komor Posted August 9, 2018 Report Posted August 9, 2018 U mnie w okolicy słyszę o pladze ptaszyńca. Skąd się bierze to dziadostwo? Jak mogę uchronić swoje ptaki. U mnie odpukać nie ma, ale gołębie dzikie przylatują Quote
rolniczka_585 Posted August 18, 2018 Report Posted August 18, 2018 czytałam że własnie gołębie i wróble przynoszą ptaszyńca, który potrafi nawet zaatakować inne zwierzęta w gospodarstwie a nawet człowieka. U mnie na szczęście nie ma, ale jak się jedzie autobusem to chcąc nie chcąc słyszy się rozmowy. Quote
crazy333 Posted August 20, 2018 Report Posted August 20, 2018 Ptaszyniec kurzy jest bardzo niebezpieczny, przenoszą zarazki chorobotwórcze, które stanowią poważne zagrożenie zarówno dla zwierząt jak i ludzi.Najlepiej pilnować, kontrolować i w razie potrzeby użyć odpowiednich środków. Ja stosuje Dergall, jest uważany za jeden z najlepszych środków na ptaszyńca. Quote
komor Posted August 20, 2018 Author Report Posted August 20, 2018 ale czy mogę w jakiś sposób zapobiec? Czy jest jakiś środek który odstrasza ptaszyńca? Quote
Vademecum Posted August 20, 2018 Report Posted August 20, 2018 normalnie nie wierzę. Weź uwiąż czarnego psa a ptaszyniec nie przejdzie.Oczywiście to żart Quote
crazy333 Posted August 20, 2018 Report Posted August 20, 2018 Nie ma możliwości zapobiec ewentualnemu zakażeniu, ponieważ inne zwierzęta są nosicielami... Quote
komor Posted August 20, 2018 Author Report Posted August 20, 2018 pytam z ciekawości bo np. na psa czy kota aplikujesz krople i masz problem z głowy przez 3 miesiace. Moze cos takiego dla kur tez istnieje Quote
rolnik1500 Posted March 5, 2024 Report Posted March 5, 2024 Tutaj jest dobrze rozwinięty i opisany temat ptaszyńca kurzego: Ptaszyniec kurzy!!! - PRODUKCJA ZWIERZĘCA - Forum Rolnicze (rolnik-forum.pl) Quote
Kowalik Posted November 23, 2024 Report Posted November 23, 2024 Byłam u znajomego - ma taką plagę ptaszyńca, że aż niemożliwe. Te robaczki są wszędzie aż widać warstwę ruszających się małych pajęczaków. Normalnie w dzień - normalnie podobno jak jest światło to się chowają. Quote
Kropacz Posted January 10 Report Posted January 10 Moja kuzynka miała na Ptaszyńca taki pomysł że wyniosła kury do innego oddalonego pomieszczenia, a kurnik wyczyściła i zostawiła otwarty. Chodziło o to żeby się wymroził, ale niestety zima ciepła i mrozów brak. Ciekawy jestem czy motyw z wymrożeniem przez zimę pomoże? Quote
Recommended Posts