Jump to content

Recommended Posts

Posted

U nas w poprzednim tygodniu też temp. 42 a piec nastawiony na 55 stopni, nie mógł powyżej 42 st. dobić. Okazało się właśnie że kanał kominowy do przeczyszczenia i ot to był taki problem, zobaczcie czy wszystko jest na pewno drożne zanim zakupicie nowy sterownik ;) 

• 4 weeks later...
Posted

sadza jak myślę to złe spalanie w przypadku węgla,masz pewnie zawór trzy czy czterodrożny, to ustaw tak by podnieść temp na piecu, z ustawieniami ci nie pomogę bo u mnie inna zasada, ale nadmiar powietrza to strata energii i paliwa, masz pokojówkę czy czujnik pogodowy,

Posted

mamy przerwę między podawaniem 90s i nie może się dojść do 55 stopni

rolniczko,  kup dobrego węgla 7 ton lub pelletu 12t, syp i ogrzewaj. Robisz jakieś niesłychane gderanie, że coś tam jest źle ustawione? Żaden piec na sucho nie będzie grzał .

Posted

7 ton to chyba na trzy lata , piec przewymiarowany prawie 100% i temp nie może złapać, bardzo dziiwne, żeliwne  grzejniki wcale nie są złe stereotyp, 

• 4 weeks later...
Posted

Jak już jesteśmy w temacie pieca, jakie macie bojlery, jaka pojemność i jak ogrzewane? 

Bardzo możliwe 7 ton spalić w sezon, zależy jaka kubatura, ocieplenie budynku, szczelność okien, powierzchnia i instalacja. Żeliwne grzejniki może są i dobre ale w układ dzięki nim wchodzi więcej wody i piec ma więcej do ogrzewania. Te nowe żeberkowe szybko się nagrzewają, tym samym stygną. Ale jeśli ktoś ma piec na ekogroszek to piec i tak nie gaśnie w okresie zimowym więc nie widzę żadnego problemu :)

Posted

rolniczko,  kup dobrego węgla 7 ton lub pelletu 12t, syp i ogrzewaj. Robisz jakieś niesłychane gderanie, że coś tam jest źle ustawione? Żaden piec na sucho nie będzie grzał .

a co Ty sugerujesz że ja zły węgiel mam? Niesłychane gderanie? Wiesz od czego jest forum? 

Posted

A bo niektórzy wszystkie rozumy pozjadali. Specjalista się znalazł ;) Jeśli płacę za węgiel 880 zł za tonę to mam pewność że nie jest złej jakości. Mam potwierdzenie w rodzinie że węgiel jest dobry, bo tez kupuja dokładnie ten sam. Ewidentnie mam problem ze sterownikiem. Ale powoli go rozgryzamy ;)

Posted

Znajdę się jako drugi specjalista. Kupując coś tanio to oznacza że jest kiepskiej jakości i co do tego można mieć pewność. Kupując coś drogo to nabyta rzecz może być zarówno zlej jakości jak i dobrej jakości.

Też uważam że problem jest w sterowniku. Według mnie ze znanych mi sterowników tylko jedna polska firma robi je dobrze. Pozdrawiam!

Posted

Znajdę się jako drugi specjalista. Kupując coś tanio to oznacza że jest kiepskiej jakości i co do tego można mieć pewność. Kupując coś drogo to nabyta rzecz może być zarówno zlej jakości jak i dobrej jakości.

Też uważam że problem jest w sterowniku. Według mnie ze znanych mi sterowników tylko jedna polska firma robi je dobrze. Pozdrawiam!

Poleć mi proszę tę firmę. A co do jakości - wiem że kupując drogo też oczywiście coś może być słabe. Ale tutaj mam ewidentnie potwierdzenie osób trzecich więc słabą jakość węgla wykluczam w zupełności. 

Posted
Ja bym się doszukiwał winy uźytkownika a nie sterownika co nie znaczy że jest sprawny,skoro nie moźe podnieść temp to coś go blokuje, niska temp na kotle, trzeba podnieść wskazania czujnika pogodowego czy pokojówki , ustawienie zaworu ale cóż mroźna gdybać co zrobić jak nie wiadomo co jest,i jak ustawione
Posted

Dobre (wg mnie oczywiście) sterowniki są tutaj - http://www.geco.pl/productcat.php?show=55&lang=pl

Jednak naprawdę dobre sterowniki nie są dostępne w obrocie. Są wykonywane dla konkretnego producenta i w żadnym sklepie nie kupisz. Znam dobrze z tej firmy w zasadzie tylko  sterownik G-406-P13 i na nim opieram swoją ocenę, tu jest instrukcja -http://www.pl.scanbio.pl/upload/pliki/pdf/sterowniki/Instrukcja_sterownik_G406_P13.pdf

Jest to bardzo dobry sterownik który można bardzo precyzyjne ustawić zarówno w trybie serwisowym jak i użytkownika. Zła informacja jest taka że nigdy nie były w sprzedaży ogólnodostępnej lecz wyłącznie serwisowej. Pozdrawiam!