mmaattii Posted January 21, 2012 Report Posted January 21, 2012 Proszę o opinie na temat tego ciągnika, może ktos ma Deutz-Fahra, napiszcie cos o nim, jak wiecie cos konkretnego, chce kupić taki ciągnik i zastanawiam sie miedzy nim a John deerem 3040. Proszę o pomoc Quote
Ojciec Posted January 21, 2012 Report Posted January 21, 2012 Ładna maszynka jeżeli zadbana to będzie się odwdzięczać długoletnią praca ciągnik nie do zajeżdżenia jeżeli nie był katowany lub zlepiany sąsiad sprowadził takiego kilka lat temu i sprzedał znajomemu od tamtej pory poszedł jemu czujnik wiatraka i nic więcej się nie działo. Ja posiadam mniejszego brata Dx 3.90 . Quote
mmaattii Posted January 21, 2012 Author Report Posted January 21, 2012 A jakies porownanie Deutza 4.50 a John Deera 3040? Jakies plusy i minusy? ktory jest lepszy? Quote
Ojciec Posted January 21, 2012 Report Posted January 21, 2012 nie miałem nigdy styczności z JD jakimkolwiek więc nie wiem z tego co wiem to naprawa 2 pomp w JD to koszt około 9 000 zł Quote
Miki Posted January 21, 2012 Report Posted January 21, 2012 Powiem Ci tak. Mimo że jestem zwolennikiem Jelenia to intuicja mi podpowiada żebyś wybrał Deutza. Wadą Deutza może być jednak słaba widoczność z kabiny! Quote
Ojciec Posted January 21, 2012 Report Posted January 21, 2012 nie zgodzę się co do widoczności z kabiny słupki są cienkie kabina może nie jest duża i przestronna ale dla kierowcy w zupełności wystarczy czasami widoczność z kabiny jest ograniczona wtedy bierzesz suchą szmatkę przecierasz szklane drzwi i resztę szyb i jest elegancka widoczność. A w JD nie wydaje mi się że jest lepsza widoczność nie wspominając już o drzwiach które zamykają się na samym środku jak siedzisz to prosto przed sobą masz łączenie drzwi . No i wsiadanie nie należy do najprzyjemniejszych w JD tego typu Quote
mmaattii Posted January 24, 2012 Author Report Posted January 24, 2012 widocznosc z kabiny to dla mnie maly problem, bardziej interesuje mnie cos o silniku, czy jest wytrzymały, jak z chłodzeniem i co ze skrzynią biegow bo podobno jest jakas wadliwa (biegi wyskakują). Napiszcie jeszcze cos. Bo musze sie szybko decydować. z góry dzieki. Quote
Ojciec Posted January 24, 2012 Report Posted January 24, 2012 Silnik ma jak dzwon przynajmniej u mnie ciągnik ma 75 km chodzi w pługach 3 skibowych obrotowych Overum Kosiłem nim po 10 ha kukurydzy dopóki kosiarka jednorzędowa mi się kompletnie nie rozsypała jeżeli będziesz dbał o silnik to będzie chodził wiecznie. A skrzynia to tak u mnie wsteczny wyskakiwał koszt części około 2 000 zł . Jeżeli kupisz zadbany ciągnik to będzie wszystko jak należy. W JD jedna pompa jest umieszczona z przodu koło chłodnicy a żeby dostać się do drugiej musisz rozpołowić ciągnik zdjąć kabinę. a W Deutz-u masz wszystko na wierzchu w moim jeszcze hamulce się zapowietrzają ale powtarzam mój jest starszym modelowo i mniejszym bratem Dx 4.50 . Ten model co cię interesuje jest cięższym modelem od mojego dźwignie biegów chodzą w oleju a u mnie na sucho, ogólnie 4.50 jest nowocześniejszy. Quote
muzyk Posted January 24, 2012 Report Posted January 24, 2012 Witam.Panowie ruszcie się i pomóżcie koledze z tego co się oriętuje to JDsądobrymi ciągnikami ale niestety części są do nich droge,ale nie musi się zaraz w nich coś psóć na temat Deutza się nie wypowiadam nie znam tych maszyn.Pozdrawiam. Quote
mmaattii Posted January 25, 2012 Author Report Posted January 25, 2012 Czyli podsumowując, Nastawiać sie jednak na Deutza? a nie na JD? Jeszcze jedno co mnie interesuje to chłodzenie w Deutz-u, jest chlodzony powterzem a nie cieczą. Są jakieś różnice w chłodzeniu powietrzem a cieczą? Quote
Ojciec Posted January 25, 2012 Report Posted January 25, 2012 tak jest jedna i to bardzo ważna w zimę nie musisz martwić się o płyn chłodniczy i musisz pamiętać o czyszczeniu filtra powietrza, z resztą tak jak w każdym innym ciągniku tak i w tym trzeba czyścic filtr powietrza. jak będziesz kupował to sprawdź czy biegi nie wyskakują pojeździj nim trochę po prostu na każdym biegu . Quote
malyrolnik Posted January 25, 2012 Report Posted January 25, 2012 Kup JD są bardziej prestiżowe i mniej popularne. Jak kupisz JD każdy będzie Cię podziwiał, że skąd on ma tyle kasy na JD i jego serwis. Deutz jest już popularny bo wyrobił sobie już nie złą renomę A JD w środowisku prostych rolników to hinol co nie jest prawdą zaprojektowano go w USA. Ja ci polecam JD. Szukaj maszyn po leasingowych za 50.000 możesz kupić nawet JD z 2004 roku. Nie kupuj ciągnika od handlarza po remoncie najlepiej kup trochę zdezelowanego i napraw po swojemu wtedy wiesz co maszy w maszynie i na co musisz uważać. Quote
Ojciec Posted January 25, 2012 Report Posted January 25, 2012 Małyrolnik a gdzie takie można znaleźć? Quote
Ojciec Posted January 25, 2012 Report Posted January 25, 2012 W internecie oczywiście. O konkrety prosimy o konkretne ogłoszenie np dla naszego kolegi który szuka ciągnika Quote
malyrolnik Posted January 25, 2012 Report Posted January 25, 2012 Sorry pomyliłem się za 50.000 JD mozna kopić z 1994 roku. Quote
Ojciec Posted January 25, 2012 Report Posted January 25, 2012 To zmienia postać rzeczy pokaż koledze ten ciągnik jak nie chcesz się z nami podzielić to wyślij mu link na priv. Quote
mmaattii Posted January 25, 2012 Author Report Posted January 25, 2012 malyrolnik, ja chce mieć ciągnik do pracy w polu a nie na wystawę, Deutz ma przedni napęd hydrauliczny? nie ma wałków kardana? Quote
Ojciec Posted January 25, 2012 Report Posted January 25, 2012 Ten o który cię interesuje to nie wiem w moim napęd przedni uruchamiany jest mechanicznie ( dźwignia do góry) do jakiej ceny szukasz ciągnika może co większego z innej marki cię interesuje? Quote
mmaattii Posted January 25, 2012 Author Report Posted January 25, 2012 max to jest 35 tys, powaznie myslalem o deutz-u ale to chłodzenie powietrzem i skrzynie biegów mnie nie przekonuje, Myślałem tez o JD i massey fergusonie, lub Case. Quote
Ojciec Posted January 25, 2012 Report Posted January 25, 2012 chłodzenie to super sprawa ja nie widzę lepszego rozwiązania kombajny zbożowe są chłodzone powietrzem i bardzo dobrze znoszą pracę co do skrzyni to nie wiem jak jest w 4.50 bo nie posiadam u mnie zdarzało się że biegi wyskakiwały. A MF mi z tańszych podoba się taki otomoto.pl/massey-ferguson-3125-z-tuzem-A95046.htmllub otomoto.pl/massey-ferguson-3115-1990r-115km-A108441.html lecz nie wiem za dużo o nich wiem tylko że sprzęgło jest na siłownik który z czasem może wymagać regeneracji, oglądałem właśnie taki ciągnik u gospodarza i sprzęgło chodzi mu bardzo luźno przez ten właśnie siłownik. Niestety znajduje się on w skrzyni i trzeba rozpołowić ciągnik żeby go naprawić. Ale tak to był z niego bardzo zadowolony ma go już kilka lat i w porządku i co ważne ma EHR. Quote
mmaattii Posted January 25, 2012 Author Report Posted January 25, 2012 a powiedz mi, bo wiedze że masz dużą wiedzę, co może być przyczyną ze biegi wyskakują w Deutz-u? Quote
Ojciec Posted January 25, 2012 Report Posted January 25, 2012 u mnie zdarł się tryb od wstecznego i wyrzucało może być także synchronizator nie jestem znawcą po prostu trochę się interesuje tym co posiadam. Moim skromnym zdaniem Trochę źle skonstruowano wajchy które u mnie mają spory luz i latają jak chcą. musisz obejrzeć dokładnie Deutza jeśli wybierzesz czy akurat w nim biegi nie wyskakują i po prostu całego dokładnie obejrzyj wiesz już co i jak czego szukać nie wiem jak jest w tych ciągnikach ale u mnie jest zarąbista sprawa z przednią maską w ciągu 2 minut mogę ją podnieść i będzie całkowicie widać silnik. Jeżeli będziesz chciał dokładnie obejrzeć silnik to:-zdejmujesz osłony boczne -jeżeli tłumik jest przykręcony to odkręcasz ( u mnie nie jest przykręcony tłumik ma takie specjalne nacięcie w miejsce którego jest wsuwany w kolektor wydechowy).-z przodu (przy przedniej siatce) u góry są dwie zawleczki trzymające główną maskę jedna po lewej druga po prawej wyciągniesz je i ładnie maskę do góry podnosisz.-jak już to zrobisz to jak stoisz przodem do ciągnika po lewej stronie powinna być plastikowa osłona na dwa zatrzaski zdejmij ją i tam znajdują się 2 chłodnice jedna większa a druga w głębi mniejsza tak jest przynajmniej u mnie lecz mogę się trochę mylić w końcu to trochę inne maszyny. Pozdrawiam Quote
mmaattii Posted January 25, 2012 Author Report Posted January 25, 2012 jak biegi bd wyskakiwać to naprawa ile mniej wiecej moze kosztować? Quote
Ojciec Posted January 25, 2012 Report Posted January 25, 2012 coś koło 3000 zł z naprawą około 2000 zł tryb jeżeli to tryb poszedł a synchronizator to nie wiem nie robiłem. Quote
Recommended Posts