Łewap Posted October 29, 2018 Report Posted October 29, 2018 Witam Temat przewinal sie przez to forum wiele razy lecz zauwazylem ze przez lata zmienialy sie przepisy i ustawy dlatego zaczalem nowy zeby byc na bierzaco w 2018/2019.Szukam informacji zwiazanych z zalozeniem fermy kur niosek wolnobiegajacych, z checia zaplace ustalona sume dla tych ktorzy podziela sie swoja wiedza. Moze troszke o mnie, Po wielu latach emigracji postanowilem wrocic do Polski i zajac sie czyms latwym dopoki nie dobijemy do emerytury. Nie mam zadnego wyksztalcenia rolniczego jedyne co posiadam to wieloletnia praktyke w amatorskiej hodowli kur przydomowych i ozdobnych.Moja kobieta pochodzi z rodziny rolniczej i jak dowiedzielismy sie ze jej ojciec chce sprzedac ziemie (10 hektarow) to postanowilismy cos z tym zrobic i wrocic do Polski rozkrecajac hodowle wolnobiegajacych kurek. Z racji iz bedziemy sie uczyc (przynajmniej ja musze isc do szkoly rolniczej z tego co wyczytalem) to w tym czasie myslimy zeby zaczac od 300 kurek na pierwszy rok badz dwa i dopiero po tym czasie myslec o 3 tysiacach albo i wiecej. Mam tyle pytan ze nawet nie wiem od czego zaczac.Zeby zostac rolnikiem i ubezpieczyc sie w KRUS potrzebuje szkole skonczyc z tego co wyczytalem?Posiadajac do 300 kur niepotrzebuje sie rejestrowac w sanepidzie tylko normalnie rejestrowac swoje przychody i wydatki i rozliczac sie z tego?Mam dosc obszerny biznesplan juz napisany ale dalej natrafiam sie na niescisloscci zwiazane z tym co wyczytam w internecie a obowiazujacymi obecnie przepisami, z racji iz nie zylem w polsce przez 2 dekady trudno mi znalezc konkretnie informacje po polsku.Gdzie powinienem szukac wytycznych a propo zostania rolnikiem?Gdzie powinienem szukac praw i obowiazkow zwiazanych z ferma kur?Gdzie powinienem szukac wytycznych Unii Europejskiej jezeli chodzi o standardy unijne?Czyli w skrocie co, gdzie i jak od strony prawnej.O zbyt sie nie martwie akurat w okolicy 50km nie ma takiej fermy wiec raczej trafilem na nisze. Nie zalezy nam tez zeby bylo to glowne zrodlo utrzymania poprostu cos czym mozna dorobic do emerytury. Pieniadze na wklad wlasny tez nie sa zadnym problemem.Za jakiekolwiek informacje bylbym bardzo wdzieczny, dziekuje Quote
rolniczka_585 Posted October 29, 2018 Report Posted October 29, 2018 Powiem Ci tak powiatowi lekarze weterynarii lubią używać słowa "generalnie" Ja ze swojej strony mogę podpowiedzieć, że jeśli chcesz mieć system pojenia kropelkowego to musisz liczyć 1 smoczek na 10 kur. Co do karmienia to na jedną kurę musi przypadać 4 cm obwodu. Quote
tomcio112 Posted October 29, 2018 Report Posted October 29, 2018 Oczywiście że możesz zarejestrować się w Krusie, wtedy musisz sobie go opłacać na własną rękę, jak każdy rolnik. Tak prywatnie Ci powiem że wygrałeś los na loterii mając tyle Ziemi i jakiś wkład własny na rozwinięcie biznesu. Powodzenia! Quote
Vademecum Posted October 29, 2018 Report Posted October 29, 2018 przejmując tą ziemie w krus wchodzisz z użędu i nie potrzebujesz żadnej szkoły. Pytanie w jaki sposób chcesz posiąść tą ziemię. Jeśli masz żone która odziedziczy albo jako małżeństwo odziedziczycie tą ziemie to nie cza szkoły. Odnośnie obecnych przepisów dot. drobiu porozmawiaj z powiatowym lek. wet. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 30, 2018 Report Posted October 30, 2018 Jeżeli będziesz miał 51 kur to musisz mieć tzw. zakład pakowania jaj. Przeczytaj odpowiedź na moją interpelację - http://orka2.sejm.gov.pl/INT8.nsf/klucz/ATTB5KJ7T/%24FILE/i26286-o1.pdfNapisałem ją gdyż w obawie przed bankructwem przyszli do mnie producenci jaj mający dwa-pięć tysięcy niosek. Przeczytaj rozporządzenie Komisji (WE) nr 589/2008, a zwłaszcza art. 5 zanim podejmiesz decyzję. Jeżeli nie będziesz w stanie spełnić tych wymogów i Twój zakład pakowania jaj nie uzyska zatwierdzenia nie będziesz mógł sprzedać ani jednego jajka, chyba że skorzystasz z usługowego pakowania u konkurencji. Największy producent jaj produkuje dziennie 1 200 000 jaj. Ty musisz spełnić te same wymogi co on. Pozdrawiam! Quote
komor Posted October 30, 2018 Report Posted October 30, 2018 te przepisy są chore, wszystko sprowadza się do produkcji masowej. O wiejskich jajkach możemy powoli zapominać. Ludzie w mieście już szczególnie. Quote
Vademecum Posted October 30, 2018 Report Posted October 30, 2018 przechodzimy do podziemia, jak za okupacji DuzyGrzegorz 1 Quote
rolniczka_585 Posted October 30, 2018 Report Posted October 30, 2018 Niestety tracą na tym ludzie bo muszą kupować jajka z produkcji masowej nafaszerowane antybiotykami. Później są nowotwory, alergie, skazy i inne schorzenia DuzyGrzegorz 1 Quote
tomcio112 Posted November 7, 2018 Report Posted November 7, 2018 A rolnik sprzedający naturalne świeże jaja może zostać srogo ukarany straszne to niestety... DuzyGrzegorz 1 Quote
Vademecum Posted November 7, 2018 Report Posted November 7, 2018 ciekawe że w naszym kraju niedługo krowy kury i świnie to w zoo będziemy oglądać a na przedmieściach paryża zatrzymują ruch i rozkładają barierki by krowy spokojnie przeszły przez droge. W angli są sygnalizatory świetlne dla przeprowadzenia krów. U nas polityka wyniszczenia zdrowego jedzenia i z tym nas polaków. mam wrażenie że tak już było, teraz jedynie nie mordują. Teraz słychać wszędzie o rocznicy odzyskania niepodległości....Po II wojnie wyzwolenie , z jednej okupacji w drugą a po 2004 trzecią Quote
tomcio112 Posted November 8, 2018 Report Posted November 8, 2018 W końcu mamy wolny dzień żeby lepiej świętować odzyskanie niepodległości Quote
Halifaxx Posted November 9, 2018 Report Posted November 9, 2018 Wydaje mi się, że za jakieś 10 lat, gdy już nie będzie mi się chciało prowadzić pełnowymiarowego gospodarstwa, to zainwestuję właśnie w kury nioski i zajmę się sprzedażą jajek. Quote
tomcio112 Posted November 9, 2018 Report Posted November 9, 2018 Ale czy będzie z tego taki zysk żeby starczyło na utrzymanie domu? A jeszcze to pakowanie jej o którym kolego powyżej piszę, to jednak chyba nie takie proste jak się mówi... Quote
rolniczka_585 Posted November 9, 2018 Report Posted November 9, 2018 teraz coraz więcej ludzi przechodzi na ekologiczną hodowlę kur niosek. Z rozmów z takimi osobami wiem, że dużym problemem jest kanibalizm. Quote
Vademecum Posted November 10, 2018 Report Posted November 10, 2018 kanibaliz to złe warunki ( bytowe, żywieniowe, nuda albo złe traktowanie) i nikt mnie nie przekona że jest inaczej DuzyGrzegorz 1 Quote
rolniczka_585 Posted November 15, 2018 Report Posted November 15, 2018 ja sama nie mam zdania bo nie hodowałam nigdy kur na dużą skalę. Rozmawiałam z osobami które mają 600 szt, jednak chcą rozbudować hodowlę do 2 tysięcy. Quote
Vademecum Posted November 15, 2018 Report Posted November 15, 2018 zazwyczaj to więcej niż jeden czynnik Quote
Bogdan86 Posted March 25, 2019 Report Posted March 25, 2019 Ja mam kilka kurek i trzymamy je rekreacyjnie jako do jajek i to nam wystarczy. Quote
crazy333 Posted March 27, 2019 Report Posted March 27, 2019 Dla kur niosek potrzebne są gniazda, przy mniejszych ilościach zwykłe drewniane, ale trzeba pamiętać zbierać, żeby kury nie podziobały i nie pogniotły. Jakiś wybieg z trawką ogrodzony płotem i najlepiej od góry też aby nic nie wybrało nam kurek. Dobrze też zabezpieczyć teren przed lisami i kunami za pomocą pastucha elektrycznego to też jakiś koszt dochodzi.Oczywiście poidła i karmidła niezbędne. Jeśli chodzi o poidła to latem najlepiej sprawdzi się system pojenia na poidłach kropelkowych (taki też posiadam). Kury mają świeżą chłodną wodę. bo w tych zbiornikach często brudzą korytka a woda w dużym zasobniku grzeje się i mogą rozmnażać się bakterie. Quote
Bogdan86 Posted May 9, 2019 Report Posted May 9, 2019 Jeżeli ktoś z was chcę założyć taką fermę to polecam kontakt do firmy WESSTRON, która jest Polskim producentem wyposażenia dla ferm i hodowli. Warto wejść na ich stronę i zapoznać się z oferta. Quote
tomcio112 Posted May 17, 2019 Report Posted May 17, 2019 Jeśli ktoś zaczyna od podstaw to kompleksowe wyposażenie raczej na razie nie potrzebne, według mnie jeśli ktoś nigdy nie miał nic do czynienia z tego typu hodowlą niech najpierw zacznie od małej ilości i standardowych poideł i karmideł. Quote
Recommended Posts