simson54 Posted July 22, 2018 Report Posted July 22, 2018 witam mam takie pytanie mianowicie skosiłem dziś zboże i na ściernisku jest troche perzu chciałbym go wytępić w ostateczności zastosuje oprysk ale myślałem o czymś mechanicznym żeby pole podorać albo przekopać kilka razy proszę o jakąś poradę dodam że na tym kawałku będę siał dopiero na wiosne także mam dużo czasu na walke z nim Quote
Vademecum Posted July 23, 2018 Report Posted July 23, 2018 jeśli jest go mało i nie jest problemem to zabieg pożniwny i poplon. Natomiast jeśli chcesz sie go skutecznie pozbyć to nie robisz nic by odrósł na 20 cm. Powinien to być wrzesień a nawet październik. musisz obserwować pogodę by zdążyć przed przymrozkami. Stosujesz coś na glifosacie typu roundap w dawce 8 - 10 l na 1 ha. czekasz 2 tygodnie i orka zimowa. trzeba pamiętać że jeśli sie powtórzy w następnym roku perz na jesień to cza zrobić powtórke. będzie to perz z nasion. przeważnie po 2 latach należy powtórzyć zabieg. Quote
simson54 Posted July 23, 2018 Author Report Posted July 23, 2018 przez dwa lata po prostu zapiąłem kultywator i targałem ściernisko później jak się zazieleniło to znów i później jeszcze raz tylko tak jak mówisz trzeba obserwować pogodę bo najlepiej to robić przed upałem bo to co wyciągniesz to po prostu usycha aaa później jak miałem zamiar siać to orka i nie było problemu Quote
Recommended Posts