Jump to content

Odwołanie od zbyt niskich kosztów wypłaty odszkodowania z ubezpieczenia

Recommended Posts

Posted

Mówię tutaj o generalnym podejściu, zarówno w przypadku odszkodowań, za zniszczone uprawy, jak i różnego rodzaju sytuacje, w których domagamy się odszkodowania, usuwającego szkody. Czy za każdym razem piszecie odwołanie, w celu przyznania większych kwot? No i jaka jest ich skuteczność - tych odwołań?

Posted

Z doświadczenia wiem, że nie każdy decyduje się na pisanie odwołania od decyzji (składania reklamacji). Jest to dla mnie niezrozumiałe, albowiem nie spotkałem się jeszcze z decyzją przyznającą poszkodowanemu pełne odszkodowanie - a już na pewno aby to była pierwsza decyzja ubezpieczyciela. Oczywistym jest, że każda urwana złotówka przez ubezpieczyciela to jego oszczędność. Dlatego odszkodowania są zaniżane. Każdy poszkodowany, który nie zdecyduje się na złożenie odwołania (reklamacji), to kolejna oszczędność dla ubezpieczyciela. Zachęcam do wytrwałości, ponieważ nie zawsze złożenie odwołania (reklamacji) daje efekt w postaci uzyskania dodatkowej kwoty tytułem odszkodowania i niekiedy trzeba dochodzić swoich praw przed sądem. 

Proszę nie bać się składania odwołania (reklamacji), nie spotkałem się jeszcze z sytuacją, aby ich wniesienie spowodowało odwrotny skutek - jak wskazuje Vademecum. 

Posted

Myślę, że tego typu sytuacje, to dosyć indywidualna kwestia. Trzeba rozróżnić dwie sprawy. Pierwsza, to taka, gdy wysokość odszkodowania rzeczywiście nie odpowiada wysokości realnych strat - wówczas odwołanie to dosyć naturalna sprawa. Druga kwestia to odwołanie w sytuacji, gdy chcielibyśmy więcej dostać, niż wyniosła realna strata - tutaj można ryzykować, chociaż zwykle jest to mało skuteczne. Zresztą tutaj: https://wygodnie.pl/porady/odwolanie-od-decyzji-ubezpieczyciela–kiedy-jak-czy-wartoproponuję doczytać, kiedy warto a kiedy nie warto i jak to wygląda pod względem technicznym.