Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mnie też szokuje, dlaczego każdy myśli o rozdzielności i rozwodach alimentach, w takim razie jak wiecie że tak będzie to po co bierzecie żony, nie lepiej tylko jakąś służącą od razu, bez żadnych zobowiązań ;) 

Jeśli jest to wspólny interes to decyzje podejmuje się wspólnie, dobrze wiem że każdy ma swoje zdanie, ale czasem jeden ma racje czasem drugi i nie raz jest ciężko ale chodzi o to żeby się dogadać, nikt nikomu na złośc nie może przecież robić, nie wiem co wy sobie wyobrażacie

Posted

to kolego mało znasz życie. Moja żona w żniwa wyjeżdża nad morze bo dużo pracy.

Ale to widzę że chyba tylko Ty masz takie poglądy i może Twoja nie lubi żniw. Ja podczas żniw w ciężkiej robocie nie uczestniczę. Ale mam w tych dniach inne zadania i nie wyobrażam sobie zostawić męża w tym dniu. 

Posted
moja żona w ogóle nie uczestniczy w pracach w gospodarstwie ale w żniwa jechać kombajnem i odwozić zboże to problem a szczególnie jak cza dymać z buta w upale kilometr albo dwa po auto a później spowrotem.
  • 1 year later...
Posted
ważny jest profil gospodarstwa, jeśli jest to pare ha i wszystkiego po troche, a dodatkowo drobnica inwentarza to i kobieta jak chce to coś sobie znajdzie. Gospodarstwo towarowe, ciężki sprzęt , trudny teren wymaga doświadczenia, wyczucia i zdecydowania. Tego z dnia na dzień nie nauczysz się.
  • 4 weeks later...
Posted

Koledzy, prawda jest taka że rzeczywiście mało jest kobiet które chciałyby pracować na gospodarstwie...mieszkać na wsi może szybciej... tak jak pisał kolega wyżej, na ładnym ogarniętym podwórku z klombami, rabatami kwiatów to i owszem...powiedzmy sobie szczerze że praca kobiety w gospodarstwie to rzecz umowna.

Prowadzimy działalność gospodarczą którą ogarnia moja małżonka a ja jestem tam jako osoba współ... zawsze chętny i lubię z nią pracować, ale większość decyzji podejmuje Ona, wiadomo że zapyta o radę poprosi o pomoc ale ona jest tam szefem... natomiast ja nie wymagam od niej pomocy w gospodarstwie i nie proszę o to ale wiem że jak trzeba to i do traktora wsiądzie i za grabie, widły złapie... i też wie że może coś doradzić, podpowiedzieć ale tak czy inaczej to ja podejmę decyzję w tej kwestii... To jest też to że w danych dziedzinach decyzję powinien podejmować jeden, a nie kilku.

Wiem że są dziewczyny które mogą żyć i mieszkać na wsi, a znam kilka które nawet marzą o tym żeby uciec z miasta a to czy do pracy w gospodarstwie czy na leżak pod gruszkę to już inna historia... tak że bartek12 wszystko przed Tobą...

• 5 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted
Ja bym tak twardo nie stawiał oceny dla jednej decydującej strony. Wiem też, że gdzie dwóch atakuje jeden poddaje się i wymięka.Obserwuje pewne grupy rolników tam gdzie jeden wspiera drugiego ci uzyskują zamierzone cele łatwiej. Nawet komornika mogą odstawić na bok poprzez swoją wspólną harmonię wyperswadowania komuś niecnych zamiarów. Wspólna walka o cel, o zakupioną maszynę która zawodzi, mogą wspierając się nawzajem odzyskać wydane pieniądze.