Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witajcie, 

Mam następujący problem z którym w żaden sposób nie potrafię sobie poradzić. Mianowicie nie działa w moim c330m tzw. "kiprowanie" przyczepy. Bez zarzutów działa podnośnik np. pługu czy bron, a opcja kiprowania nie działa. Gdzie szukać usterki? Dodam że wymieniłem pompe na nową i dalej nic się nie zmieniło. 

Czy problem leży w tym rozdzielaczu pod siedzeniem, czy może tym na błotniku? A może jeszcze gdzie indziej szukać problemu?

Z góry dzięki za pomoc. 

Posted

Nie wiem czy dobrze cię rozumiem Grzegorzu ale na rozdzielaczu pod siedzeniem nie ma możliwości włączania  lub wyłączania zewnętrznej hydrauliki ,w tym ciągniku olej płynie z pompy do rozdzielacza pod siedzeniem i płynie dalej do rozdzielacza na blotnik i wraca do skrzyni biegów jeśli działa prawidłowo podnośnik to nie ma innej opcji jak niesprawny rozdzielacz na błotniku (to się zdarza w tym rozdzielaczu) do wywrotu przyczepy nie jest potrzebny rozdzielacz na błotniku można wykorzystać zaślepione korkiem wyjście z rozdzielacza pod siedzeniem

Posted

Moi drodzy, 

Ten problem to jakaś masakra. 

Zamontowałem już trzecią pompę. Podpiąłem manometr żeby sprawdzić jakie ciśnienie daje pompa. Przy tzw. kiprowaniu 0,8 MPa, to nic, palcem można zatkać. Jak przepiąłem pod ten ślepy korek na rozdzielaczu pod siedzeniem to dobija do 7 MPa. Pompa ma wydajność 10 MPa. Czyli nie jest źle ale czy tyle wystarczy żeby wykiprować pełną przyczepę? Poza tym dziś znowu nie podnosi podnośnik na maszyny typu pług. 

Już totalnie nie wiem gdzie szukać problemu. Wiadomo, rozdzielacz jednofunkcyjny na błotniku jest zepsuty, ale czemu teraz nie działa podnośnik? Może ten rozdzielacz pod siedzeniem też jest lipny? 

Dzięki za wszelką pomoc. 

Posted

Jeżeli masz nową pompę to ta pompa wytworzy  więcej jak 10 MPa na wolnych obrotach  winowajcą tak niskiego ciśnienia jest prawdopodobnie nieszczelny, wybity zawór przeciążeniowy  w rozdzielaczu pod siedzeniem  .znajduje się z lewej strony rozdzielacza  wykręć i sprawdż  być może coś dostało się pod zawór  ,prawidłowo działający podnośnik w tym ciągniku  na nowej pompie przy obrotach 600 obr. silnika podniesie siewnik poznaniak 2,7 zasypany pszenicą do pelna ,a czy wcześniej musiałeś dodawać więcej gazu by ci podniosło pług na rozgrzanym oleju ? .Piszesz że pompa daje ciśnienie 10 MPa  napisz gdzie i jak ty to zmierzyles

Posted

wydaje mi sie że i 10 Mpa to mało na pompe. czy to wystarczy ? zależy ile jest na przyczepie ciężaru.

Pompa to jedno urządzenie a drugie to rozdzielacz dodatkowo są jeszcze połączenia przewodami, wszędzie możesz mieć problem.

Posted

Jeżeli masz nową pompę to ta pompa wytworzy  więcej jak 10 MPa na wolnych obrotach  winowajcą tak niskiego ciśnienia jest prawdopodobnie nieszczelny, wybity zawór przeciążeniowy  w rozdzielaczu pod siedzeniem  .znajduje się z lewej strony rozdzielacza  wykręć i sprawdż  być może coś dostało się pod zawór  ,prawidłowo działający podnośnik w tym ciągniku  na nowej pompie przy obrotach 600 obr. silnika podniesie siewnik poznaniak 2,7 zasypany pszenicą do pelna ,a czy wcześniej musiałeś dodawać więcej gazu by ci podniosło pług na rozgrzanym oleju ? .Piszesz że pompa daje ciśnienie 10 MPa  napisz gdzie i jak ty to zmierzyles

Dziękuje za odpowiedź. W takim razie muszę sprawdzić ten rozdzielacz.

Nie, wcześniej normalnie podnosił podnośnik bez obrotów nawet kosiarkę rotacyjną. Tyle że w pewnym momencie zaczęły się problemy, najpierw trzeba było zacząć dodawać gazu pod 2000 obr, a pełna przyczepa podniosła się z 30% i tyle. Ostatnio już w ogóle nie podnosi, ale wywnioskowałem że to wina rozdzielacza na błotniku. Jak napisałem, po podpięciu się pod ten ślepy korek coś się dzieje ale boje się że z załadowaną przyczepą nic nie podniesie.

Katalogowo ma wpisane 10 MPa a maksymalne 12 MPa. Dokładnie to Polska pompa hydrauliczna firmy Helmet.

Zbliżają się wykopki a ja z rozkręconym traktorem totalnie nie wiem co robić :P Masakra.