edek Posted July 17, 2018 Report Posted July 17, 2018 Mam kury które mają 20 tygodni, kiedy właściwie - w którym tygodniu, kury powinny zacząć nieść jajka ? ( żeby nie za wcześnie) bo słyszałem że małe jajka Quote
Vademecum Posted July 17, 2018 Report Posted July 17, 2018 chciałeś od młodej kury duże jajko ? Natury nie oszukasz Quote
DuzyGrzegorz Posted July 17, 2018 Report Posted July 17, 2018 Jakiej rasy te kury i było ze światłem w czasie wychowu? Wejście w nieśność stymuluje się długością dnia. Pozdrawiam! Quote
edek Posted July 20, 2018 Author Report Posted July 20, 2018 Jakiej rasy te kury i było ze światłem w czasie wychowu? Wejście w nieśność stymuluje się długością dnia. Pozdrawiam! nie, nie miały światła. Rasy nie znam, są to brązowe kury. Quote
edek Posted July 20, 2018 Author Report Posted July 20, 2018 chciałeś od młodej kury duże jajko ? Natury nie oszukaszNie spoko, nie chcę aby za wcześnie zaczęły nieść. Quote
DuzyGrzegorz Posted July 22, 2018 Report Posted July 22, 2018 Bez przesady. W nieśność powinny wejść do ok. 20 tygodnia. Jeżeli dzień jest krótki w tym czasie niektóre rasy mogą odłożyć nieśność aż dzień będzie się wydłużał, a temperatura w kurniku przestanie spadać poniżej 4 stopnie Celsjusza. Szczyt nieśności to ok. 40-50 tydzień. Warto tak zaplanować lęg i warunki aby wcześnie nioski weszły w nieśność i wykorzystać szczyt nieśności. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts