Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam tak jak w temacie mam rocznego kaczora kaczki pizmowej jest on u mnie od 2 msc. Gania kury ale ich nie dziobie i nie próbuje z nimi kopulować, kiedy zagoni je w róg ale nie zawsze je gania wydaje dzwiek tak jakby sapanie i macha ogonem. Nie miał nigdy stycznosci z własnym gatunkiem czy to minie?

Posted

Dokładnie tak jak DG mówi - masz za mały wybieg. Daj kaczorowi więcej przestrzeni. 

rolniczka_585 kaczor juz u poprzedniego własciciela ganiał kury i miał duzo miejsca. Tu dzieje sie to samo wczoraj przywiozłam mu kaczki to ich nie gania ale je dziobie i ciaga.

Posted

Moim zdaniem sprawa wygląda tak, że skoro kaczor jak napisał Pan w pierwszym poście tego tematu nie miał nigdy wcześniej styczności z osobnikami swojego gatunku to uważa kury za przedstawicielki swojego gatunku właśnie, a tym samym zachowania jakie względem nich przejawia świadczą o tym że choć może póki co nie próbuje kopulować z nimi, to wcześniej czy później jeśli nie zorganizuje mu Pan kaczek nawet nie koniecznie Piżmowych takie próby podejmie. Może Pan tego nie zauważyć albo zauważy Pan kury dosłownie połamane przez niego. Kaczory tej rasy bardzo często a wiem to od znajomych utrzymujących je z innymi gatunkami drobiu na wspólnym wybiegu mordowały kury w swoich kopulacyjnych zapędach. Moim zdaniem zaganianie w róg kur i oznaki machania ogonem oraz syczenia jednoznacznie świadczą o tym, że kaczor szuka sobie partnerek. Od Pana zależy co dalej.

Posted

Moim zdaniem sprawa wygląda tak, że skoro kaczor jak napisał Pan w pierwszym poście tego tematu nie miał nigdy wcześniej styczności z osobnikami swojego gatunku to uważa kury za przedstawicielki swojego gatunku właśnie, a tym samym zachowania jakie względem nich przejawia świadczą o tym że choć może póki co nie próbuje kopulować z nimi, to wcześniej czy później jeśli nie zorganizuje mu Pan kaczek nawet nie koniecznie Piżmowych takie próby podejmie. Może Pan tego nie zauważyć albo zauważy Pan kury dosłownie połamane przez niego. Kaczory tej rasy bardzo często a wiem to od znajomych utrzymujących je z innymi gatunkami drobiu na wspólnym wybiegu mordowały kury w swoich kopulacyjnych zapędach. Moim zdaniem zaganianie w róg kur i oznaki machania ogonem oraz syczenia jednoznacznie świadczą o tym, że kaczor szuka sobie partnerek. Od Pana zależy co dalej.

Odsdziłam kaczora od stada miał swoje kaczki 2 dokupione ale zamiast wykazywać w ich strone zainteresowanie to tylko łapał je za ogon i krótko trzymał w końcu wszystkie kury i te dwie kaczki zaczęły od niego uciekać, więc go od nich zabrałam.

Posted

jego zachowanie jest następujące: na początku ignoruje kury, ale kiedy nakdzie go taka ochota to podchodzi do nich machając kuprem jak"piesek" przy tym wydając syczenie. A jak jakaś nieszczęsna kura obok niego przechodzi to zostaje dziobnuera

• 1 year later...