Domowa hodowla kur
#1
Napisano 18 październik 2018 - 08:10
Zacznę od tego że nigdy nie miałem do czynienia z hodowla drobiu/ani w ogóle z rolnictwem/. Wybudowałem dom na uboczu małego miasta, mam 11 arów działki, większość ma już swoje przeznaczenie ale mam taki skrawek ziemi pod skarpka gdzie nie mam pojęcia co z nim zrobić. Jest szeroki na 2.5 metra długi na 10 m, z jednej strony graniczy ze skrpa (na niej jest usadowiony dom i teren rekreacyjny) a z drugiej graniczy z potokiem (potok bezpieczny, nie wylewa). Rosną tam obecnie chwasty i świerki, gleba gliniasta. I tak sobie pomyślałem że może zagospodaruje ten skrawek na małą domowa hodowle kur? Na potrzeby wlasne, tylko i wyłącznie na jajka. Jakby była nadwyżka to sprzedam (u nas wiejskie jajo 1.5 zł). Ale głównie w celu hobbystycznym, a wiadomo co swoje to swoje.
Tak jak pisałem teren około 20-23 mkw. Całość działki jest jeszcze nieogrodzona, ale w marcu planuje dokończyć ogrodzenie z siatki, za potokiem jest lasek i żyją tam sarny i podejrzewam że również lisy/kuny więc muszę zabezpieczyć cały potencjalny kurnik. Plan miałem taki żeby wykonać ogrodzenie domu z siatki wysokość 1.8 m a kurnik dodatkowo ogrodzić siatka na 1.5 m.
W ogóle proszę jakiegoś dobrego człowieka o poprowadzenie mnie przez początki bo tak jak pisałem - nie znam się ,a chce. Jak zrobić kurnik (czy kupić gotowy na allegro), jak zabezpieczyć teren, jakie kury, kiedy najlepiej wystartować i jak się dba o ptaki. Z góry dziękuję.
Dodam że zwierzęta obce mi nie są, mam hodowle psów fci, gady i papuge:-)
#2
Napisano 18 październik 2018 - 08:39
#3
Napisano 18 październik 2018 - 08:49
#4
Napisano 18 październik 2018 - 09:15
#5
Napisano 18 październik 2018 - 10:53
Więcej napiszą ci drobiarze
#6
Napisano 18 październik 2018 - 15:20
Zakup kury ozdobno-użytkowe. Jeżeli kurnik ciepły to np. Włoszki srebrne czy Maransy, jeżeli zimny to np. Fawerole lub Wajandoty. Rasy trzeba dobrać tak aby nie wymagały dużego wybiegu i były odporne na warunki które będą w Twojej hodowli. Pozdrawiam!
#7
Napisano 18 październik 2018 - 18:07
Witam jeszcze raz,
Przedstawiam taki rzut z góry na moją działkę, mniej więcej zobrazuje to potencjalne miejsce posadowienia kurnika i wybiegu. Tam gdzie jest wzniesienie terenu jest szerzej na około 5 metrów więc zyskuję około 120 m2 wybiegu.
Poczytałem trochę na temat samej budowy i wymyśliłem to w ten sposób :
-kurnik planuję na 6,25 m2, albo wykonam go sam, albo zlecę jakiemuś stolarzowi, zobaczę jaka różnica będzie między wykonaniem własnoręcznie a kupnem gotowego.
-stał będzie na płycie fundamentowej - wybiorę ziemie na 20 cm, wsypie piasku rozłożę na to folie, sklecę jakieś w miarę proste zbrojenie i zaleje półsuchym gotowym betonem na wysokości 25 cm nad powierzchnie gruntu,
-jakbym robił sam to chciałem zrobić szkielet z drewnianych listw zaimpregnowanych, do zewnątrz obić ładnie deskami (też zaimpregnowane), ewentualne szpary uzupełnić pianką montażową, w środku dać 10 cm wełny skalnej (łatwiej będzie ją rozłożyć) a od środka poprzykręcać płytami osb. Zrobić otwór na okno (mam nawet stare drewniane z domu) i zamontować drzwi (może wynajdę gdzieś jakieś używane z futryną), dach z jednej strony podnieść na stęplu, przykręcić płytę osb, do niej blache (została mi z budowy) jakieś orynnowanie, do płyty od wewnątrz przydyblować styropian 10, siatka klej i pomalować, ze ścinków płyt dorobić te elementy pod dachem które będą w różnicy poziomu, w nich również zrobić wentylacje. Liczę że potrzeba będzie 10 płyt osb 18mnastek, deski heblowane 200x20x1.8 sztuk 45, no i kupa czasu, koszt wyniesie odpowiednio za płyty 1000 zł, deski 1400 zł, ocieplenie 200 zł, chudziak z 400 zł, cały koszt w granicach 3000 zł, i tutaj zagwozdka czy nie lepiej komuś to zlecić, może nawet taniej mi to zrobi ?
Załączone pliki
#8
Napisano 18 październik 2018 - 19:25
#9
Napisano 18 październik 2018 - 20:08
pomysł bdb z tym kurnikiem, jeśli będą duże mrozy można lodówkę zapełnić kurczakami, a wczesną,wiosną uzpełnić młodymi nioskami, ew w duże mrozy można im trochę podgrzać co się przełoży na całoroczne swojskie jajka
#10
Napisano 18 październik 2018 - 21:51
Kury ras odpornych nie zmarzną w nieogrzewanym kurniku jeżeli nie będzie przeciągu i obsada wyniesie od 6 do 10 szt na 1 m2 podłogi w zależności od wielkości. Temperatura zimą w kurniku nie powinna spadać poniżej 4 stopnie Celsjusza gdyż wpływa negatywnie na nieśność, a poniżej 0 stopni Celsjusza nieśność prawie całkowicie ustaje. Pozdrawiam!
#11
Napisano 19 październik 2018 - 11:35
Ostatnio z mężem robiliśmy budę dla psa. Koszt ok. 700 zł ale zrobiliśmy sami. Efekt super co najważniejsze jest odpowiednia ilość i grubość styropianu. Wiemy że psy będą miały ciepło zimą. Jeśli masz czas, narzędzia i trochę umiejętności rób sam.
Witam jeszcze raz,
Przedstawiam taki rzut z góry na moją działkę, mniej więcej zobrazuje to potencjalne miejsce posadowienia kurnika i wybiegu. Tam gdzie jest wzniesienie terenu jest szerzej na około 5 metrów więc zyskuję około 120 m2 wybiegu.
Poczytałem trochę na temat samej budowy i wymyśliłem to w ten sposób :
-kurnik planuję na 6,25 m2, albo wykonam go sam, albo zlecę jakiemuś stolarzowi, zobaczę jaka różnica będzie między wykonaniem własnoręcznie a kupnem gotowego.
-stał będzie na płycie fundamentowej - wybiorę ziemie na 20 cm, wsypie piasku rozłożę na to folie, sklecę jakieś w miarę proste zbrojenie i zaleje półsuchym gotowym betonem na wysokości 25 cm nad powierzchnie gruntu,
-jakbym robił sam to chciałem zrobić szkielet z drewnianych listw zaimpregnowanych, do zewnątrz obić ładnie deskami (też zaimpregnowane), ewentualne szpary uzupełnić pianką montażową, w środku dać 10 cm wełny skalnej (łatwiej będzie ją rozłożyć) a od środka poprzykręcać płytami osb. Zrobić otwór na okno (mam nawet stare drewniane z domu) i zamontować drzwi (może wynajdę gdzieś jakieś używane z futryną), dach z jednej strony podnieść na stęplu, przykręcić płytę osb, do niej blache (została mi z budowy) jakieś orynnowanie, do płyty od wewnątrz przydyblować styropian 10, siatka klej i pomalować, ze ścinków płyt dorobić te elementy pod dachem które będą w różnicy poziomu, w nich również zrobić wentylacje. Liczę że potrzeba będzie 10 płyt osb 18mnastek, deski heblowane 200x20x1.8 sztuk 45, no i kupa czasu, koszt wyniesie odpowiednio za płyty 1000 zł, deski 1400 zł, ocieplenie 200 zł, chudziak z 400 zł, cały koszt w granicach 3000 zł, i tutaj zagwozdka czy nie lepiej komuś to zlecić, może nawet taniej mi to zrobi ?
#12
Napisano 19 październik 2018 - 12:11
Jak dla mnie bardzzzo dobre zagospodarowanie terenu, kurnik jako obiekt nie musi być duży tyle żeby miały schronienei i gdzie znosić jajka. Podczas zimy możesz im wlączać promiennik, albo może jakiś promiennik gazowy podłączony pod butlę gazową?
Wybieg należy ogrodzić siatką z drobnym oczkiem i najważniejsze - na górze też musi być siatka, aby kury nie uciekły (są nielotami ale czasem gdzieś wejdą i bez problemy wyjdą poza ogrodzenie), na pokrycie wierzchne najlepsza jest siatka polietylenowa.
#13
Napisano 19 październik 2018 - 19:19
Mam kurniczek na 8mkw. Ściany to szkielet drewniany. Od zewnątrz deski, ocieplenie, płyta MFP 22mm. Tutaj o tej płycie nieco więcej -
Moim zdaniem lepsza niż OSB gdyż prawdopodobnie odporniejsza na wilgoć. Ma fajny format - samemu bez problemu można działać. Wykorzystując felc i klej montażowy można zrobić szczelnie, a to dość skutecznie odetnie różne biegające i skaczące a niechciane. Maluje się toto bardzo dobrze. W ten sposób w kurniku mam biało jak w gabinecie .
#14
Napisano 07 listopad 2018 - 10:27
Ja w tym roku dobydowywuję kolejny kurnik, na ptaki ozdobne, głównie bażanty. W całkiem inny sposób. Mam postawiony pełny płot o wysokości 2 metrów, ze spadem oczywiście na jedną stronę.
Wylana ława na spodzie, został mi do położenia dach, zrobię go z blachy - zamawiam blachę pod wymiar, obróbki wykonam sam. Drzwi to ramy wyspawane i wstawione z zawiasami do tego drzwi ocynkowane, pomalowane. Cały płot ocieplę styropianem i otynkuję, aktualnie jestem w trakcie stawiania płotu, ale widziałem już takie "budynki" i nie wyglądają żeby to był płot po otynkowaniu
Kurnik będzie o wymiarach 4x5 m. dzielony tak aby obok było pomieszczenie na paszę i inne potrzebne rzeczy do hodowli. Podczas dużych mrozów zamierzam dogrzewać środek kurnika za pomocą promiennika gazowego, zasilanego z butli gazowej.
#15
Napisano 12 grudzień 2018 - 17:29
Słuchajcie trochę nie na temat,ale nie chcę nowego zakładać,czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego niektóre kury tak ciężko oddychają,jakby im coś w nosie zalegało,słychać takie charczenie ,nie wiem jak to nazwać,może ktoś udzieli fachowej porady,dziękuję i pozdrawiam.
#16
Napisano 12 grudzień 2018 - 18:53
#17
Napisano 12 grudzień 2018 - 22:31
Miesiąc temu miałem to samo z kurami i perlikami , nawet parę szt, perlic padło , rozciołem zdechlaka i miał robale w jelicie cienkim a ponoć i wchodzą do dróg oddechowych i wtedy koniec. Tak czy siak do weterynarza dał levamol 8% , , posiedziały tydzień zamknięte by wypic lekarstwo i narazie jest ok, zńów fruwają po dachach. Jak masz coś na rosól to przed podaniem środka bo ma 21dni karencji na drób. chyba że co innego im doleka, porada wet. nieunikniona.
#18
Napisano 13 grudzień 2018 - 13:39
O kurcze nigdy o tym nie słyszałem, podpowiesz jakie mogą być inne dolegliwości?
#19
Napisano 25 styczeń 2019 - 09:31
jestem wściekła... coś podusiło mi kury i jakby wypiło z niej krew... Myślę że to nie kuna, bo ona zabiera ze sobą. Co to może być? Łaska ?
#20
Napisano 25 styczeń 2019 - 17:33
kuna
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych