Darkowe1 Posted December 25, 2018 Author Report Posted December 25, 2018 Tak jest nurnikowy a chce plywajacy Quote
Robert ;-) Posted December 25, 2018 Report Posted December 25, 2018 Pływający ma wolny spływ może być ok Quote
Darkowe1 Posted December 25, 2018 Author Report Posted December 25, 2018 Więc . podłączam nowy rozdielacz pod stary ?? mam w nim dwie sekcje wolne tzn zasilanie i powrót . Tylko w takim połączeniu zeby działał nowy rozdielacz stary musi być np wajcha do góry ?? Quote
DuzyGrzegorz Posted December 25, 2018 Report Posted December 25, 2018 Kolego! Jeżeli nawet mechanicznie to wszystko wytrzyma to zauważ że jeżeli używasz pierwszego rozdzielacza i masz opuszczony pług. Wtedy zarówno komora siłownika podnośnika nad tłokiem jak i pod tłokiem są połączone z wyjściem. Jeżeli pojawi się tam ciśnienie to podnośnik będzie podnosił pług. Będzie podnosił dlatego że powierzchnia tłoka nad nim jest mniejsza niż pod nim. Jest mniejsza bo nad tłokiem jest zmniejszona o powierzchnię przekroju tłoczyska. Przy siłownikach jednostronnego działania będzie jeszcze gorzej. Siłownik będzie działał z pełną mocą. Pomyśl o dzielniku strumienia, najlepiej skalowalnym. Obawiam się czy nie taniej będzie wymienić rozdzielacz na taki z większą ilością sekcji. Wesołych Świąt! Quote
Robert ;-) Posted December 25, 2018 Report Posted December 25, 2018 Sory ale ja wymiękam, były opisane sposoby jak to podłączyć aby działało poprawnie ale widać kolega Darko nie umie czytać ze zrozumieniem ,radzę napisać do Agricola bo widać naszych rad , nie uważa za wartościowe. Quote
Darkowe1 Posted December 26, 2018 Author Report Posted December 26, 2018 Co sadzicie czesci drogie ? Quote
Vademecum Posted December 26, 2018 Report Posted December 26, 2018 złom na kołach, części z odzysku Quote
DuzyGrzegorz Posted December 26, 2018 Report Posted December 26, 2018 Właściwie wadą jest wygląd. Moment obrotowy bardzo duży i maksymalny w okolicach obrotów max. Pali wcale nie tak dużo. Jak dobry stan fajna maszyna, ale trudna w serwisie. Części dostępnie ale nie we wszystkich sklepach. Pozdrawiam! Quote
Darkowe1 Posted December 27, 2018 Author Report Posted December 27, 2018 Panowie jeszcze pytanie o podnosnik w jumzie , Czy po odpieciu wezy od siłownika ramiona powinny chodzić lekko ? bo żeby nimi ruszyc musze użyć pręta ;/ Druga sprawa podniosłem ramiona na odpalonym ciagniku zgasiłem traktor odkreciłem wąż od powrotu na siłowniku i ramiona stoja w górze ;/ wydaje mi sie że po odkreceniu powrotu ramioa powinny opasc ?? Quote
Vademecum Posted December 27, 2018 Report Posted December 27, 2018 a smarujesz punkty łożyskowania ? cylinder też sprawia opór Quote
Darkowe1 Posted December 27, 2018 Author Report Posted December 27, 2018 Nie wiele mi to mówi są tam 3 punkty do smarowania to mam to przesmarowane kurde to az taki opór ze 200 kg trzyma ?? ;/ Quote
Vademecum Posted December 27, 2018 Report Posted December 27, 2018 to sie ciesz że ciężko cbodzi bo gorzej jak między sworzeń a ucho palec wciśnie. Quote
Darkowe1 Posted December 27, 2018 Author Report Posted December 27, 2018 No wlasnie srednio sie ciesze bo przesto sekcja plywajaca nie spelnia swojej roli :/ Quote
Vademecum Posted December 27, 2018 Report Posted December 27, 2018 wypnij siłownik i zobaczysz co trzyma, prawdopodobnie siłownik ale to też pozytywne. Quote
DuzyGrzegorz Posted December 27, 2018 Report Posted December 27, 2018 Może jest gdzieś zapieczony dlatego chodzi ciężko. Jeżeli to siłownik to bez paniki. Oczywiście jeżeli dołączyłeś Kolego przewód powrotny to podnośnik nie ma prawa opaść - o ile jest sprawny. Masz rację że to średnio wygodne jeżeli ramion podnośnika nie można ruszyć ręcznie. Sprawdź czy pór jest jednakowy w górę i w dół. Pozdrawiam! Quote
Darkowe1 Posted December 27, 2018 Author Report Posted December 27, 2018 Panowie robilem probe szeregowego podlaczenia rozdzielacza . W dwoch pozycjach ramiona w gore :/ Quote
Darkowe1 Posted December 27, 2018 Author Report Posted December 27, 2018 Tak opor jest jednakowy . Quote
DuzyGrzegorz Posted December 27, 2018 Report Posted December 27, 2018 To raczej nie jest rozdzielacz. Ustal gdzie jest opór i postaraj się go usunąć. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted December 27, 2018 Report Posted December 27, 2018 ja myślę że to siłownik sprawia taki opór, one ciężko chodzą Quote
Darkowe1 Posted December 27, 2018 Author Report Posted December 27, 2018 Czyli cała zabawa z nowym rozdzielaczem może być nie potrzebna ;/ Quote
DuzyGrzegorz Posted December 27, 2018 Report Posted December 27, 2018 Czasami tak bywa, ale wiedza zostaje i na pewno się przyda. Też tak miałem aż się nauczyłem że przed naprawą należy nie tylko zdiagnozować usterkę ale także przyczynę tej usterki. Zazwyczaj nie jest to miłe bo najczęściej to ja jestem przyczyną, jednak nie przyjmuje tłumaczenia typu że część była kiepska i się urwała czy tyle lat ma więc miała prawo się urwać. Pozdrawiam! Quote
Darkowe1 Posted December 27, 2018 Author Report Posted December 27, 2018 to co radzicie rozkręcić siłownik i czyścić ?? Quote
Vademecum Posted December 27, 2018 Report Posted December 27, 2018 jak czyścić... Im ciężej chodzi tym szczelniejszy a to znaczy lepszy. Jak nie pasuje ci hydraulika rusa to zmień ciągnik, ja zmieniłem z MTZ-ta na 1614 i nie nażekam że pali drugie tyle, mam fajną i mocną hydraulike wzgl. rusa. Quote
Recommended Posts