DuzyGrzegorz Posted October 27, 2018 Report Posted October 27, 2018 Też uważam że to chore. Powierzchnia wpisana do księgi wieczystej nie jest chroniona dobrą wiarą ksiąg publicznych! Zaświadczenie z ewidencji gruntów zanosisz do księgi wieczystej to co jest ważniejsze? Przecież zaświadczenie powinno się pobierać z księgi wieczystej do ewidencji gruntów. Pozdrawiam! Quote
Wyrolowani Posted October 27, 2018 Report Posted October 27, 2018 a w poniedziałek leć do geodezji sprawdź wszystkie dane które posiadają w swoich zasobach i czekaj , gdyby chamstwo można było zniszczyć Quote
Wyrolowani Posted October 27, 2018 Report Posted October 27, 2018 do tematu wrócimy jeszcze ale mam pytanie z innej beczki ,kochani rolnicy dostaliście zaliczki na konta? Quote
Wyrolowani Posted October 27, 2018 Report Posted October 27, 2018 dzięki Robert za odpowiedź i wynika z niej że już , a czy przed wypłatą dostaliście np. decyzję z ARIMR czy kasa na konto i na tym koniec Quote
Vademecum Posted October 27, 2018 Report Posted October 27, 2018 płacą od 16 X ja w innej sprawie byłem w arimr i przy okazji zapytałem, moja sprawa jest w toku , suma przyznana teraz tylko warszawa ma wypłacić. podobno 77 000 przelewów idzie na dobe oczywiście w dni robocze, także do połowy listopada powinniśmy w większości mieć kase na kontach. 70% zaliczki. Quote
Robert ;-) Posted October 27, 2018 Report Posted October 27, 2018 Nie dają decyzji tylko na konto ,bynajmniej ja nie dostaje od kilku lat z wyjątkiem zeszłego roku kiedy przysłali Quote
Wyrolowani Posted October 27, 2018 Report Posted October 27, 2018 no i właśnie w ubiegłym roku ja też dostałam a w niej że jest różnica w kilku arach, natomiast dziś sprawdziłam ponownie swój e-wniosek i okazało się żejedna z działek (zresztą od 42 lat łąka) jakoś dziwnie wygląda oczywiście nie ja za to odpowiadam i mam nadzieję że ja konsekwencji nie poniosę a jak będzie pokaże czas , ale mam nadzieję że to nie wpłynie na czas wypłaty mojej zaliczki wszystko w rękach opaczności Quote
Vademecum Posted October 27, 2018 Report Posted October 27, 2018 ja od wielu lat dostaje kase a decyzje dużo później Quote
Wyrolowani Posted October 27, 2018 Report Posted October 27, 2018 dlaczego w rękach opaczności a nie opatrzności boskiej , co roku zwracam uwagę przy składaniu wniosków że działki są obrysowane czerwonym konturem który pomniejsza znacznie ich powierzchnię lub że działki wędrują choć ich granice w linii prostej ciągną się od 42 lat , skąd wzięła się ta osnowa skoro geodeci określają ją jako błędną czy ktoś z was zna odpowiedź chętnie się dowiem Quote
Vademecum Posted October 27, 2018 Report Posted October 27, 2018 u mnie na granicy zakładali osnowe, co mnie zaciekawiło to to że trwało to prawie 7 godzin. Quote
Wyrolowani Posted October 27, 2018 Report Posted October 27, 2018 mi raczej chodzi jak to powiedzieć prosto ; o czerwone linie które okalają każdą z działek, skąd bierze ARIMR te dane? Quote
DuzyGrzegorz Posted October 27, 2018 Report Posted October 27, 2018 Pewnie chodzi o tzw. PEG czyli o powierzchnię ewidencyjno-gospodarczą. Brane jest to z ortofotomapy. Ortofotomapa nie jest dokumentem podobnie jak geodeta nie jest zawodem zaufania publicznego. Pozdrawiam! Quote
Wyrolowani Posted October 28, 2018 Report Posted October 28, 2018 ortofotomapa -przekłamuje?ov.pl Ortofotomapa, fotomapa, mapa fotograficzna – mapa, której treść przedstawiona jest obrazem aerofotograficznym (zwykle zdjęcia lotnicze lub satelitarne powierzchni ziemskiej) przetworzonym metodą różniczkową oraz przedstawiona w nawiązaniu do układu współrzędnych przyjętego odwzorowania kartograficznego. Ortofotomapa – Wikipedia, wolna encyklopediahttps://pl.wikipedia.org/wiki/Ortofotomapa Inaczej zespół przetworzonych zdjęć lotniczych, dopasowanych do jednolitej skali i wpasowanych na punkty osnowy geodezyjnej(fotogrametrycznej).-interesuje mnie to zdanie ,tzn. osnowa geodezyjna wykonana w latach zakładania ewidencji gruntów na ziemiach polskich u nas w gminie w 1961r a pomiary wykonywał 1 geodeta Quote
DuzyGrzegorz Posted October 28, 2018 Report Posted October 28, 2018 Powierzchnię to raczej rachunkiem całkowym się wylicza, ale nie o to chodzi. Osnowa to punkty odniesienia dla np. znaków granicznych. Kiedyś tę rolę pełniły tzw. trwałe punkty krajobrazu. Pozdrawiam! Quote
Wyrolowani Posted October 28, 2018 Report Posted October 28, 2018 Modernizację podstawowej osnowy geodezyjnej winno przeprowadzać się nie rzadziej niż co 20 lat, a osnowy zakładanej metodami satelitarnymi GNSS nie rzadziej niż co 10 lat[ tak piszą kształceniZatem czapki z głów przed geodetami wszak kto inni jak oni powinni znać swój fach Quote
gebels Posted October 29, 2018 Author Report Posted October 29, 2018 Jeszcze jedno zagadnienie mnie nurtuje. Geodeta wyznacza granice które mi mnie odpowiadają bo ,,wchodzą w moje" Powołuję swoje geodetę do wyznaczenia swojej działki i granica nie pokrywa się z wytycznymi naniesionymi przez geodetę sąsiada co wtedy? Każdy działał staranie w świetle prawa a dwie różne wytyczne Quote
gk21 Posted October 29, 2018 Report Posted October 29, 2018 do takiej sytuacji nie powinno dojść, ale jeżeli by się zdarzyło to sprawę trzeba rozwiązywać w sądzie i sąd wyznaczy geodetę Quote
gebels Posted October 30, 2018 Author Report Posted October 30, 2018 Witam. Geodeta okazał się perfekcjonistą. Wszystko na szczęście przebiegło po naszej myśli.Pole ma długość 520 m od połowy sasiad zaczął uciekać w nasze co na końcu dało 1.30 m naszej szkody. Trochę zabraniał że geodeta nie bierze jego palików pod uwagę tylko zrobił wytyczne według swoich dokumentów a na koniec skwitował była miedza mogła zostać po co było ją zaorywac Quote
Robert ;-) Posted October 30, 2018 Report Posted October 30, 2018 No i gitara ,jak ktoś chamski i pazerny, to ma za swoje,a jak z kosztami tych pomiarów Quote
Wyrolowani Posted October 30, 2018 Report Posted October 30, 2018 zdaje się że nadal panuje zasada kto bierze geodetę ze stopy prywatnej ten sam za niego płaci i tak było w przypadku tych oto sąsiadów Quote
gebels Posted October 30, 2018 Author Report Posted October 30, 2018 Koszty po stronie sąsiada bynajmniej dziś od nas nic niechcial. We wcześniej rozmowie podał cenę x do podziału a dziś dyskretnie widziałem ile wypłacił geodecie bez rachunku Quote
Wyrolowani Posted October 30, 2018 Report Posted October 30, 2018 a powiedz mi o co chodziło czy o wznowienie granic ? Quote
gk21 Posted October 30, 2018 Report Posted October 30, 2018 bardzo dobrze, że tak wyszło,ta różnica 1,3 m to i tak bardzo mała , znam sytuacje, że po 4-5 m było Quote
Vademecum Posted October 30, 2018 Report Posted October 30, 2018 on był agresorem jak i czuł sie pokrzywdzonym. On był wnioskodawcą i on płaci 100% Quote
Recommended Posts