Jump to content

Recommended Posts

Posted

Więc . podłączam nowy rozdielacz pod stary ?? mam w nim dwie sekcje wolne tzn zasilanie i powrót . Tylko w takim połączeniu zeby działał nowy rozdielacz stary musi być np wajcha do góry ?? 

Posted

Kolego! Jeżeli nawet mechanicznie to wszystko wytrzyma to zauważ że jeżeli używasz pierwszego rozdzielacza i masz opuszczony pług. Wtedy zarówno komora siłownika podnośnika nad tłokiem jak i pod tłokiem są połączone z wyjściem. Jeżeli pojawi się tam ciśnienie to podnośnik będzie podnosił pług. Będzie podnosił dlatego że powierzchnia tłoka nad nim jest mniejsza niż pod nim. Jest mniejsza bo nad tłokiem jest zmniejszona o powierzchnię przekroju tłoczyska. Przy siłownikach jednostronnego działania będzie jeszcze gorzej. Siłownik będzie działał z pełną mocą. Pomyśl o dzielniku strumienia, najlepiej skalowalnym. Obawiam się czy nie taniej będzie wymienić rozdzielacz na taki z większą ilością sekcji. Wesołych Świąt!

Posted
Sory ale ja wymiękam, były opisane sposoby jak to podłączyć aby działało poprawnie ale widać kolega Darko nie umie czytać ze zrozumieniem ,radzę napisać do Agricola bo widać naszych rad , nie uważa za wartościowe.
Posted

Właściwie wadą jest wygląd. Moment obrotowy bardzo duży i maksymalny w okolicach obrotów max. Pali wcale nie tak dużo. Jak dobry stan fajna maszyna, ale trudna w serwisie. Części dostępnie ale nie we wszystkich sklepach. Pozdrawiam!

Posted

Panowie jeszcze pytanie o podnosnik w jumzie , Czy po odpieciu wezy od siłownika ramiona powinny chodzić lekko ? bo żeby nimi ruszyc musze użyć pręta ;/ Druga sprawa podniosłem ramiona na odpalonym ciagniku zgasiłem traktor odkreciłem wąż od powrotu na siłowniku i ramiona stoja w górze ;/ wydaje mi sie że po odkreceniu powrotu ramioa powinny opasc ?? 

Posted

Może jest gdzieś zapieczony dlatego chodzi ciężko. Jeżeli to siłownik to bez paniki. Oczywiście jeżeli dołączyłeś Kolego przewód powrotny to podnośnik nie ma prawa opaść - o ile jest sprawny. Masz rację że to średnio wygodne jeżeli ramion podnośnika nie można ruszyć ręcznie. Sprawdź czy pór jest jednakowy w górę i w dół. Pozdrawiam!

Posted

Czasami tak bywa, ale wiedza zostaje i na pewno się przyda. Też tak miałem aż się nauczyłem że przed naprawą należy nie tylko zdiagnozować usterkę ale także przyczynę tej usterki. Zazwyczaj nie jest to miłe bo najczęściej to ja jestem przyczyną, jednak nie przyjmuje tłumaczenia typu że część była kiepska i się urwała czy tyle lat ma więc miała prawo się urwać. Pozdrawiam!

Posted

jak czyścić... Im ciężej chodzi tym szczelniejszy a to znaczy lepszy.

Jak nie pasuje ci hydraulika rusa to zmień ciągnik, ja zmieniłem z MTZ-ta na 1614 i nie nażekam że pali drugie tyle, mam fajną i mocną hydraulike wzgl. rusa.