Paula87 Posted January 17, 2012 Report Posted January 17, 2012 Mam problem, ostatnio nasza krowa się ocieliła. Niestety młode nie chcą pić od matki...Co robić?? Quote
Ojciec Posted January 17, 2012 Report Posted January 17, 2012 może są zbyt słabe zacznij poić wiaderkiem lub butelką po kilku dniach nabiorą siły i będą same pobierały mleko. Quote
Paula87 Posted January 18, 2012 Author Report Posted January 18, 2012 Bardzo dziękuję za pomoc...czasem człowiekowi do głowy nie przychodzą najlepsze i najprostsze rozwiązania...może to też ze zmartwwienia co się mogło zdarzyć...Mam nadzieję, że jak najszybciej dojdą do zdrowia:)Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za odzew! Quote
Ojciec Posted January 18, 2012 Report Posted January 18, 2012 Powodzenia i liczymy że będziesz się udzielała na forum. Bardzo często wizje kobiet w wielu sprawach są niezastąpione. Quote
muzyk Posted January 18, 2012 Report Posted January 18, 2012 Witam.Niekoniecznie jest to tak jak pisza koledzy.Ja kupujęcielaki i mam krowe mamkę i po prostu podaje strzyk krowy cielakowi on musi sie nauczyć doić krowę i trzeba mu w tym pomóc.Pozdrawiam. Quote
Paula87 Posted January 18, 2012 Author Report Posted January 18, 2012 Mam nadzieję, że będzie ok...Bardzo dziękuję!Dopiero zaczynam orientować się w sprawach gospodarstwa, ale mam nadzieję, że to forum mi pomoże:) Quote
przemo137 Posted January 19, 2012 Report Posted January 19, 2012 Mógł byś napisać w jaki celu użytkujesz tą krowę ? Jeśli służy ona do produkcji mleka cielak nie powinien by przy mamce (chodzi mi tutaj o to że cielak ma swobodny dostęp i pije mlek kiedy tylko chce)prawidłowo powinno się odsadzić cielaka od mamki, krowę normalnie doić a mleko cielakowi podawać butelką lub wiaderkiem z smoczkiem. Quote
Ojciec Posted January 19, 2012 Report Posted January 19, 2012 Przemo ona posiada tylko ta jedną krówkę z tego co zrozumiałem. Quote
Paula87 Posted January 20, 2012 Author Report Posted January 20, 2012 Faktycznie troszkę za mało informacji dodałam...Tak jest to jedna krowa. Nie mam krów na produkcję masową mleka:) Tylko do użytku własnego. Pozdrawiam! Quote
konrad rolnik Posted January 20, 2012 Report Posted January 20, 2012 albo wsadz rurke do żolądka i wlewaj powoli mleko tylko trzeba uwazać żeby nie trafiła np. do tchawicy Quote
muzyk Posted January 20, 2012 Report Posted January 20, 2012 Witam.Konrad przyjacielu to morze zrobić weteryniarz a nie dziewczyna która na dodatek ma małe doświadczenie z rolnictwem ihodowlą.Pozdrawiam. Quote
przemo137 Posted January 20, 2012 Report Posted January 20, 2012 Dziewczyna i wsadzanie rurek nie no to robota do innej osoby ;D Quote
muzyk Posted January 20, 2012 Report Posted January 20, 2012 Panowie zamknijcie już ten temat bo obłendu można dostać jest tyle innych ciekawszych tematów. Quote
Recommended Posts