Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kto z Was potrafi "posortować" kurczaki i bażanty 1 dniowe? Na co zwracać uwagę odróżniając płeć? Pytam z czystej ciekawości, przymierzam się w przyszłym roku to sortowania i sprzedaży. 

Posted

Co do bażantów to nie mam pojęcia. Nie wiem też czy zaglądanie jednodniowym pisklętom w kloakę wyjaśni sprawę, choć wydaje mi się że tak. Co do kurcząt to wiele zależy od tego jakie konkretnie rasy weźmiemy pod uwagę. Istnieją kury u których jeśli się nie mylę sama barwa puchu pisklęcia tuż po wykluciu się z jaja definiuje jego płeć. Można też, choć nie jest to chyba w 100 % miarodajną metodą próbować rozróżnić pisklę po wyglądzie piór w skrzydełkach. U kogucików piórka w skrzydłach są podobno równej długości, a u kurek są postrzępione i podobno też kurki opierzają się w skrzydełkach nieco wcześniej niż koguciki. U starszych piskląt na przykład Silek można odróżnić płeć po wyglądzie czuba (jeśli mamy do czynienia z odmianą czubatą). Kogutki mają czub kładziony po głowie i wyglądający na zaostrzony, a kurki bardziej kulisty jeśli mnie pamięć nie myli. Jak napisałem na początku, najlepiej wybrać rasę u której mamy do czynienia z wyraźną płcioznacznością już tuż po wykluciu. :)