Robert123 Posted October 11, 2018 Report Posted October 11, 2018 Witam, jestem nowy i mam pytanie, prowadzę hodowlę trzody chlewnej i chciałbym zacząć przetwarzać swoje mięso sam i robić wędliny, kiełbasy, boczek, smalec itp... i sprzedawać na bazarach, do sklepów do restauracji, czy w innych punktach i miejscach. I mam pytanie czy moglibyście mi doradzić jak to w rzeczywistości wygląda, od czego zacząć, jak z pozwoleniami, sanepidem i wszystkim o czym musze wiedzieć na starcie i potem.Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi Quote
Vademecum Posted October 11, 2018 Report Posted October 11, 2018 jakie ilości w grę wchodzą ? gaeneralnie jak chcesz ubijać i przetwarzać to z milion musisz wydać by działać na legalu. Pogadaj z lek. weterynarji on ci dużo powie. Quote
Robert123 Posted October 11, 2018 Author Report Posted October 11, 2018 No własnie nie mówię tu o dużych ilościach, bardziej żeby zaopatrywać jakieś sklepiki małe, czy pojechać na targ pohandlować. Myślałem na takiej zasadzie moja trzode bym woził do rzeźnika i już mięso sam przerabiał.Jestem ciekaw jak to wszystko wygląda i jakie są to koszty. czy taki sposób bez swojej ubojni bo mówię mała skala i tylko jakies małe sklepiki czy bazarki czy zajady (cos tego typu restauracje), czy jest opłacalny i na co największe mniej wiecej koszty się składają Quote
Vademecum Posted October 11, 2018 Report Posted October 11, 2018 ubuj w rzeźni możesz robić bez problemu a to co przetworzysz możesz sprzedać na bazarku, jednak na większą skale są schody nie do przejścia bo nie zarobisz na koszty przy takich ilościach. Prócz służb sanitarnych masz jeszcze urząd skarowy i prowadzenie działalności pozarolniczej.Bez firmy nikt od ciebie nie kupi bo prawo nie pozwoli. Gdzieś słyszałem że by zarobić cza przerobić 50 sztuk tygodniowo.Miesa i wędli nie możesz przewozić jednym samochodem a co za czym musiałbyś mieć dwa auta hłodnie i już klapa, bo to koszty. Quote
prometeusz Posted October 11, 2018 Report Posted October 11, 2018 Znam kilka osób które robią wędliny ale nie bawią się w żadne bazarki czy sklepiki. Nie są to może jakieś duże ilości ale robią to już od kilku lat więc chyba im się to opłaca. Jedni kupują a inni mają swoje świnie. Jeśli chodzi o zbyt to maja już swoich odbiorców którzy kupują. Poza tym sporo tego idzie na wesela, komunie czy chrzciny. Quote
rafaello3 Posted October 11, 2018 Report Posted October 11, 2018 Kolego porozmawiaj z kimś kto to już robi ,to powie ,jak wygląda takie przetwórstwo .Oczywiście nie zaszkodzi zapytać się weterynarza najlepiej powiatowego ,co i jak . Quote
Vademecum Posted October 11, 2018 Report Posted October 11, 2018 Pogadać można, ale temat nie dla rolnika , to już przedsiębiorstwo, na wszystko cza papierek a bez papierka nikt od ciebie nie kupi. mam na myśli sklep czy bar albo restauracja Quote
DuzyGrzegorz Posted October 11, 2018 Report Posted October 11, 2018 Poczytaj rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie higieny środków spożywczych. Pozdrawiam! Quote
komor Posted October 12, 2018 Report Posted October 12, 2018 jak wstawiasz do restauracji na wesela czy inne okoliczności musisz mieć świadectwo pochodzenia, podobnie jak z ciastami nie można teraz wziąć od pani która robi dobre ciasta, tylko musisz okazać się certyfikatem. Ja się nie dziwię bo jednak te knajpy biorą odpowiedzialność. Quote
Vademecum Posted October 12, 2018 Report Posted October 12, 2018 w każdym bądź razie dla rolnika produkującego nawet pare setek rocznie tuczników temat nie do przejścia. Quote
Robert123 Posted October 12, 2018 Author Report Posted October 12, 2018 Ok, przy większej ilości działalność, a jeśli chodzi o małe ilości na początek to można działał w ramach KRUSu?Bo chodzi mi też o to, że chciałbym tez na początku traktować to jako dodatek, może jednak gdzieś po rodzinie rozprowadzać kiełbasy wędliny, mam dojście do zajazdów gdzie bym chciał też to puścić a potem jakby to się rozwinęło zwiększać produkcje.To jak bym chciał własnie sprzedawać w takie punkty, to co trzeba załatwić, w jakie organy/instytucje odwiedzić, co trzeba załatwiać jakie pozwolenia itp? Quote
DuzyGrzegorz Posted October 12, 2018 Report Posted October 12, 2018 To jeszcze przejrzyj rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 marca 2016 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej. Tam znajdziesz informacje. Nie odpowiem Ci odnośnie ubezpieczenia społecznego bo możliwość ubezpieczenia w KRUS (tzw. podwójny KRUS) zależy od spełnienia określonych warunków wymienionych w art. 5a ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników. Nie wiem czy spełniasz te warunki. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted October 12, 2018 Report Posted October 12, 2018 Poczytaj to co wyżej DG napisał, a ja wiem że na krusie to se możesz na bazarkach co najwyżej pohandlować. Quote
Recommended Posts