Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dzierżawa ziemi rolnej

przepisanie darowizna dziecko ubezpieczeniem krus hektar uprawa gospodarstwo rolne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 obywatel

obywatel

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 02 listopad 2018 - 09:00

Dzień dobry, mam pytanie może dosyć błahe ale jednak.

Moi rodzice prowadzą gospodarstwo rolne, są ubezpieczeni w KRUS. Ja jestem od niedawna absolwentem szkoły wyższej (nie związanej z gospodarstwem). Na czas studiów byłem ubezpieczony też w KRUS, teraz natomiast nie mam ubezpieczenia. Czy jest możliwość wydzierżawienia mi przez moich rodziców 1ha ziemi w celu uprawy a zarazem ubezpieczenia. Na jakiej podstawie KRUS udziela możliwość takiej dzierżawy oraz jakie warunki należy spełniać, niestety nie znalazłem konkretnej informacji na stronie KRUS, a dzwonić na razie nie zamierzam ;)

• 0

#2 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 02 listopad 2018 - 09:10

kolego, wydzierżaw ponad 1 np 1.2 ha albo 1.5 dla bezpieczeństwa.
Dzierżawa na 10 lat potwierdzona umową notarialną albo podpisem użędnika w gminie , upoważnionego.
Kiedyś notariusz powiadamiał krus a dziś pewnie sam musisz jechać z umową do krus.
Dalej idzie z automatu.
  • 0

#3 obywatel

obywatel

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 02 listopad 2018 - 10:38

A KRUS się na to zgodzi? W sensie, czy nie będą robić problemów, chodzi głównie o ubezpieczenie dla mnie, mają rygorystyczną politykę ubezpieczeniową i dlatego nie wiem czy to przejdzie? Jeśli tak to wiesz może na jakich zasadach i warunkach jest to uzgadniane z KRUS, sama umowa na dzierżawę w urzędzie/notariusza, w KRUS trzeba coś jeszcze załatwiać spełniać wymogi itp.?

• 0

#4 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 02 listopad 2018 - 13:00

kolego jak masz dzierżawe na 10 lat to niejako z urzędu masz obowiązek płacić składki.
kwestia poinformowania krusu. Zapytaj notariusza o szczegóły.
Wymóg to własność albo dzierżawa na min. 10 lat. I jakby co to ty to uprawiasz a reszta nieważna.
  • 0

#5 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 02 listopad 2018 - 21:02

Przepraszam, ale po co chcesz wydzierżawić? Przecież możesz być ubezpieczony jako domownik czyli na tych samych zasadach jak w czasie studiów.

Wymóg dziesięcioletni nie jest jedynym. Drugi to zaprzestanie działalności rolniczej przez wydzierżawiającego i to w związku z przejściem na emeryturę KRUS. O takiej dzierżawie KRUS powiadamia starosta prowadzący ewidencję gruntów i budynków. Pozdrawiam!

• 0

#6 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 02 listopad 2018 - 23:45

No tak jako najbliższa rodzina - jako domownik
  • 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: przepisanie, darowizna, dziecko, ubezpieczeniem, krus, hektar, uprawa, gospodarstwo rolne

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych