edek5550 Posted September 23, 2018 Report Posted September 23, 2018 Witam posiadam gospodarstwo rolne ktore prowadzi jeszcze ojciec i hodujemy trzode, lecz ja szukam jakiegoś drugiego źródła zarobku powiedzcie co mozna hodowac na poczatek bez wiekszyc inwestycji myslalem o slimakach.Mamy 6h lak ktorych nie zbieramy ;]park maszynowy pelny Quote
Vademecum Posted September 23, 2018 Report Posted September 23, 2018 no to rzeczywiście, gospodarstwo 6 ha łąk niezbieranych i pełny park maszynowy,Wydzirżaw to bo z twojego postu nic nie wynika prócz niemocy. Quote
tomcio112 Posted September 24, 2018 Report Posted September 24, 2018 łąki można ogrodzić pastuchem i może jakieś bydło mięsne? WIadomo w każdym interesie trzeba coś zainwestować... na początek kilka byków, jak będziesz mieć więcej kasy można dokupować kolejne sztuki Quote
edek5550 Posted September 24, 2018 Author Report Posted September 24, 2018 Do vademecum. Mamy tez pola lecz plon idzie w trzode wiec nie wapominalem. Bydlo odpada. Quote
edek5550 Posted September 24, 2018 Author Report Posted September 24, 2018 Mysle o jakiejs nose galezi rolnictwa ktora bedzie uzupelniac raczej budrzet Quote
Vademecum Posted September 24, 2018 Report Posted September 24, 2018 to z łąk z rolnictwem nic nie wymyślisz nawet jeśli nie bydło. Pomyśl o czymś nie związanym z rolnictwem. Quote
edek5550 Posted September 24, 2018 Author Report Posted September 24, 2018 bedac modym rolnikiem nie bede zakladal dzialalnosci zeby mnie z krusu wywalili, odpada dzialalnosc pozarolnicza; Quote
Vademecum Posted September 24, 2018 Report Posted September 24, 2018 Kolego, gospodarstwo pozostaw starym rolnikom sam korzystaj z młodego rolnika i poszukaj sobie roboty tak by pozostać na krusie. Chcąc godnie egzystować jako rolnik to cza mieć dochód z pozarolnictwa albo mieć min. 100 ha w min. 3 klasie bonitacyjnej. Albo kombinować. Quote
rolniczka_585 Posted October 8, 2018 Report Posted October 8, 2018 ślimaki wcale nie są takie łatwe jak się myśli. Gdzie pozyskasz odbiorców? Teraz już nie luka jak kiedyś była. Quote
rafaello3 Posted October 8, 2018 Report Posted October 8, 2018 edek ślimaki odradzam .Szkoda kasy topić .Cwaniaki chcą tylko się bogacić na szkoleniach i nabijaniu w butelkę naiwnych ludzi .Ten temat wałkowałem pół roku .To jest temat spalony .Poczytaj sobie for ,jak ludzi w bambuko robią .Obiecują złote góry po 8 zł skup ślimaka ,a kupują po 3 zł bo muszla była za mało wywinięta .Już po stokroć lepiej biki hodować . Quote
komor Posted October 9, 2018 Report Posted October 9, 2018 U mnie w sąsiedniej wsi gościu hoduje robale i wysyła w świat. Ktoś gdzieś to je i dobrze się sprzedaje. Quote
komor Posted October 9, 2018 Report Posted October 9, 2018 A ja ogólnie myślę że jak ktoś chce zarobić, to biznes można zrobić na kurach ozdobnych. Trzeba mieć jednak do nich rękę, warunki, czas. Dobre, zdrowe kury zawsze znajdą odbiorcę. Quote
rafaello3 Posted October 9, 2018 Report Posted October 9, 2018 To mi się wydaje ,ze dobrym pomysłem jest hodowla kur ekologicznych na jajka .Zbyt jest ogromny i dobra cena . Quote
gk21 Posted October 10, 2018 Report Posted October 10, 2018 żeby z czymś ruszyć zawsze trzeba zainwestować, hodowla kaczek jest mało wymagająca w porównaniu do innych gatunków drobiu , więc może warto o czymś takim pomyśleć Quote
Recommended Posts