Jedynie myślę że geodeta nie pójdzie aż tak po bandzie skoro areał działki będzie musiał obliczyć i wpisać do protokołu. Ziemia to nie drożdże nie rozrasta się.
Napisano 27 październik 2018 - 07:14
Napisano 27 październik 2018 - 07:22
gebels ja byłam w podobnej sytuacji jak ty ale zamiast jednej przeciwko sobie miałam dwie strony sąsiadów i przedsiębiorców ,powiem ci że walka z tymi ludźmi zabrała mi sporo czasu , zdrowia a przede wszystkim pieniędzy które mogłam wydać na leczenie ojca , niestety sąsiedzi zabawili się za 80 zł bo tyle każdy wydał na dojazd do sądu mojego ojca kosztowało to życie , musisz przeanalizować całą sprawę , sprawdzić wszystkie dane a potem podjąć decyzję czy warto,a co do obrony granicy nie upilnujesz a jeżeli nawet to może skończyć się to szarpaniną ; ja dostałam pod oko a wcześniej aby nie zniszczono mi granicy musiałam siąść przed koparką która miażdżyła miedzę co potwierdził przedsiębiorca mam to na nagraniu z sądu; więc to od ciebie zależy co zrobisz, a jeżeli chodzi o wcześniejsze wpisy aż miło poczytać widać że dobrze ci życzą
Napisano 27 październik 2018 - 07:30
We wtorek odbędzie się cała szopka dam znać co i jak. Od x lat było normalnie ten sam sąsiad itd teraz coś mu się zaczęło w główkę robić ale podejrzewam że to od kasy bo poprawiła mu się sytuacja materialna i zaczyna szeryfa zgrywać Zdaje sobie sprawę że nieraz szkoda zdrowia czasu i pieniędzy ale chamstwo też trzeba tępić.
Napisano 27 październik 2018 - 07:32
Powierzchnia nie jest żadnym wyznacznikiem i przy kontroli nikt nawet nie zwróci uwagi że zniknęło połowa działki a druga o połowę się powiększyła.
Jeżeli "tylko przesunął" to do art. 277 Kk dochodzi przestępstwo przywłaszczenia prawa majątkowego - art. 284 Kk. Pozdrawiam!
Napisano 27 październik 2018 - 07:38
Powierzchnia nie jest żadnym wyznacznikiem i przy kontroli nikt nawet nie zwróci uwagi że zniknęło połowa działki a druga o połowę się powiększyła.
Jeżeli "tylko przesunął" to do art. 277 Kk dochodzi przestępstwo przywłaszczenia prawa majątkowego - art. 284 Kk. Pozdrawiam!
To z tą powierzchnią to dla mnie chore skoro w akcie notarialnym i we wszystkich papierach widnieje areał x od którego płacę podatek to jak to może nie interesować nikogo
Napisano 27 październik 2018 - 07:50
Też uważam że to chore. Powierzchnia wpisana do księgi wieczystej nie jest chroniona dobrą wiarą ksiąg publicznych! Zaświadczenie z ewidencji gruntów zanosisz do księgi wieczystej to co jest ważniejsze? Przecież zaświadczenie powinno się pobierać z księgi wieczystej do ewidencji gruntów. Pozdrawiam!
Napisano 27 październik 2018 - 08:20
a w poniedziałek leć do geodezji sprawdź wszystkie dane które posiadają w swoich zasobach i czekaj , gdyby chamstwo można było zniszczyć
Napisano 27 październik 2018 - 11:03
do tematu wrócimy jeszcze ale mam pytanie z innej beczki ,kochani rolnicy dostaliście zaliczki na konta?
Napisano 27 październik 2018 - 12:17
Napisano 27 październik 2018 - 12:45
dzięki Robert za odpowiedź i wynika z niej że już , a czy przed wypłatą dostaliście np. decyzję z ARIMR czy kasa na konto i na tym koniec
Napisano 27 październik 2018 - 12:59
Napisano 27 październik 2018 - 13:36
Napisano 27 październik 2018 - 14:25
no i właśnie w ubiegłym roku ja też dostałam a w niej że jest różnica w kilku arach, natomiast dziś sprawdziłam ponownie swój e-wniosek i okazało się że
jedna z działek (zresztą od 42 lat łąka) jakoś dziwnie wygląda oczywiście nie ja za to odpowiadam i mam nadzieję że ja konsekwencji nie poniosę a jak będzie pokaże czas , ale mam nadzieję że to nie wpłynie na czas wypłaty mojej zaliczki wszystko w rękach opaczności
Napisano 27 październik 2018 - 16:38
Napisano 27 październik 2018 - 17:44
dlaczego w rękach opaczności a nie opatrzności boskiej , co roku zwracam uwagę przy składaniu wniosków że działki są obrysowane czerwonym konturem który pomniejsza znacznie ich powierzchnię lub że działki wędrują choć ich granice w linii prostej ciągną się od 42 lat , skąd wzięła się ta osnowa skoro geodeci określają ją jako błędną czy ktoś z was zna odpowiedź chętnie się dowiem
Napisano 27 październik 2018 - 18:16
Napisano 27 październik 2018 - 19:27
mi raczej chodzi jak to powiedzieć prosto ; o czerwone linie które okalają każdą z działek, skąd bierze ARIMR te dane?
Napisano 27 październik 2018 - 22:38
Pewnie chodzi o tzw. PEG czyli o powierzchnię ewidencyjno-gospodarczą. Brane jest to z ortofotomapy. Ortofotomapa nie jest dokumentem podobnie jak geodeta nie jest zawodem zaufania publicznego. Pozdrawiam!
Napisano 28 październik 2018 - 10:17
ortofotomapa -przekłamuje?
Inaczej zespół przetworzonych zdjęć lotniczych, dopasowanych do jednolitej skali i wpasowanych na punkty osnowy geodezyjnej(fotogrametrycznej).-
interesuje mnie to zdanie ,tzn. osnowa geodezyjna wykonana w latach zakładania ewidencji gruntów na ziemiach polskich u nas w gminie w 1961r a pomiary wykonywał 1 geodeta
Napisano 28 październik 2018 - 14:33
Powierzchnię to raczej rachunkiem całkowym się wylicza, ale nie o to chodzi. Osnowa to punkty odniesienia dla np. znaków granicznych. Kiedyś tę rolę pełniły tzw. trwałe punkty krajobrazu. Pozdrawiam!
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ziemia, spór, podział
Porozmawiajmy o rolnictwie →
PRODUKCJA ROŚLINNA →
hektaryNapisany przez magdalenasles , 13 sty 2018 ha, hektary, male, srednie i 2 więcej |
|
|
||
OGŁOSZENIA ROLNICZE →
SUPER OKAZJA . Działka 2,44 ha . Powiat : Świdwin . Wieś Głodzino .Napisany przez krotsch , 31 sie 2015 ziemia rolna, grunt rolny, ziemia i 7 więcej |
|
|
||
OGŁOSZENIA ROLNICZE →
ŻYDOWO . Gmina : Polanów . Powiat : Koszalin . Grunt rolny 3,83 ha . Piękna okolica .Napisany przez krotsch , 04 sie 2015 grunt, ziemia, sprzedam i 6 więcej |
|
|
||
OGŁOSZENIA ROLNICZE →
Białogard 3,61 hektara . Działka rolna nad rzeką Chotla .Napisany przez krotsch , 03 maj 2015 grunt rolny, ziemia, nieruchomośc i 7 więcej |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych