Jump to content

Recommended Posts

Posted

Też uważam że to chore. Powierzchnia wpisana do księgi wieczystej nie jest chroniona dobrą wiarą ksiąg publicznych! Zaświadczenie z ewidencji gruntów zanosisz do księgi wieczystej to co jest ważniejsze? Przecież zaświadczenie powinno się pobierać z księgi wieczystej do ewidencji gruntów. Pozdrawiam!

• Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
płacą od 16 X ja w innej sprawie byłem w arimr i przy okazji zapytałem, moja sprawa jest w toku , suma przyznana teraz tylko warszawa ma wypłacić. podobno 77 000 przelewów idzie na dobe oczywiście w dni robocze, także do połowy listopada powinniśmy w większości mieć kase na kontach. 70% zaliczki.
Posted

no i właśnie w ubiegłym roku ja też dostałam  a w niej że jest różnica w kilku arach, natomiast dziś sprawdziłam ponownie swój e-wniosek  i okazało się że

jedna z działek (zresztą od 42 lat łąka) jakoś dziwnie wygląda oczywiście nie ja za to odpowiadam i mam nadzieję że ja konsekwencji nie poniosę a jak będzie pokaże czas , ale mam nadzieję że to nie wpłynie na czas wypłaty mojej zaliczki  wszystko w rękach opaczności

Posted

dlaczego w rękach opaczności a nie opatrzności boskiej  , co roku zwracam uwagę przy składaniu wniosków że działki są obrysowane czerwonym konturem który pomniejsza znacznie ich powierzchnię lub że działki wędrują  choć ich granice w linii prostej ciągną się od 42 lat  , skąd wzięła  się  ta osnowa skoro geodeci określają  ją  jako błędną     czy ktoś z was zna odpowiedź chętnie się dowiem

Posted

ortofotomapa -przekłamuje?

Ortofotomapa, fotomapa, mapa fotograficzna – mapa, której treść przedstawiona jest obrazem aerofotograficznym (zwykle zdjęcia lotnicze lub satelitarne powierzchni ziemskiej) przetworzonym metodą różniczkową oraz przedstawiona w nawiązaniu do układu współrzędnych przyjętego odwzorowania kartograficznego.

Inaczej zespół przetworzonych zdjęć lotniczych, dopasowanych do jednolitej skali i wpasowanych na punkty osnowy geodezyjnej(fotogrametrycznej).-

interesuje mnie to zdanie ,tzn. osnowa geodezyjna    wykonana w latach zakładania ewidencji gruntów na ziemiach polskich u nas w gminie w 1961r a pomiary wykonywał 1 geodeta 

Posted

Modernizację podstawowej osnowy geodezyjnej winno przeprowadzać się nie rzadziej niż co 20 lat, a osnowy zakładanej metodami satelitarnymi GNSS nie rzadziej niż co 10 lat[ tak piszą kształceni

Zatem czapki z głów przed geodetami wszak  kto inni jak oni powinni znać swój fach

Posted

Jeszcze jedno zagadnienie mnie nurtuje. Geodeta wyznacza granice które mi mnie odpowiadają bo ,,wchodzą w moje" Powołuję swoje geodetę do wyznaczenia swojej działki i granica nie pokrywa się z wytycznymi naniesionymi przez geodetę sąsiada :) co wtedy? Każdy działał staranie w świetle prawa a dwie różne wytyczne :)

Posted
Witam. Geodeta okazał się perfekcjonistą. Wszystko na szczęście przebiegło po naszej myśli.Pole ma długość 520 m od połowy sasiad zaczął uciekać w nasze co na końcu dało 1.30 m naszej szkody. Trochę zabraniał że geodeta nie bierze jego palików pod uwagę tylko zrobił wytyczne według swoich dokumentów a na koniec skwitował była miedza mogła zostać po co było ją zaorywac
Posted
Koszty po stronie sąsiada bynajmniej dziś od nas nic niechcial. We wcześniej rozmowie podał cenę x do podziału a dziś dyskretnie widziałem ile wypłacił geodecie bez rachunku