Bartosz35 Posted August 12, 2018 Report Posted August 12, 2018 Witam , czy dajecie dodatkowo azot pod rzepak? Quote
DuzyGrzegorz Posted August 12, 2018 Report Posted August 12, 2018 Potencjał plonotwórczy rzepaku tworzy się jesienią. Jesienią potrzeby nawozowe rzepaku to ok. 80 kg N. Azot musi być dostarczony roślinie w formie NO3- bo tylko ta forma jest dostępna dla roślin. Forma CO(NH2)2 i NH4+ musi zostać przekształcona w formę dostępną, a na to potrzebny jest czas. Mocznik potrzebuje od trzech tygodni do trzech miesięcy aby pojawiła się w glebie forma dostępna dla roślin. Forma amonowa potrzebuje od 10 dni do ponad dwu miesięcy. Odpowiedź na Twoje pytanie jest oczywista. Pozdrawiam! Quote
Bartosz35 Posted August 16, 2018 Author Report Posted August 16, 2018 DuzyGrzegorz wielkie dzięki , dużo mi Twój wpis pomógł. Jeszcze jedno pytanie czy od razu przed siewem dodać azotu czy końcem października bo tak słyszałem ? Quote
DuzyGrzegorz Posted August 16, 2018 Report Posted August 16, 2018 Dawka pod koniec października to dawka wiosenna, wczesnowiosenna. Nawet jeżeli dasz saletrę amonową to część amonowa nie będzie dostępna jesienią. Zastosuj azot tak aby przynajmniej 1/4 potrzeb była dostępna w chwili wschodów, a reszta najpóźniej dwa tygodnie po wschodach. Im chłodniej tym przemiany azotu zachodzą wolniej. Im gleba bardziej sprawna tym przemiany azotu zachodzą szybciej. Musisz ocenić glebę i obserwować kiedy i w jakich warunkach azot zadziała. Są stanowiska tzw. "zimne" gdzie przemiany zachodzą wolniej. Ta wiedza się przyda na następne lata. Pozdrawiam! Quote
Bartosz35 Posted August 16, 2018 Author Report Posted August 16, 2018 Jestem trochę starszy , nie orientuje się w dawkach . myślę o dodaniu po metrze macznika do polifoski plon teraz przed siewem nigdy tak nie robiłem , czy dobrze zrobię? Quote
Vademecum Posted August 16, 2018 Report Posted August 16, 2018 wg. mnie tylko saletra a nie mocznik DuzyGrzegorz 1 Quote
DuzyGrzegorz Posted August 16, 2018 Report Posted August 16, 2018 Azot w Polifosce jest w formie amonowej więc nie działa od razu. Azot z mocznika zadziała jeszcze później. Chyba nie jest to dobry pomysł jeżeli dodatkowo jesień będzie sucha lub chłodna.Rzepak potrzebuje ok. 60 kg siarki na ha. Zasada jest taka że siarkę należy zastosować z magnezem bo pobieranie siarki jest uwarunkowane od obecności magnezu. Przemyśl czy Polifoskę nie zastąpić jakimś nawozem zawierającym siarkę, bo siarkę należy podać przed azotem. Pozdrawiam! Quote
Rolnikos Posted September 9, 2018 Report Posted September 9, 2018 Z tym nawożeniem rzepaku przed siewem to nie da się tak jednoznacznie stwierdzić. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, jaką masz klasę gleby, jakie przedplony, czy nawozić nawozami naturalnymi? Rzepak jest rośliną, która musi się dobrze wykształcić przed zimą, ale z drugiej strony łatwo przesadzić z tym azotem i rośliny będą wybujałe, a wówczas efekt będzie odwrotny. Jest sporo literatury na ten temat - pierwsza z brzegu: https://www.mojarola.pl/przedsiewne-nawozenie-rzepaku-ozimego/Myślę, że jest to dość sensownie opisane Quote
Rolnikos Posted September 16, 2018 Report Posted September 16, 2018 U mnie bez startowej dawki azotu Quote
Recommended Posts