obywatel Posted November 2, 2018 Report Posted November 2, 2018 Dzień dobry, mam pytanie może dosyć błahe ale jednak.Moi rodzice prowadzą gospodarstwo rolne, są ubezpieczeni w KRUS. Ja jestem od niedawna absolwentem szkoły wyższej (nie związanej z gospodarstwem). Na czas studiów byłem ubezpieczony też w KRUS, teraz natomiast nie mam ubezpieczenia. Czy jest możliwość wydzierżawienia mi przez moich rodziców 1ha ziemi w celu uprawy a zarazem ubezpieczenia. Na jakiej podstawie KRUS udziela możliwość takiej dzierżawy oraz jakie warunki należy spełniać, niestety nie znalazłem konkretnej informacji na stronie KRUS, a dzwonić na razie nie zamierzam Quote
Vademecum Posted November 2, 2018 Report Posted November 2, 2018 kolego, wydzierżaw ponad 1 np 1.2 ha albo 1.5 dla bezpieczeństwa. Dzierżawa na 10 lat potwierdzona umową notarialną albo podpisem użędnika w gminie , upoważnionego.Kiedyś notariusz powiadamiał krus a dziś pewnie sam musisz jechać z umową do krus.Dalej idzie z automatu. Quote
obywatel Posted November 2, 2018 Author Report Posted November 2, 2018 A KRUS się na to zgodzi? W sensie, czy nie będą robić problemów, chodzi głównie o ubezpieczenie dla mnie, mają rygorystyczną politykę ubezpieczeniową i dlatego nie wiem czy to przejdzie? Jeśli tak to wiesz może na jakich zasadach i warunkach jest to uzgadniane z KRUS, sama umowa na dzierżawę w urzędzie/notariusza, w KRUS trzeba coś jeszcze załatwiać spełniać wymogi itp.? Quote
Vademecum Posted November 2, 2018 Report Posted November 2, 2018 kolego jak masz dzierżawe na 10 lat to niejako z urzędu masz obowiązek płacić składki.kwestia poinformowania krusu. Zapytaj notariusza o szczegóły.Wymóg to własność albo dzierżawa na min. 10 lat. I jakby co to ty to uprawiasz a reszta nieważna. Quote
DuzyGrzegorz Posted November 2, 2018 Report Posted November 2, 2018 Przepraszam, ale po co chcesz wydzierżawić? Przecież możesz być ubezpieczony jako domownik czyli na tych samych zasadach jak w czasie studiów.Wymóg dziesięcioletni nie jest jedynym. Drugi to zaprzestanie działalności rolniczej przez wydzierżawiającego i to w związku z przejściem na emeryturę KRUS. O takiej dzierżawie KRUS powiadamia starosta prowadzący ewidencję gruntów i budynków. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted November 2, 2018 Report Posted November 2, 2018 No tak jako najbliższa rodzina - jako domownik Quote
Recommended Posts