czesiek888 Posted November 23, 2018 Report Posted November 23, 2018 U nas w poprzednim tygodniu też temp. 42 a piec nastawiony na 55 stopni, nie mógł powyżej 42 st. dobić. Okazało się właśnie że kanał kominowy do przeczyszczenia i ot to był taki problem, zobaczcie czy wszystko jest na pewno drożne zanim zakupicie nowy sterownik Quote
tomcio112 Posted December 17, 2018 Report Posted December 17, 2018 I jak tam sytuacja z waszym pieciem? Widzę cichosza więc albo nowy albo doszliście do ładu z obecnym? Quote
rolniczka_585 Posted December 18, 2018 Author Report Posted December 18, 2018 jest lepiej, ale szału nie ma. Dużo nam ciągnie, ale wszystko dlatego że mamy budynek nieocieplony. Była sadza w takim talerzu pod retortą pieca i słabo dmuchało. Quote
ali Posted December 18, 2018 Report Posted December 18, 2018 sadza jak myślę to złe spalanie w przypadku węgla,masz pewnie zawór trzy czy czterodrożny, to ustaw tak by podnieść temp na piecu, z ustawieniami ci nie pomogę bo u mnie inna zasada, ale nadmiar powietrza to strata energii i paliwa, masz pokojówkę czy czujnik pogodowy, Quote
rolniczka_585 Posted December 18, 2018 Author Report Posted December 18, 2018 o matko trudne pytania. Nie mam podłogówki, podpowiem mężowi Quote
tomcio112 Posted December 18, 2018 Report Posted December 18, 2018 No dokładnie wszystko prawie że jasne za niska temperatura na kotle - dlatego nie spala się groszek i powstaje sadza... Zmniejsza to też żywotnośc pieca jednocześnie. Quote
kolejarz Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 mamy przerwę między podawaniem 90s i nie może się dojść do 55 stopnirolniczko, kup dobrego węgla 7 ton lub pelletu 12t, syp i ogrzewaj. Robisz jakieś niesłychane gderanie, że coś tam jest źle ustawione? Żaden piec na sucho nie będzie grzał . Quote
ali Posted December 21, 2018 Report Posted December 21, 2018 7 ton to chyba na trzy lata , piec przewymiarowany prawie 100% i temp nie może złapać, bardzo dziiwne, żeliwne grzejniki wcale nie są złe stereotyp, Quote
czesiek888 Posted January 15, 2019 Report Posted January 15, 2019 Jak już jesteśmy w temacie pieca, jakie macie bojlery, jaka pojemność i jak ogrzewane? Bardzo możliwe 7 ton spalić w sezon, zależy jaka kubatura, ocieplenie budynku, szczelność okien, powierzchnia i instalacja. Żeliwne grzejniki może są i dobre ale w układ dzięki nim wchodzi więcej wody i piec ma więcej do ogrzewania. Te nowe żeberkowe szybko się nagrzewają, tym samym stygną. Ale jeśli ktoś ma piec na ekogroszek to piec i tak nie gaśnie w okresie zimowym więc nie widzę żadnego problemu Quote
rolniczka_585 Posted January 15, 2019 Author Report Posted January 15, 2019 rolniczko, kup dobrego węgla 7 ton lub pelletu 12t, syp i ogrzewaj. Robisz jakieś niesłychane gderanie, że coś tam jest źle ustawione? Żaden piec na sucho nie będzie grzał .a co Ty sugerujesz że ja zły węgiel mam? Niesłychane gderanie? Wiesz od czego jest forum? Quote
ali Posted January 15, 2019 Report Posted January 15, 2019 Mam przepływówkę na ciepłą wodę, bojlera nie mam wcale Quote
czesiek888 Posted January 16, 2019 Report Posted January 16, 2019 Zazwyczaj jeśli jest coś nie tak, to każdy obwinia że zły węgiel, a to powinna być ostatnia przyczyna, przecież inni kupują i wszystko jest w porządku... Quote
rolniczka_585 Posted January 16, 2019 Author Report Posted January 16, 2019 A bo niektórzy wszystkie rozumy pozjadali. Specjalista się znalazł Jeśli płacę za węgiel 880 zł za tonę to mam pewność że nie jest złej jakości. Mam potwierdzenie w rodzinie że węgiel jest dobry, bo tez kupuja dokładnie ten sam. Ewidentnie mam problem ze sterownikiem. Ale powoli go rozgryzamy Quote
DuzyGrzegorz Posted January 16, 2019 Report Posted January 16, 2019 Znajdę się jako drugi specjalista. Kupując coś tanio to oznacza że jest kiepskiej jakości i co do tego można mieć pewność. Kupując coś drogo to nabyta rzecz może być zarówno zlej jakości jak i dobrej jakości.Też uważam że problem jest w sterowniku. Według mnie ze znanych mi sterowników tylko jedna polska firma robi je dobrze. Pozdrawiam! Quote
rolniczka_585 Posted January 17, 2019 Author Report Posted January 17, 2019 Znajdę się jako drugi specjalista. Kupując coś tanio to oznacza że jest kiepskiej jakości i co do tego można mieć pewność. Kupując coś drogo to nabyta rzecz może być zarówno zlej jakości jak i dobrej jakości.Też uważam że problem jest w sterowniku. Według mnie ze znanych mi sterowników tylko jedna polska firma robi je dobrze. Pozdrawiam! Poleć mi proszę tę firmę. A co do jakości - wiem że kupując drogo też oczywiście coś może być słabe. Ale tutaj mam ewidentnie potwierdzenie osób trzecich więc słabą jakość węgla wykluczam w zupełności. Quote
ali Posted January 17, 2019 Report Posted January 17, 2019 Ja bym się doszukiwał winy uźytkownika a nie sterownika co nie znaczy że jest sprawny,skoro nie moźe podnieść temp to coś go blokuje, niska temp na kotle, trzeba podnieść wskazania czujnika pogodowego czy pokojówki , ustawienie zaworu ale cóż mroźna gdybać co zrobić jak nie wiadomo co jest,i jak ustawione Quote
czesiek888 Posted January 17, 2019 Report Posted January 17, 2019 Może po prostu trzeba jakieś parametry zmienić, tak jak przedmówcy pisali, ale oczywiście decyzja należy do was Quote
rolniczka_585 Posted January 17, 2019 Author Report Posted January 17, 2019 w pierwszym poście są wszystkie ustawienia Quote
DuzyGrzegorz Posted January 17, 2019 Report Posted January 17, 2019 Dobre (wg mnie oczywiście) sterowniki są tutaj - http://www.geco.pl/productcat.php?show=55&lang=plJednak naprawdę dobre sterowniki nie są dostępne w obrocie. Są wykonywane dla konkretnego producenta i w żadnym sklepie nie kupisz. Znam dobrze z tej firmy w zasadzie tylko sterownik G-406-P13 i na nim opieram swoją ocenę, tu jest instrukcja -http://www.pl.scanbio.pl/upload/pliki/pdf/sterowniki/Instrukcja_sterownik_G406_P13.pdfJest to bardzo dobry sterownik który można bardzo precyzyjne ustawić zarówno w trybie serwisowym jak i użytkownika. Zła informacja jest taka że nigdy nie były w sprzedaży ogólnodostępnej lecz wyłącznie serwisowej. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts