emigon Posted September 22, 2018 Report Posted September 22, 2018 W związku ze spadkiem, który dziedziczę mam dwie możliwości: przyjąć w spadku 1,5 ha ziemi rolnej, albo gotówkę ze sprzedaży tej ziemi. Ziemia jest klasy IVa i V. Nie jestem rolnikiem i nie mam nic wspólnego z rolnictwem, mieszkam też w innym województwie. Zastanawiam się co zrobić. Chciałem początkowo przyjąć gotówkę, ale później zacząłem się zastanawiać, że nie chciałbym tych pieniędzy wydawać przez najbliższe lata, a też bez sensu, żeby były one na koncie i żeby zżerała je inflacja. Chciałbym dopytać się osób, które bardziej znają się na temacie rolniczym:1) Jakie rocznie koszty będę ponosić jeżeli będę właścicielem tej ziemi? Z tego co wiem jest podatek rolniczy, czy coś jeszcze?2) Klasa ziemi IVa i V nie jest klasą zbyt wysoką. Powinienem znaleźć kogoś kto taką ziemię chciałby dzierżawić czy raczej będę mieć z tym problem? Będę wdzięczny za wszystkie komentarze, które pomogą mi podjąć decyzję. Quote
Robert ;-) Posted September 22, 2018 Report Posted September 22, 2018 Ja bym nie sprzedał, podatek nie jest zbyt wysoki ,z dzierzawą nie powinno być problemu ale to zależy od regionu u nas by łykneli bez problemu Quote
emigon Posted September 23, 2018 Author Report Posted September 23, 2018 Dzięki za opinię. Myślę, że jeżeli miałbym dzierżawić tę ziemię to na umowę 5 lub 10 lat. Dopłaty zostawiłbym dzierżawiącemu. Jaką kwotę rocznie mogę mniej więcej żądać za dzierżawę takiej ziemi? Quote
DuzyGrzegorz Posted September 23, 2018 Report Posted September 23, 2018 Tenuta za grunt rolny w moich okolicach za 1 ha zawsze się kształtowała na poziomie ok. 5 dt najczęściej uprawianego zboża. Na glebach słabych jest to żyto, a na lepszych pszenica. Jeżeli komuś dana działka szczególnie pasuje jest gotów zapłacić więcej. Znacznie wyższe, nawet 5 razy są tenuty za grunty na terenach sadowniczych przy dzierżawach o długości co najmniej równej trwałości plantacji. Pozdrawiam! Quote
emigon Posted January 7, 2019 Author Report Posted January 7, 2019 Dziękuję za powyższe odpowiedzi. Zdecydowałem się pozostawić ziemię. Czy wysokość czynszu dzierżawnego podawanego w różnych komunikatach czy też przez GUS to jest wysokość opłaty rocznej czy miesięcznej? Quote
Vademecum Posted January 7, 2019 Report Posted January 7, 2019 praktycznie wygląda to tak: Najpierw znajdź dzierżawce, zorientuj się czy jest w tym terenie zainteresowanie, jeśli jest to nie oferuj ceny niech ktoś ci zaoferuje.Dzierżawa na 10 lat lub długość tak jak kol DG pisze. Dopłaty bezpośrednie oddaj dzierżawcy niech on sie stara, akcyze paliwową też weźmie wg. umowy dzierżawy. Nie godź sie że to łąki bo zaora i skorzysta. wydzierżawiasz ziemie pod uprawe a czy on tam posieje kuku czy krowy będzie pasł to jego wybór. Rewelacyjnie miał byś jakby ci dał 500 zł od 1 ha , niestety z pola zbiera się raz w roku i kase bierze sie raz. Jak spiszesz umowe u notariusz i przedstawisz ty czy on w gminie to podatki będą na jego głowie, jak nie zapłaci to jego będą ścigać a nie ciebie. W umowie zastrzeż sobie że może użytkować tylko rolniczo a wszelkie inne działalności unieważniają umowe. Quote
Vademecum Posted January 7, 2019 Report Posted January 7, 2019 jeśli masz działke przy trasie może daj ogłoszenie że na biznes ?? weźniesz dużo więcej Quote
emigon Posted January 7, 2019 Author Report Posted January 7, 2019 Dzięki, konkretna odpowiedź. 1) Ziemia na moment obecny jest raczej ziemią rolniczą i z daleka od trasy, i w tym miejscu na biznes raczej nikt nie weźmie. Ale może kiedyś to się zmienić.2) Myślałem, żeby umowę spisać osobiście, ale bez notariusza. Na pewno będę to konsultować z prawnikiem jeszcze. Aktualnie zastanawiałem się, żeby podatek wziąć na siebie, żeby nie było problemów z zaległościami - ale przemyślę taką opcję jaką proponujesz.3) O co chodzi z tą akcyzą paliwową? Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted January 7, 2019 Report Posted January 7, 2019 kolego, umowa spisana przez ciebie ma moc między wami i zaległosci podatkowe są na twojej głowie, a umowa u notariusza i zgłoszona w gminie to już jego głowa. Wtedy gmina wystawia podatek jemu nie tobie i ty nie masz zaległości tylko on. koszt takiej umowy kiedyś bez wpisów to 100 zł. nie potrzebujesz wpisów dalszych. do hektara przysługuje zwrot akcyzy paliwowej do 100 litrów, chyba będzie złotówka było 0, 86 zł. Zdaje sie że jemu będzie przysługiwała jeszcze ulga podatkowa ale to w gminie szczegóły. Quote
emigon Posted January 7, 2019 Author Report Posted January 7, 2019 Dzięki. A jest jeszcze coś na co powinienem zwrócić szczególną uwagę przy dzierżawieniu ziemi czy to w zasadzie takie najważniejsze kwestie? Quote
Vademecum Posted January 7, 2019 Report Posted January 7, 2019 pogadaj z notariuszem sam bez drugiej strony, on ma obowiązek przedstawić ci wszystkie szczegóły a ty sobie wybierzesz te które cię interesóją.Nie mów na początek że chodzi o porade bo cie skasuje, powiedz, że chcesz taką umowe sporządzić u niego i potrzebujesz wiedzieć to i tamto. Nie wiadomo czy nie zarząda domumentów od drugiej strony że jest rolnikiem, ciekawe ??Nie idź do dużej kancelarii w mieście bo nie mają doswiadczenia, tacy mniej interesowni są w większych gminach Quote
DuzyGrzegorz Posted January 8, 2019 Report Posted January 8, 2019 Umowa dzierżawy gruntu nawet ustna ma taką samą moc jak zawarta przed notariuszem z jedną różnicą. Umowa nie poświadczona urzędowo nie ma tzw. "daty pewnej". Tłumacząc to na język bardziej przystępny oznacza to że powoduje skutków prawnych dla osób trzecich a jedynie dla osób umawiających się. Poświadczyć umowę może notariusz lub nawet samo zgłoszenie jej do ewidencji gruntów powoduje jest już z datą pewną. Umowa ustna dzierżawy ziemi rolnej po upływie roku staje się umową zawartą na czas nieokreślony. Dzierżawca ziemi rolnej na podstawie umowy dzierżawy z datą pewną po trzech latach nabywa prawo pierwokupu. Pozdrawiam! Quote
Opel Posted January 13, 2019 Report Posted January 13, 2019 Wszystko zależy od rejonu. U nas za 1ha 4b i 5tki dają po 2000zl dzierżawy. Umowa spisana na 2 egzemplarzach bez żadnego notariusza, bo po co? Spisujesz, że wydzierżawiasz grunt na 5lat , że dopłatę bierze dzierżawca , podatek płaci wydzierżawiający ( bo teraz przepisy się zmieniły i zawsze przyjdzie nakaz podatku do właściciela gruntu) i że czynsz dzierżawny płatny w wysokości 2000zl na konto w terminie.W przypadku braku zapłaty - po ponagleniu 3 miesięcznym bo takie są przepisy ogólne - wylot z pola. Dopisać ze strony ustaliły że dzierżawca nie nabywa prawa pierwokupu, bo nabyłby takie ustawowo po 3 roku dzierżawy i finito. Dopłatę niech składa Dzierżawca, niech rozpisuje sobie OSN i środki i inne,po co Ci kłopot. Ty chcesz tylko $$ na konto do dnia i tyle. Wysokość podatku np za 5 klasę ziemi za 1ha - 15zł na rok.Za 4 klasę to już będzie ze 100zl na rok Quote
DuzyGrzegorz Posted January 13, 2019 Report Posted January 13, 2019 Dzierżawca nabywa prawo pierwokupu na mocy ustawy, o ile umowa dzierżawy ma datę pewną. Pozdrawiam! Quote
emigon Posted January 14, 2019 Author Report Posted January 14, 2019 Dzięki. Jak dobrze zrozumiałem, w tej chwili po zmianach przepisów, zawsze ja odpowiadam za podatek niezależnie czy umowa jest podpisana z "datą pewną" czy nie? Kwestie prawne na pewno będę omawiał jeszcze z jakimś prawnikiem. Quote
emigon Posted January 20, 2019 Author Report Posted January 20, 2019 Czy ktoś się orientuje czy w przypadku gdy dzierżawię ziemię to jestem zobowiązany posiadać mimo wszystko OC rolników? Quote
Vademecum Posted January 20, 2019 Report Posted January 20, 2019 oc jest dla twojego bezpieczeństwa materialnego, np. jak komuś wyrządzisz szkode sprzętem, twój pies kogoś pogryzie Quote
emigon Posted January 20, 2019 Author Report Posted January 20, 2019 oc jest dla twojego bezpieczeństwa materialnego, np. jak komuś wyrządzisz szkode sprzętem, twój pies kogoś pogryzieOk, ale formalnie nie jestem rolnikiem. Nie posiadam żadnych maszyn, zwierząt, itp. Mam 1.5 ha ziemi rolnej i to w innym województwie, którą będę dzierżawić. Czy wobec tego mam obowiązek wykupywania OC rolnika czy nie? Quote
DuzyGrzegorz Posted January 20, 2019 Report Posted January 20, 2019 Z kontekstu wynika że tę ziemię będziesz nie dzierżawił lecz wydzierżawiał. Różnica jest zasadnicza. Jeżeli ta ziemia stanowi Twoją własność, a tej ziemi nie będziesz użytkował lecz wydzierżawisz to oczywiście nie płacisz OC rolników bo rolnikiem nie jesteś. Jeżeli dzierżawisz tę ziemię od jej właściciela to nawet jak nie posiadasz innej ziemi musisz płacić OC rolników, a dokładniej podlegasz obowiązkowemu ubezpieczeniu OC rolników. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted January 21, 2019 Report Posted January 21, 2019 zastanów sie czy dzierżawisz , czy wydzierżawiasz bo to znaczy że albo płacisz oc albo nie płacisz.Mała różnica w pisowni a zasadnicza formalnie. Quote
emigon Posted January 21, 2019 Author Report Posted January 21, 2019 Rzeczywiście, chodzi o wydzierżawienie. Dzięki. Quote
Recommended Posts