Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam 10 dni wstecz zasiałem pszenżyto ładnie wzeszło a dziś zobaczyłem że sąsiad 0,5m zasiał w moim i zniszczył uprawę i to nie pierwszy raz jego odpowiedz to tak wyszło i ma to gdzieś.  Nie mam pojęcia co w takiej sytuacji mogę zrobić. Powinienem podjąć jakieś środki prawne ?

Posted

Fragment Kodeksu cywilnego:

Art. 341. Domniemywa się, że posiadanie jest zgodne ze stanem prawnym. Domniemanie to dotyczy również posiadania przez poprzedniego posiadacza.

Art. 342. Nie wolno naruszać samowolnie posiadania, chociażby posiadacz był w złej wierze.

Art. 343. §1. Posiadacz może zastosować obronę konieczną, ażeby odeprzeć samowolne naruszenie posiadania.

§2. Posiadacz nieruchomości może niezwłocznie po samowolnym naruszeniu posiadania przywrócić własnym działaniem stan poprzedni; nie wolno mu jednak stosować przy tym przemocy względem osób. Posiadacz rzeczy ruchomej, jeżeli grozi mu niebezpieczeństwo niepowetowanej szkody, może natychmiast po samowolnym pozbawieniu go posiadania zastosować niezbędną samopomoc w celu przywrócenia stanu poprzedniego.

§3. Przepisy paragrafów poprzedzających stosuje się odpowiednio do dzierżyciela.

Art. 3431. Do ochrony władania lokalem stosuje się odpowiednio przepisy o ochronie posiadania.

Art. 344. §1. Przeciwko temu, kto samowolnie naruszył posiadanie, jak również przeciwko temu, na czyją korzyść naruszenie nastąpiło, przysługuje posiadaczowi roszczenie o przywrócenie stanu poprzedniego i o zaniechanie naruszeń. Roszczenie to nie jest zależne od dobrej wiary posiadacza ani od zgodności posiadania ze stanem prawnym, chyba że prawomocne orzeczenie sądu lub innego powołanego do rozpoznawania spraw tego rodzaju organu państwowego stwierdziło, że stan posiadania powstały na skutek naruszenia jest zgodny z prawem.

§2. Roszczenie wygasa, jeżeli nie będzie dochodzone w ciągu roku od chwili naruszenia.

Art. 345. Posiadanie przywrócone poczytuje się za nieprzerwane.

Mówiąc krótko jeżeli byś natychmiast swój stan posiadania, zgodnie z art 343 Kc, przywrócił to byłbyś na prawie, ale tego nie zrobiłeś. Pozostaje roszczenie cywilne na podstawie art. 344 Kc. Najpierw pisemnie zażądaj od sąsiada zwrotu tego gruntu. Zwróć uwagę że nie ma znaczenia czyj zgodnie z prawem jest grunt. Pozdrawiam!

P.s.

Policja nie prowadzi tego typu spraw gdyż nie leżą w jej kompetencji. Co najwyżej możesz zażądać interwencji jeżeli będziesz działał na podstawie art. 343 Kc a sąsiad będzie Ci to uniemożliwiał.

Posted

u mnie była policja ze strony naruszającej moją własność, tylko ja zrobiłem fotki i okopałem sie koparką w granicy po czym policja nakazała wyrównać wykop więc przytachałem paru tonowe fragmenty fundamentu i zakopałem je na sztorc jak słupu, w postępowaniu oświadczyłem że są idealnie w granicy i tak zostało do dziś, sterczą w polu kikuty fundamentów 1 m ponad ziemię.

Kolego, jeśli policja nie zechce to zrób po mojemu . Sąsiad twierdzi że mu tak wyszło to twierdzi na twoją korzyść o tym pamiętaj bo to znaczy że jest świadom przebiegu granicy

Możesz podkolorować że sie go boisz i że ci groził

Posted

Nigdy Policja nie jest ze strony (za wyjątkiem postępowań egzekucyjnych w administracji przewidzianych prawem). Jeżeli mnie Policja by coś nakazała w takiej sytuacji to natychmiast zgłosiłbym to jako zawiadomienie o przestępstwie. Mają obowiązek przyjąć takie zawiadomienie nawet na siebie. Takie nakazanie jest przestępstwem opisanym w art. 231 Kk. Pozdrawiam!