Skocz do zawartości

Zdjęcie

Geodeta na wniosek sąsiada

ziemia spór podział

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#21 gebels

gebels

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 41 postów

Napisano 27 październik 2018 - 07:14

Jedynie myślę że geodeta nie pójdzie aż tak po bandzie skoro areał działki  będzie musiał obliczyć i wpisać do protokołu. Ziemia to nie drożdże :) nie rozrasta się.

• 0

#22 Wyrolowani

Wyrolowani

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 417 postów

Napisano 27 październik 2018 - 07:22

gebels ja byłam w podobnej sytuacji jak ty ale zamiast jednej przeciwko sobie miałam dwie strony sąsiadów i przedsiębiorców ,powiem ci że walka z tymi ludźmi zabrała mi sporo czasu , zdrowia a przede wszystkim pieniędzy które mogłam wydać na leczenie ojca , niestety sąsiedzi zabawili się za 80 zł bo tyle każdy wydał na dojazd do sądu mojego ojca kosztowało to życie , musisz przeanalizować całą sprawę , sprawdzić wszystkie dane a potem podjąć decyzję czy warto,a co do obrony granicy nie upilnujesz a jeżeli nawet to może skończyć się to szarpaniną ; ja dostałam pod oko a wcześniej aby nie zniszczono mi granicy musiałam siąść przed   koparką  która miażdżyła miedzę  co potwierdził przedsiębiorca mam to na nagraniu z sądu; więc to od ciebie zależy co zrobisz, a jeżeli chodzi o wcześniejsze wpisy aż miło poczytać widać że dobrze ci życzą

• 0

#23 gebels

gebels

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 41 postów

Napisano 27 październik 2018 - 07:30

We wtorek odbędzie się cała szopka dam znać co i jak. Od x lat było normalnie ten sam sąsiad itd teraz coś mu się zaczęło w główkę robić ale podejrzewam że to od kasy bo poprawiła mu się sytuacja materialna i zaczyna szeryfa zgrywać :) Zdaje sobie sprawę że nieraz szkoda zdrowia czasu i pieniędzy ale chamstwo też trzeba tępić.

• 0

#24 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 27 październik 2018 - 07:32

Powierzchnia nie jest żadnym wyznacznikiem i przy kontroli nikt nawet nie zwróci uwagi że zniknęło połowa działki a druga o połowę się powiększyła.

Jeżeli "tylko przesunął" to do art. 277 Kk dochodzi przestępstwo przywłaszczenia prawa majątkowego - art. 284 Kk. Pozdrawiam!

• 0

#25 gebels

gebels

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 41 postów

Napisano 27 październik 2018 - 07:38

Powierzchnia nie jest żadnym wyznacznikiem i przy kontroli nikt nawet nie zwróci uwagi że zniknęło połowa działki a druga o połowę się powiększyła.

Jeżeli "tylko przesunął" to do art. 277 Kk dochodzi przestępstwo przywłaszczenia prawa majątkowego - art. 284 Kk. Pozdrawiam!

To z tą powierzchnią to dla mnie chore :) skoro w akcie notarialnym i we wszystkich papierach widnieje areał x od którego płacę podatek to jak to może nie interesować nikogo :)

• 0

#26 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 27 październik 2018 - 07:50

Też uważam że to chore. Powierzchnia wpisana do księgi wieczystej nie jest chroniona dobrą wiarą ksiąg publicznych! Zaświadczenie z ewidencji gruntów zanosisz do księgi wieczystej to co jest ważniejsze? Przecież zaświadczenie powinno się pobierać z księgi wieczystej do ewidencji gruntów. Pozdrawiam!

• 0

#27 Wyrolowani

Wyrolowani

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 417 postów

Napisano 27 październik 2018 - 08:20

a w poniedziałek leć do geodezji sprawdź wszystkie dane które posiadają w swoich zasobach i czekaj , gdyby chamstwo można było zniszczyć  

• 0

#28 Wyrolowani

Wyrolowani

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 417 postów

Napisano 27 październik 2018 - 11:03

do tematu wrócimy jeszcze  ale mam pytanie z innej beczki ,kochani rolnicy dostaliście zaliczki na konta?

• 0

#29 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 październik 2018 - 12:17

Trochę płacą
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#30 Wyrolowani

Wyrolowani

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 417 postów

Napisano 27 październik 2018 - 12:45

dzięki Robert za odpowiedź i wynika z niej  że już , a czy przed wypłatą dostaliście np. decyzję z ARIMR czy kasa na konto i na tym koniec

• 0

#31 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 27 październik 2018 - 12:59

płacą od 16 X ja w innej sprawie byłem w arimr i przy okazji zapytałem, moja sprawa jest w toku , suma przyznana teraz tylko warszawa ma wypłacić. podobno 77 000 przelewów idzie na dobe oczywiście w dni robocze, także do połowy listopada powinniśmy w większości mieć kase na kontach. 70% zaliczki.
  • 0

#32 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 27 październik 2018 - 13:36

Nie dają decyzji tylko na konto ,bynajmniej ja nie dostaje od kilku lat z wyjątkiem zeszłego roku kiedy przysłali
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#33 Wyrolowani

Wyrolowani

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 417 postów

Napisano 27 październik 2018 - 14:25

no i właśnie w ubiegłym roku ja też dostałam  a w niej że jest różnica w kilku arach, natomiast dziś sprawdziłam ponownie swój e-wniosek  i okazało się że

jedna z działek (zresztą od 42 lat łąka) jakoś dziwnie wygląda oczywiście nie ja za to odpowiadam i mam nadzieję że ja konsekwencji nie poniosę a jak będzie pokaże czas , ale mam nadzieję że to nie wpłynie na czas wypłaty mojej zaliczki  wszystko w rękach opaczności

• 0

#34 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 27 październik 2018 - 16:38

ja od wielu lat dostaje kase a decyzje dużo później
  • 0

#35 Wyrolowani

Wyrolowani

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 417 postów

Napisano 27 październik 2018 - 17:44

dlaczego w rękach opaczności a nie opatrzności boskiej  , co roku zwracam uwagę przy składaniu wniosków że działki są obrysowane czerwonym konturem który pomniejsza znacznie ich powierzchnię lub że działki wędrują  choć ich granice w linii prostej ciągną się od 42 lat  , skąd wzięła  się  ta osnowa skoro geodeci określają  ją  jako błędną     czy ktoś z was zna odpowiedź chętnie się dowiem

• 0

#36 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 27 październik 2018 - 18:16

u mnie na granicy zakładali osnowe, co mnie zaciekawiło to to że trwało to prawie 7 godzin.
  • 0

#37 Wyrolowani

Wyrolowani

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 417 postów

Napisano 27 październik 2018 - 19:27

mi raczej chodzi jak to powiedzieć prosto ; o czerwone linie które okalają każdą z działek, skąd  bierze ARIMR te dane?

• 0

#38 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 27 październik 2018 - 22:38

Pewnie chodzi o tzw. PEG czyli o powierzchnię ewidencyjno-gospodarczą. Brane jest to z ortofotomapy. Ortofotomapa nie jest dokumentem podobnie jak geodeta nie jest zawodem zaufania publicznego. Pozdrawiam!

• 0

#39 Wyrolowani

Wyrolowani

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 417 postów

Napisano 28 październik 2018 - 10:17

ortofotomapa -przekłamuje?

Ortofotomapa, fotomapa, mapa fotograficzna – mapa, której treść przedstawiona jest obrazem aerofotograficznym (zwykle zdjęcia lotnicze lub satelitarne powierzchni ziemskiej) przetworzonym metodą różniczkową oraz przedstawiona w nawiązaniu do układu współrzędnych przyjętego odwzorowania kartograficznego.

Inaczej zespół przetworzonych zdjęć lotniczych, dopasowanych do jednolitej skali i wpasowanych na punkty osnowy geodezyjnej(fotogrametrycznej).-

interesuje mnie to zdanie ,tzn. osnowa geodezyjna    wykonana w latach zakładania ewidencji gruntów na ziemiach polskich u nas w gminie w 1961r a pomiary wykonywał 1 geodeta 

• 0

#40 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 28 październik 2018 - 14:33

Powierzchnię to raczej rachunkiem całkowym się wylicza, ale nie o to chodzi. Osnowa to punkty odniesienia dla np. znaków granicznych. Kiedyś tę rolę pełniły tzw. trwałe punkty krajobrazu. Pozdrawiam!

• 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ziemia, spór, podział

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych