Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć 

Chciałem się Was poradzić odnośnie tego jakie zboże posiać na wiosnę 

Pole o powierzchni 7ha. do tej pory "była" na nim mieszanka lucerny z trawą, niestety przez suszę zmuszony byłem to zlikwidować, pole zostało  stalerzowane a następnie zabronowane, teraz jeszcze rozsieje wapno i tylko przeoram na zime. Klasa ziemi 5-6.

Do Was pytanie co radzicie zasiać? Myślałem żyto jare odmiana Bojko albo kukurydzę? Co radzicie? 

Posted

Znaczy nie z tą klasą ziemi to błąd, to nie moje pole sąsiad mówił że róznie klasa, 3-4 a i 5 sie trafi. 

Jeśli zdecydowałbym się na kuku to doradźcie jak się za to wziąć najlepiej? 

Teraz na jesieni to chciałem wapno rozisać i zaorać a na wiosne co? Co dać najlepiej pod korzeń jakie nawozy itd? Może ktoś ma doświadczenie i by powiedział jaki to koszt będzie obsiać 7ha łącznie nawozami i opryskami, jak myślicie wyjdę na tym?

Posted

jak jest 3 klasa to pszenice jeszcze siej. Hektar kuku cza liczyć ponad 3 a nawet 4 tysie .

Co z ziarnem chcesz robić ? siew specjalnym siewnikiem i zbiór cza kombajn z przystawkà do kuku a suszenie ? jeśli wszystko musisz płacić to napewno stracisz a nie zarobisz. siej na biegu pszenice ozimą. Jeszcze jaki region PL bo na północy będzie późno a na południu jak ciepło to nawet końcem października można siać

Posted

Od kilku lat się zastanawiam aby posiać na płodozmian kukurydzę zamiast rzepaku bo o wiele mniej pracy przy niej i  nie ma ryzyka wymarznięcia w zimie :-)

Poniżej zamieszczam bardzo uproszczone moje niedawno robione wyliczenia.

Z tego co się orientowałem w mojej okolicy to w tym roku plony kształtowały się na poziomie 5 - 8 ton.

http://www.wir.org.pl/kalkulacje/ziarno/

Koszty

1. Materiał siewny      - 432 zł

2. Nawożenie             - 1 331 zł

3. Opryski                   - 301 zł

4. Usługi                     - 483 zł

Razem koszty           - 2 546 zł

Policzmy, że sprzedajemy po 450 zł netto co daje 481,50 zł brutto za tonę.

Na zwrot kosztów trzeba 5,3 tony kukurydzy.

Plon w tonach; Wartość brutto; Koszty na ha; Zysk z ha

5 - 2 408 zł - 2 546 zł - -139 zł  (na minusie)

5,5 - 2 648 zł - 2 546 zł - 102 zł

6 - 2 889 zł; 2 546 zł; ;343 zł

6,5 - 3 130 zł - 2 546 zł - 584 zł

7 - 3 371 zł - 2 546 zł - 825 zł

7,5 - 3 611 zł - 2 546 zł - 1 065 zł

8 - 3 852 zł - 2 546 zł - 1 306 zł

Posted

W tym roku w moich okolicach za mokrą płacili 520 -530 netto.

Wyliczenia kosztów są ze strony z linku który podałem, dodatkowo przeglądałem kalkulacje na innych stronach i kształtują się podobnie.

Dostałem też wyliczenia które umieszczam poniżej od osoby która od lat sieje kukurydzę:

1. Materiał siewny - 500 zł

2. Nawożenie - 900 zł 

3. Opryski - 250 zł

4. Usługi (siew, kombajn i transport)- 650 zł

Suma 2 250 zł

Tak jak pisałem są to bardzo uproszczone koszty a liczyłem tylko nakłady na konkretną uprawę bo różny jest nakład na pszenicę, rzepak czy kukurydzę.

Zakładam, że koszty ogólne typu orka, uprawa agregatem itp. występują przy każdej uprawie.

Oczywiście przyznaję rację, że często wyliczenia a rzeczywistość może okazać się inna i między innymi dlatego od kilku lat obserwuję te kalkulacje i jakoś nie mogę zdecydować się na jej uprawę w obawie o brak jakiegokolwiek zarobku.

Posted

Od kilku lat się zastanawiam aby posiać na płodozmian kukurydzę zamiast rzepaku bo o wiele mniej pracy przy niej i  nie ma ryzyka wymarznięcia w zimie :-)

Poniżej zamieszczam bardzo uproszczone moje niedawno robione wyliczenia.

Z tego co się orientowałem w mojej okolicy to w tym roku plony kształtowały się na poziomie 5 - 8 ton.

http://www.wir.org.pl/kalkulacje/ziarno/

Koszty

1. Materiał siewny      - 432 zł

2. Nawożenie             - 1 331 zł

3. Opryski                   - 301 zł

4. Usługi                     - 483 zł

Razem koszty           - 2 546 zł

Policzmy, że sprzedajemy po 450 zł netto co daje 481,50 zł brutto za tonę.

Na zwrot kosztów trzeba 5,3 tony kukurydzy.

Plon w tonach; Wartość brutto; Koszty na ha; Zysk z ha

5 - 2 408 zł - 2 546 zł - -139 zł  (na minusie)

5,5 - 2 648 zł - 2 546 zł - 102 zł

6 - 2 889 zł; 2 546 zł; ;343 zł

6,5 - 3 130 zł - 2 546 zł - 584 zł

7 - 3 371 zł - 2 546 zł - 825 zł

7,5 - 3 611 zł - 2 546 zł - 1 065 zł

8 - 3 852 zł - 2 546 zł - 1 306 zł

Wyliczenia ,jak najbardziej prawidłowe na ten rok .

Jedynie mała korekta należy się ,co do ceny kukurydzy .Za mokrą płaca 500zł to cena wyjściowa za 30 % kuku .

Moja kukurydza ostatecznie miała między 19/22 % wilgoci .Plon 10 ton z ha .

Jak chcesz napisz do mnie na priv to udzielę kilku porad za darmo .

Posted

Spokojnie pisz już jest oki.

Niestety nadal mam jak poniżej

Wystąpiły następujące błędy

Użytkownik rafaello3 nie może otrzymywać żadnych nowych wiadomości

Wiadomość nie została wysłana

• 1 month later...
Posted

My tez siejemy na ziarno. Wszstko zależy od gatunku. My mamy sprawdzone jedno miejce gdzie kupujemy - Agrii, Nasiona Dalgety. Sa najlepsze bardzo dobrze rosna i przyznam, ze ani razu na ich nie zlapala zaraza. 

• 9 months later...
Posted

Z uwagi, iż mam pierwszy raz kukurydzę na ziarno mam pytanie do bardziej doświadczonych co zasiać po niej na zimę, pszenicę ozimą z opóźnionym siewem np. Ostroga, Lavantus czy pszenicę jarą przewódkę np. Lennox, Tajfun ? 

Muszę kupić ziarno do siewu i mam mętlik w głowie :-(