rolniczka_585 Posted August 10, 2018 Report Posted August 10, 2018 Z racji że bardzo lubię poznawać kulturę poszczególnych rejonów napiszcie jakie obrzędy weselne u Was panują. Quote
komor Posted August 10, 2018 Report Posted August 10, 2018 nie wiem czy u Was ale u mnie jest bicie szkła. Quote
rolniczka_585 Posted August 17, 2018 Author Report Posted August 17, 2018 Komor na czym polega bicie szkła ? Pierwsze słyszę Quote
Monk Posted August 23, 2018 Report Posted August 23, 2018 Pewnie rzucanie za siebie kieliszków po wzniesieniu pierwszego toastu. Jeśli kieliszki się zbiją to oznacza to szczęscie, tak wiec warto jest się na pewno mocno zamachnąć. Wiem jednak,ze nie jest to jedynie zwyczaj w jednym miejscu, ale jest to rozpowszechnione na cała Polske. U nas popularne atrakcje towiejski stółczekoladowa fontanna dla dziecipopularne jest również puszczanie fajerwerków: https://www.pirosklep.pl/31-pokazy-pirotechniczne- co wbrew pozorom nie jest takie drogie bo taki pokaz pirotechniczny mozna zorganizować nawet samodzielnie. Quote
rolniczka_585 Posted August 23, 2018 Author Report Posted August 23, 2018 Bicie szkła doczytałam - to znajomi przychodzą, często ci którzy nie idą na wesele np. tydzień wcześniej. Piją i zbijają butelki na szczęście młodych. To jest chyba takie wesele przed weselem Quote
tomcio112 Posted September 25, 2019 Report Posted September 25, 2019 Wiejski stół i fontanna czekoladowa to nie jest obrzęd już... u nas w nocy przed weselem znajomi sąsiedzi itd. zbierają się i robią u Pana młodego oraz u Pani młodej tzw. "wystawkę" przywożą stare meble sprzęty i układają na podwórku przy bramie, chodzi tutaj o to żeby cała rodzina od rana miała co robić Większość nie sprząta tego jest to po prostu taka tradycja. Gorzej jak ktoś nie zrobi wystawki a po prostu wielki syf typu słoma siano na podwórko nawet pierze... wtedy już nie jest tak wesoło. Ekipa która robi wystawkę zbiera się i ma imprezę Pan Młody czy Pani zawsze wystawiają koszyk z alkoholem i zagryzką żeby ich przekupić ale wypiją i tak robią swoje Quote
Barcz5 Posted November 8, 2020 Report Posted November 8, 2020 Warto zaznaczyć, że skoro wesele to i wódka musi być najwyższej jakości Polecam w tym temacie te toruńskie specjały https://torunskiewodki.pl/Macie tam duży wybór i ceny również atrakcyjne. Quote
Recommended Posts