Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z ustawieniem pieca

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#1 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 31 październik 2018 - 07:28

Mój mąż szuka porady w doborze ustawień pieca. Może macie jakieś doświadczenie i możecie coś podpowiedzieć? 

Mam prośbę o pomoc w doborze ustawień sterownika Argon 2. Przejrzałem wiele tematów na forum i pomimo kilku tygodni prób, nadal nie mogę dojść do optymalnych ustawień.

Kocioł  EKW-RAP 25 kW z Pleszewa (firma Ciepłomax)ze sterownikiem Argon 2.

Do ogrzania jest 180 m2 piętrówka z lat 80, podpiwniczona, ściany nieocieplone, dach nieocieplony, stare grzejniki żeliwne kolankowe z zaworami termostatycznymi, stara instalacja na grubych rurach, okna wszędzie nowe 3 szybowe. Kolejny etap termomodernizacji zaczynam w grudniu, załapałem się do programu TERMO 2017, na ściany pójdzie styropian 20 cm na dach styropian i płyta PUR 12 cm + blacho dachówka.

Ustawiona temp. Na piecu 50 stopni, dmuchawa otwarta na 50%,  w popielniku dużo czarnego i niedopalonego grochu.

Oto moje obecne ustawienia:

Cp – 10 sekund (czas przedmuchu)

Cb -10 minut (czas przerwy przedmuchu)

PP- 1 (krotność podawania)

Od – 5 (obroty dmuchawy)

Tp - 35 stopni (temp. Załączenia pompy)

oG – 5 (obroty dmuchawy w trybie grzania)

Cu – 55 sekund (czas między podawaniem)

Cd – 10 sekund (czas podawania)

Histereza – 2 stopnie

Czy mogę Was prosić o poradę, co należałoby zmienić na początku ? Wydłużałem już CU do 80 sekund i nie zauważyłem poprawy, zmieniałem CB na 5 minut i PP na 2 i również nie było rezultatów…

Pozdrawiam,

• 0

#2 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3603 postów

Napisano 31 październik 2018 - 08:48

Na pewno czas przerwy w podawaniu jest zbyt krótki. Zacznij od stosunku podawania do przerwy w podawaniu ok. 1:8. Podstawowy błąd który robisz to że nie czekasz 12 godzin przed zaobserwowaniem efektu zmiany ustawień. Daje to maksymalną ilość korekt w ciągu doby na dwie. Pozdrawiam!

• 0

#3 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 31 październik 2018 - 09:12

Na pewno czas przerwy w podawaniu jest zbyt krótki. Zacznij od stosunku podawania do przerwy w podawaniu ok. 1:8. Podstawowy błąd który robisz to że nie czekasz 12 godzin przed zaobserwowaniem efektu zmiany ustawień. Daje to maksymalną ilość korekt w ciągu doby na dwie. Pozdrawiam!

Dzięki za odpowiedź. Rozumiem że masz na myśli CU=80 s. Mieliśmy już ten parametr i niestety bez pozytywnego rezultatu. 

• 0

#4 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3603 postów

Napisano 31 październik 2018 - 09:15

Ale nie odczekaliście 12 godzin do sprawdzenia efektu. Pozdrawiam!

• 0

#5 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 31 październik 2018 - 12:53

Mąż mówi że odczekał, no ale jeszcze raz niech próbuje

• 0

#6 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 05 listopad 2018 - 09:50

Niestety po weekendzie bez zmian mimo zmiany ustawień. Czy ma ktoś jeszcze jakiś pomysł który parametr zmienić ? 

• 0

#7 ali

ali

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 730 postów

Napisano 05 listopad 2018 - 12:32

Za duźo opału i powietrza wg mnie, każdy kocioł trzeba ustawić samemu i nieraz kilkadziesiąt godzin i piwek przeleci by jakoś hulało.
  • 0

#8 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3603 postów

Napisano 05 listopad 2018 - 16:09

Dalej zwiększaj czas przerwy między podawaniem. Pozdrawiam!

• 0

#9 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 06 listopad 2018 - 07:52

Dzięki, będziemy próbować dalej. 

• 0

#10 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3603 postów

Napisano 06 listopad 2018 - 08:07

Spróbuj dodać więcej powietrza. Problem może być też w szybkości jego przepływu strumienia powietrza. Może zmniejsz i zobacz co się dzieje. Pozdrawiam!

• 0

#11 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 07 listopad 2018 - 08:19

Zmieniliśmy ustawienia wczoraj, zobaczymy wieczorem co będzie ;) Dziękuję bardzo za rady 

• 0

#12 tomcio112

tomcio112

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 178 postów

Napisano 07 listopad 2018 - 09:22

Według mnie też powinniście wydłużyć czas pomiędzy podawaniem.

Ale przyczyn niewypalonego ekogroszku może być wiele, np. słabej jakości ekogroszek, kolejno za niska temperatura na kotle, powinna być min. 57, ale to w zależności jak producent napisał w instrukcji także sprawdź sobie to najlepiej. to 50 stopni które aktualnie masz jest za niska.. 

Nie możecie patrzeć na ustawienia innych, ponieważ mogą mieć inny podajnik (ślimak) także jest to na pewno zróżnicowane.

Ja obecnie mam czas podawania 24 sek, a przerwę między podawaniem 3 minuty i 30 sek., w zimne dni gdy temp. sięga do ok. 5 stopni czas podawania zmieniam na 26 sek. Takie ustawienie jest najodpowiedniejsze jak dla mnie. 

Ja w ubiegłym roku miałem na 48 - 50 stopni ale to była za niska bo groszek się nie dopalał, miałem to samo. W tym roku aktualnie mam właśnie 57 u wypala się elegancko, wyciągam pyłek. Ale prawidłowe ustawienie to metoda prób i błędów ;)

Powodzenia życzę!

• 0

#13 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3603 postów

Napisano 07 listopad 2018 - 17:45

Z powietrzem może być problem że jest go za dużo przez co zbyt duża jest jego prędkość i wygasza. Nie znam tego sterownika i nie wiem co oznaczają procenty powietrza. Sterowanie silnikiem odbywa się pewnie przez PWM, a jak PWM został przeliczony na procenty nie wiem. Pozdrawiam!

• 0

#14 tomcio112

tomcio112

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 178 postów

Napisano 08 listopad 2018 - 12:31

No wlaśnie i do tego nie każdy sterownik ma ten sam, także nie ma co sugerować się ustawieniami innych skoro mają inne komputery. Według mnie powinieneś zgłosić się do sklepu gdzie zakupywałeś piec żeby CI poradzili, ale na początek podwyższ temperaturę pieca, bo 50 to za niska żeby groszek się super wypalał. TO będzie pierwsze pytanie jakie Ci zadadzą jaką temp masz na kotle.

• 0

#15 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 09 listopad 2018 - 11:11

pozmienialiśmy, mąż mówi że lepiej. Temperatura póki co 50 

• 0

#16 tomcio112

tomcio112

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 178 postów

Napisano 09 listopad 2018 - 13:24

A który parametr zmieniliście i jak, jeśli oczywiście można wiedzieć, ?

• 0

#17 kolejarz

kolejarz

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 337 postów

Napisano 13 listopad 2018 - 19:43

Mój mąż szuka porady w doborze ustawień pieca. Może macie jakieś doświadczenie i możecie coś podpowiedzieć? 

Mam prośbę o pomoc w doborze ustawień sterownika Argon 2. Przejrzałem wiele tematów na forum i pomimo kilku tygodni prób, nadal nie mogę dojść do optymalnych ustawień.

Kocioł  EKW-RAP 25 kW z Pleszewa (firma Ciepłomax)ze sterownikiem Argon 2.

Do ogrzania jest 180 m2 piętrówka z lat 80, podpiwniczona, ściany nieocieplone, dach nieocieplony, stare grzejniki żeliwne kolankowe z zaworami termostatycznymi, stara instalacja na grubych rurach, okna wszędzie nowe 3 szybowe. Kolejny etap termomodernizacji zaczynam w grudniu, załapałem się do programu TERMO 2017, na ściany pójdzie styropian 20 cm na dach styropian i płyta PUR 12 cm + blacho dachówka.

Ustawiona temp. Na piecu 50 stopni, dmuchawa otwarta na 50%,  w popielniku dużo czarnego i niedopalonego grochu.

Oto moje obecne ustawienia:

Cp – 10 sekund (czas przedmuchu)

Cb -10 minut (czas przerwy przedmuchu)

PP- 1 (krotność podawania)

Od – 5 (obroty dmuchawy)

Tp - 35 stopni (temp. Załączenia pompy)

oG – 5 (obroty dmuchawy w trybie grzania)

Cu – 55 sekund (czas między podawaniem)

Cd – 10 sekund (czas podawania)

Histereza – 2 stopnie

Czy mogę Was prosić o poradę, co należałoby zmienić na początku ? Wydłużałem już CU do 80 sekund i nie zauważyłem poprawy, zmieniałem CB na 5 minut i PP na 2 i również nie było rezultatów…

Pozdrawiam,

Ustaw inne parametry, większe 0 200% a później obniżać.

• 0

#18 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 14 listopad 2018 - 10:02

muszę chyba męża do forum dopisać, bo ja mu czytam on zmienia. 

• 0

#19 rolniczka_585

rolniczka_585

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 412 postów

Napisano 15 listopad 2018 - 07:37

mamy przerwę między podawaniem 90s i nie może się dojść do 55 stopni

• 0

#20 tomcio112

tomcio112

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 178 postów

Napisano 15 listopad 2018 - 10:15

A czas podawania nadal 10 sek? a jak wygląda palenisko wysoko czy nisko?

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych