rolniczka_585 Posted October 31, 2018 Report Posted October 31, 2018 Mój mąż szuka porady w doborze ustawień pieca. Może macie jakieś doświadczenie i możecie coś podpowiedzieć? Mam prośbę o pomoc w doborze ustawień sterownika Argon 2. Przejrzałem wiele tematów na forum i pomimo kilku tygodni prób, nadal nie mogę dojść do optymalnych ustawień.Kocioł EKW-RAP 25 kW z Pleszewa (firma Ciepłomax)ze sterownikiem Argon 2.Do ogrzania jest 180 m2 piętrówka z lat 80, podpiwniczona, ściany nieocieplone, dach nieocieplony, stare grzejniki żeliwne kolankowe z zaworami termostatycznymi, stara instalacja na grubych rurach, okna wszędzie nowe 3 szybowe. Kolejny etap termomodernizacji zaczynam w grudniu, załapałem się do programu TERMO 2017, na ściany pójdzie styropian 20 cm na dach styropian i płyta PUR 12 cm + blacho dachówka.Ustawiona temp. Na piecu 50 stopni, dmuchawa otwarta na 50%, w popielniku dużo czarnego i niedopalonego grochu. Oto moje obecne ustawienia:Cp – 10 sekund (czas przedmuchu)Cb -10 minut (czas przerwy przedmuchu)PP- 1 (krotność podawania)Od – 5 (obroty dmuchawy)Tp - 35 stopni (temp. Załączenia pompy)oG – 5 (obroty dmuchawy w trybie grzania)Cu – 55 sekund (czas między podawaniem)Cd – 10 sekund (czas podawania)Histereza – 2 stopnieCzy mogę Was prosić o poradę, co należałoby zmienić na początku ? Wydłużałem już CU do 80 sekund i nie zauważyłem poprawy, zmieniałem CB na 5 minut i PP na 2 i również nie było rezultatów…Pozdrawiam, Quote
DuzyGrzegorz Posted October 31, 2018 Report Posted October 31, 2018 Na pewno czas przerwy w podawaniu jest zbyt krótki. Zacznij od stosunku podawania do przerwy w podawaniu ok. 1:8. Podstawowy błąd który robisz to że nie czekasz 12 godzin przed zaobserwowaniem efektu zmiany ustawień. Daje to maksymalną ilość korekt w ciągu doby na dwie. Pozdrawiam! Quote
rolniczka_585 Posted October 31, 2018 Author Report Posted October 31, 2018 Na pewno czas przerwy w podawaniu jest zbyt krótki. Zacznij od stosunku podawania do przerwy w podawaniu ok. 1:8. Podstawowy błąd który robisz to że nie czekasz 12 godzin przed zaobserwowaniem efektu zmiany ustawień. Daje to maksymalną ilość korekt w ciągu doby na dwie. Pozdrawiam! Dzięki za odpowiedź. Rozumiem że masz na myśli CU=80 s. Mieliśmy już ten parametr i niestety bez pozytywnego rezultatu. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 31, 2018 Report Posted October 31, 2018 Ale nie odczekaliście 12 godzin do sprawdzenia efektu. Pozdrawiam! Quote
rolniczka_585 Posted October 31, 2018 Author Report Posted October 31, 2018 Mąż mówi że odczekał, no ale jeszcze raz niech próbuje Quote
rolniczka_585 Posted November 5, 2018 Author Report Posted November 5, 2018 Niestety po weekendzie bez zmian mimo zmiany ustawień. Czy ma ktoś jeszcze jakiś pomysł który parametr zmienić ? Quote
ali Posted November 5, 2018 Report Posted November 5, 2018 Za duźo opału i powietrza wg mnie, każdy kocioł trzeba ustawić samemu i nieraz kilkadziesiąt godzin i piwek przeleci by jakoś hulało. Quote
DuzyGrzegorz Posted November 5, 2018 Report Posted November 5, 2018 Dalej zwiększaj czas przerwy między podawaniem. Pozdrawiam! Quote
rolniczka_585 Posted November 6, 2018 Author Report Posted November 6, 2018 Dzięki, będziemy próbować dalej. Quote
DuzyGrzegorz Posted November 6, 2018 Report Posted November 6, 2018 Spróbuj dodać więcej powietrza. Problem może być też w szybkości jego przepływu strumienia powietrza. Może zmniejsz i zobacz co się dzieje. Pozdrawiam! Quote
rolniczka_585 Posted November 7, 2018 Author Report Posted November 7, 2018 Zmieniliśmy ustawienia wczoraj, zobaczymy wieczorem co będzie Dziękuję bardzo za rady Quote
tomcio112 Posted November 7, 2018 Report Posted November 7, 2018 Według mnie też powinniście wydłużyć czas pomiędzy podawaniem.Ale przyczyn niewypalonego ekogroszku może być wiele, np. słabej jakości ekogroszek, kolejno za niska temperatura na kotle, powinna być min. 57, ale to w zależności jak producent napisał w instrukcji także sprawdź sobie to najlepiej. to 50 stopni które aktualnie masz jest za niska.. Nie możecie patrzeć na ustawienia innych, ponieważ mogą mieć inny podajnik (ślimak) także jest to na pewno zróżnicowane.Ja obecnie mam czas podawania 24 sek, a przerwę między podawaniem 3 minuty i 30 sek., w zimne dni gdy temp. sięga do ok. 5 stopni czas podawania zmieniam na 26 sek. Takie ustawienie jest najodpowiedniejsze jak dla mnie. Ja w ubiegłym roku miałem na 48 - 50 stopni ale to była za niska bo groszek się nie dopalał, miałem to samo. W tym roku aktualnie mam właśnie 57 u wypala się elegancko, wyciągam pyłek. Ale prawidłowe ustawienie to metoda prób i błędów Powodzenia życzę! Quote
DuzyGrzegorz Posted November 7, 2018 Report Posted November 7, 2018 Z powietrzem może być problem że jest go za dużo przez co zbyt duża jest jego prędkość i wygasza. Nie znam tego sterownika i nie wiem co oznaczają procenty powietrza. Sterowanie silnikiem odbywa się pewnie przez PWM, a jak PWM został przeliczony na procenty nie wiem. Pozdrawiam! Quote
tomcio112 Posted November 8, 2018 Report Posted November 8, 2018 No wlaśnie i do tego nie każdy sterownik ma ten sam, także nie ma co sugerować się ustawieniami innych skoro mają inne komputery. Według mnie powinieneś zgłosić się do sklepu gdzie zakupywałeś piec żeby CI poradzili, ale na początek podwyższ temperaturę pieca, bo 50 to za niska żeby groszek się super wypalał. TO będzie pierwsze pytanie jakie Ci zadadzą jaką temp masz na kotle. Quote
rolniczka_585 Posted November 9, 2018 Author Report Posted November 9, 2018 pozmienialiśmy, mąż mówi że lepiej. Temperatura póki co 50 Quote
tomcio112 Posted November 9, 2018 Report Posted November 9, 2018 A który parametr zmieniliście i jak, jeśli oczywiście można wiedzieć, ? Quote
kolejarz Posted November 13, 2018 Report Posted November 13, 2018 Mój mąż szuka porady w doborze ustawień pieca. Może macie jakieś doświadczenie i możecie coś podpowiedzieć? Mam prośbę o pomoc w doborze ustawień sterownika Argon 2. Przejrzałem wiele tematów na forum i pomimo kilku tygodni prób, nadal nie mogę dojść do optymalnych ustawień.Kocioł EKW-RAP 25 kW z Pleszewa (firma Ciepłomax)ze sterownikiem Argon 2.Do ogrzania jest 180 m2 piętrówka z lat 80, podpiwniczona, ściany nieocieplone, dach nieocieplony, stare grzejniki żeliwne kolankowe z zaworami termostatycznymi, stara instalacja na grubych rurach, okna wszędzie nowe 3 szybowe. Kolejny etap termomodernizacji zaczynam w grudniu, załapałem się do programu TERMO 2017, na ściany pójdzie styropian 20 cm na dach styropian i płyta PUR 12 cm + blacho dachówka.Ustawiona temp. Na piecu 50 stopni, dmuchawa otwarta na 50%, w popielniku dużo czarnego i niedopalonego grochu. Oto moje obecne ustawienia:Cp – 10 sekund (czas przedmuchu)Cb -10 minut (czas przerwy przedmuchu)PP- 1 (krotność podawania)Od – 5 (obroty dmuchawy)Tp - 35 stopni (temp. Załączenia pompy)oG – 5 (obroty dmuchawy w trybie grzania)Cu – 55 sekund (czas między podawaniem)Cd – 10 sekund (czas podawania)Histereza – 2 stopnieCzy mogę Was prosić o poradę, co należałoby zmienić na początku ? Wydłużałem już CU do 80 sekund i nie zauważyłem poprawy, zmieniałem CB na 5 minut i PP na 2 i również nie było rezultatów…Pozdrawiam, Ustaw inne parametry, większe 0 200% a później obniżać. Quote
rolniczka_585 Posted November 14, 2018 Author Report Posted November 14, 2018 muszę chyba męża do forum dopisać, bo ja mu czytam on zmienia. Quote
rolniczka_585 Posted November 15, 2018 Author Report Posted November 15, 2018 mamy przerwę między podawaniem 90s i nie może się dojść do 55 stopni Quote
tomcio112 Posted November 15, 2018 Report Posted November 15, 2018 A czas podawania nadal 10 sek? a jak wygląda palenisko wysoko czy nisko? Quote
rolniczka_585 Posted November 17, 2018 Author Report Posted November 17, 2018 przyszły pierwsze mrozy i dziś temperatura na piecu 42 i nie chce dobić więcej... nie mamy siły na ten sterownik .... Quote
DuzyGrzegorz Posted November 17, 2018 Report Posted November 17, 2018 A co z powietrzem? Może zatkane są otwory lub w obwodzie wentylatora są nieszczelności? Nie wiem co to za palnik, ale może paliwa jest za mało w palenisku? Pozdrawiam! Quote
rolniczka_585 Posted November 17, 2018 Author Report Posted November 17, 2018 właśnie mąż przeczyścił otwory wentylacyjne, mam nadzieje ze w tym tkwił problem. Quote
edek Posted November 19, 2018 Report Posted November 19, 2018 Mój mąż szuka porady w doborze ustawień pieca. Może macie jakieś doświadczenie i możecie coś podpowiedzieć? Mam prośbę o pomoc w doborze ustawień sterownika Argon 2. Przejrzałem wiele tematów na forum i pomimo kilku tygodni prób, nadal nie mogę dojść do optymalnych ustawień.Kocioł EKW-RAP 25 kW z Pleszewa (firma Ciepłomax)ze sterownikiem Argon 2.Do ogrzania jest 180 m2 piętrówka z lat 80, podpiwniczona, ściany nieocieplone, dach nieocieplony, stare grzejniki żeliwne kolankowe z zaworami termostatycznymi, stara instalacja na grubych rurach, okna wszędzie nowe 3 szybowe. Kolejny etap termomodernizacji zaczynam w grudniu, załapałem się do programu TERMO 2017, na ściany pójdzie styropian 20 cm na dach styropian i płyta PUR 12 cm + blacho dachówka.Ustawiona temp. Na piecu 50 stopni, dmuchawa otwarta na 50%, w popielniku dużo czarnego i niedopalonego grochu. Oto moje obecne ustawienia:Cp – 10 sekund (czas przedmuchu)Cb -10 minut (czas przerwy przedmuchu)PP- 1 (krotność podawania)Od – 5 (obroty dmuchawy)Tp - 35 stopni (temp. Załączenia pompy)oG – 5 (obroty dmuchawy w trybie grzania)Cu – 55 sekund (czas między podawaniem)Cd – 10 sekund (czas podawania)Histereza – 2 stopnieCzy mogę Was prosić o poradę, co należałoby zmienić na początku ? Wydłużałem już CU do 80 sekund i nie zauważyłem poprawy, zmieniałem CB na 5 minut i PP na 2 i również nie było rezultatów…Pozdrawiam,Hej, więc ja zamówiłem serwisanta od sterownika i zapłaciłem 300 zł.... ale było warto Quote
rolniczka_585 Posted November 22, 2018 Author Report Posted November 22, 2018 Zastanawiamy się raczej nad zakupem nowego sterownika. Quote
Recommended Posts