Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zastanawiam się, czy to poważna reforma, czy jedynie zmiana kosmetyczna. A chodzi mi o te pracownicze plany kapitałowe, w których część pieniędzy ma pochodzić od pracowników, część od pracodawcy, a część z budżetu państwa. Pytanie czy to rzeczywiście coś da w przyszłości, czy jest stawianiem zamków na piasku?

Posted

Teraz system emerytalny jest tylko z nazwy kapitałowy, a w rzeczywistości solidarnościowy. Jest to próba wejścia w system kapitałowy z jednej strony, a podwyższenia składki z drugiej. Niestety, ale w czasie  przejścia z systemu solidarnościowego do kapitałowego zarówno wypłaty bieżące świadczeń jak i inwestowanie musi być finansowane ze składek. W przeciwieństwie do OFE ten system ma równoległe do składek finansowanie więc szansa powodzenia jest zdecydowanie większa. Pozdrawiam!

Posted

Z tym solidarnościowym to masz w 100% rację. Przy czym jestem absolutnie przeciwny takiemu systemowi. Każdy powinien być kowalem własnego losu. Ktoś nie oszczędził- dlaczego ja mam mu się zrzucać na emeryturę?

Jeżeli chodzi natomiast o PPK, to nie wiem czy bedzie to dostatecznie popularna opcja, bo niby nasza kasa, ale nie można jej rusząć do emerytury, a i później jest wypłacana w ratach do 75 roku życia. Ktoś kto bedzie chciał we własnym zakresie dysponować pieniędzmi zainwestuje w lokaty lub konta oszczędnościowe, które obecnie oprocentowane są tak jak tutaj: https://konto-w-banku.pl/najlepsze-konto-oszczednosciowe/