komor Posted August 7, 2018 Report Posted August 7, 2018 Kto z Was potrafi "posortować" kurczaki i bażanty 1 dniowe? Na co zwracać uwagę odróżniając płeć? Pytam z czystej ciekawości, przymierzam się w przyszłym roku to sortowania i sprzedaży. Quote
Vademecum Posted August 7, 2018 Report Posted August 7, 2018 tzw. sexowanie. niewiele ludzi to potrafi Quote
komor Posted August 7, 2018 Author Report Posted August 7, 2018 ciężko znaleźć coś konkretnego w internecie, czy ktoś na forum potrafi i podpowie ? Quote
wiejskieżycie Posted August 7, 2018 Report Posted August 7, 2018 Co do bażantów to nie mam pojęcia. Nie wiem też czy zaglądanie jednodniowym pisklętom w kloakę wyjaśni sprawę, choć wydaje mi się że tak. Co do kurcząt to wiele zależy od tego jakie konkretnie rasy weźmiemy pod uwagę. Istnieją kury u których jeśli się nie mylę sama barwa puchu pisklęcia tuż po wykluciu się z jaja definiuje jego płeć. Można też, choć nie jest to chyba w 100 % miarodajną metodą próbować rozróżnić pisklę po wyglądzie piór w skrzydełkach. U kogucików piórka w skrzydłach są podobno równej długości, a u kurek są postrzępione i podobno też kurki opierzają się w skrzydełkach nieco wcześniej niż koguciki. U starszych piskląt na przykład Silek można odróżnić płeć po wyglądzie czuba (jeśli mamy do czynienia z odmianą czubatą). Kogutki mają czub kładziony po głowie i wyglądający na zaostrzony, a kurki bardziej kulisty jeśli mnie pamięć nie myli. Jak napisałem na początku, najlepiej wybrać rasę u której mamy do czynienia z wyraźną płcioznacznością już tuż po wykluciu. Quote
komor Posted August 8, 2018 Author Report Posted August 8, 2018 dzięki za odpowiedź wiejskie życie Quote
crazy333 Posted August 8, 2018 Report Posted August 8, 2018 A czy ktoś odróżniał płeć piskląt po upierzeniu oka? Słyszłem również po ostrodze można, ale to w późniejszym czasie, na pewno nie u pisklaków. Quote
rolniczka_585 Posted August 8, 2018 Report Posted August 8, 2018 po upierzeniu oka właśnie jakoś się bażanty odróżnia tak słyszałam Quote
Recommended Posts