solidniej podeszwie) oraz kurtka przeciwdeszczowa. Dobrze jest rowneiż słuchać komunikatów pogodowych i nie wybierać się kiedy pogoda ma być brzydka. Może pomocny okaże się ten wpis:http://abc-survival.pl/jak-dobrac-odziez-trekkingowa/ - jest tutaj opisane jak wybrać dobrą odzież trekkingową Quote
Vademecum Posted August 23, 2018 Report Posted August 23, 2018 do łatwych bym ich nie zaliczył a od momentu gdzie kończy się zalesienie powiedziałbym że jest jedną z trudniejszych i niebezpiecznych tras. Ciekawe czy poszedłbyś z np. 6 latkiem półką skalną wzdłuż urwiska ? Quote
rolniczka_585 Posted August 23, 2018 Author Report Posted August 23, 2018 Czerwone Wierchy podobno ekstra, ale zostawiam to sobie na jesień. Słyszałam że jeśli ma się lęk wysokości, nie ma co się zapuszczać na Giewont, bo strach paraliżuje i wtedy robi się dłuuuuga kolejka. Quote
Vademecum Posted August 23, 2018 Report Posted August 23, 2018 prawda, extra. idziesz grzbietem gór Quote
rolniczka_585 Posted August 24, 2018 Author Report Posted August 24, 2018 3 szczyty za jednym podejściem, niestety teraz brakło nam czasu, ale na jesień wracam Quote
Recommended Posts