Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam moi rodzice chcą przepisać mi ziemię ale niestety jest problem ponieważ nie mam ukończonej szkoły związanej z gospodarstwem . Znalazłem szkoły dla dorosłych 2 letni typu kursy kwalifikacyjne, kursy ... Technik rolnik / technik agrobiznesu/ rolnik czy jesli skoncze tego typu kurs będzie możliwość przypisania mi gospodarki/ziemi ?
Posted

Art. 2a. ustawy z dnia 11kwietnia 2003 r .o kształtowaniu ustroju rolnego następująco kwestię którą podnosisz:
1. Nabywcą nieruchomości rolnej może być wyłącznie rolnik indywidualny, chyba że ustawa stanowi inaczej. Jeżeli nabywana nieruchomość rolna albo jej część ma wejść w skład wspólności majątkowej małżeńskiej wystarczające jest, gdy rolnikiem indywidualnym jest jeden z małżonków.
2. Powierzchnia nabywanej nieruchomości rolnej wraz z powierzchnią nieruchomości rolnych w chodzących w skład gospodarstwa rodzinnego nabywcy nie może przekraczać powierzchni 300 ha użytków rolnych ustalonej zgodnie z art. 5 ust. 2 i 3.
3. Przepisy ust. 1 i 2 nie dotyczą nabycia nieruchomości rolnej:
1) przez:
a) osobę bliską zbywcy,
...

Osoby bliskie wg tej ustawy to zstępni,  wstępni, rodzeństwo, dzieci rodzeństwa, małżonka, osoby przysposabiające i przysposobione.

Jak rozumiem pytasz Kolego czy jak ukończysz kur rolniczy lub szkołę to czy nadal rodzice będą mogli Ci przepisać ziemie. Teraz Ustawa Cię nie obowiązuje i rodzice mogą Ci ziemię przepisać, ale Ty chcesz tę ziemię otrzymać nie jako osoba bliska zbywcy lecz jako rolnik. Jak ukończysz kurs lub szkołę nie spełnisz warunku prowadzenia gospodarstwa, jednak zapis o osobie bliskiej ma pierwszeństwo. Reasumują jak skończysz kurs rolniczy czy szkołę nadal będzie możliwość przepisania ziemi gdyż Twoja sytuacja pod tym względem nie zmieni się. Pozdrawiam!

Posted
Zastanawiam się dlaczego , bo nie dopytałem. Kupując ziemie pare tygodni temu Notariusz czytał " Na powiększenie gospodarstwa rolnego nie mniej niż 11 ha a i nie więcej niż 300 ha" Nie więcej niż 300 to rozumiem - tak mówi ustawa, ale o co chodzi z tym 11 ha ?
Posted

Chodzi o art. 9 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych na podstawie którego zwolniona od podatku jest sprzedaż gruntów stanowiących gospodarstwo rolne pod warunkiem, że w wyniku transakcji zostało utworzone lub powiększone gospodarstwo rolne o powierzchni nie mniejszej niż 11 ha i nie większej niż 300 ha. Jakby nie było tego zapisu zapłaciłbyś 2% podatku. Pozdrawiam!

• 4 weeks later...