Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie, 

Chcąc nie chcąc zaczynam przygodę z rolnictwem. Kupiłem już kilka lat temu małe gospodarstwo rolne i mam trochę ziemi po rodzicach - w sumie jest tego około 5 ha ( 4 orne i 1,5 hektara łąk). 

Ziemia ciężka (gliny)  - głównie 4 klasa. Do tej pory ziemi była wydzierżawiona, ale dzierżawca zrezygnował w tym roku. 

Mam kilka maszyn ( pługi 3 skiby, sprężynówka, rozrzutnik - wszystko w złym stanie technicznym)  i kupiony niedawno traktor ( Same explorer 2 80 ).

Biznes plan: 

Produkcja  roślinna ( w przyszłości może konie pod wierzch). Planuję siać owies lub pszenżyto jare ( rzepak chyba na takiej glebie słabo będzie rósł ) - ziarno sprzedawać zaraz po zbiorze, a słomę/siano wczesną wiosną. 

Planowane zakupy:  pługi 4 skibowe,  brony polowe, siewnik, opryskiwacz, kosiarka rotacyjna, (może prasa ), zgrabiarka , przyczepa. Wszystko z drugiej reki. 

Jak wam się widzi taki biznes plan i planowane zakupy? 

Posted
ciekawe, ale zmodyfikowałbym sprzęt. Rzepak spoko, ale wymaga doświadczenia i pilnowania szkodników a areał musiałbyś mieć zdecydowanie większy. Owies to dobry pomysł na początek ale pszenżyto siej ozime bo zdecydowanie ma większe szanse na dobry plon. Musisz pamietać o zmianowaniu, polecam np. łubin, a po nim nawet pszenica ale ozima. co do maszyn to ciągnik jeśli ma 80 koni to ten 3 skibowy pług ci wystarczy, pasowałby jakiś agregat uprawowy np. 3 metry ale nie kupuj byle czego, siewnik jaknajbardziej, rozś. nawozów również. opryskiwacz również dobierz ostrożnie bo jest dużo zachodniego dziadostwa na rynku. kosiarke polecam nową polską bo kupisz wyjechaną i będziesz żałował.
Posted

Dziękuję za rady Vademecum. 

Myślę żeby dwa hektary obsiać owsem ( w tym roku nie były uprawiane), a na pozostałe dwa dam łubin.  Pewnie dobrze byłoby te które leżą ugorem potraktować talerzówką przed orką.

Co do pługów to mogę okazyjnie kupić 4 skibowe w dobrym stanie. Wygodniej będzie orać przy granicy ( przy trójkach zostawałby pas niezorany za kołem) , a ciągnik 80KM 4wd powinien dać sobie radę bez problemu. 

Jak agregat byś proponował ?  (Coś co się sprawdzi na tym typie gleby z moim traktorem) Ojciec przed siewem orał, potem sprężynował i na koniec szły brony - doświadczenia z tego typu sprzętem nie mam.