Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich serdecznie.Czy jest tutaj ktoś,kto mógłby mi wyjaśnić jak to jest?Więc zamierzam zakupić gospodarstwo rolne.Gospodarstwo rolne 2ha ziemii z czego ponad 1,3ha przeliczeniowy.Nie jestem rolnikiem.Wiem ,że w celu zakupu takiej nieruchomości potrzebuję zgody prezesa ARiMR.załóżmy,że zgody mi udzieli.jaki zapłacę podatek za budynki gospodarcze:stodoła, obora.Tak jak teraz zamieszkująca nieruchomość pani tj bodajże 600 zł z ubezpieczeniem?czy koło 18zł/1m2? zgóry dziękuję za odpowiedzi.Ps.jeżeli coś namieszałem proszę mnie trochę oświecić prawnie.dziekuje jeszcze raz

Posted

Zapłacisz 2% wartości podatku od czynności cywilno-prawnych przy zakupie. Ponieważ powierzchnia przekracza 1 ha

Zwolnione z podatku od nieruchomości są zwolnione budynki lub ich części jeżeli spełniony jest co najmniej jeden warunek:

1) Budynki służą działalności leśnej lub rybackiej,

2) Położone są na gruntach gospodarstw rolnych i służą wyłącznie działalności rolniczej,

3) Zajęte są na prowadzenie działów specjalnych produkcji rolnej.

Pozdrawiam!

Posted

Zapłacisz 2% wartości podatku od czynności cywilno-prawnych przy zakupie. Ponieważ powierzchnia przekracza 1 ha

Zwolnione z podatku od nieruchomości są zwolnione budynki lub ich części jeżeli spełniony jest co najmniej jeden warunek:

1) Budynki służą działalności leśnej lub rybackiej,

2) Położone są na gruntach gospodarstw rolnych i służą wyłącznie działalności rolniczej,

3) Zajęte są na prowadzenie działów specjalnych produkcji rolnej.

Pozdrawiam!

"Położone są na gruntach gospodarstw rolnych i służą wyłącznie działalności rolniczej"-do spełnienia tego warunku muszę płacić krus?