Jac555 Posted January 24, 2012 Report Posted January 24, 2012 Hoduję świnie na mięso. Staram się przygotowywać paszę samemu, żeby efekty były jak najlepsze. Stosuję mieszanki z pszenicy, rzepaku, roślin strączkowych, dodaję również witaminy, itp. Ta metoda zawsze się sprawdzała jednak ostatnio zauważyłem niski przyrost wagi. Zastanawiam się dlaczego. Z tego względu mam pytanie co z tym fantem można zrobić? Zmienić jakieś składniki? Jeśli tak to na jakie? A może zacząć kupować gotowe mieszanki albo zastosować antybiotykowe stymulatory wzrostu? Czy raczej to zaszkodzi niż pomoże?Dodam, że świnie mają niespełna rok. Quote
przemo137 Posted January 24, 2012 Report Posted January 24, 2012 Niespełna rok to znaczy ile ? Ty chyba nie wiesz o czym piszesz. Zaszokowało mnie to jak długo prowadzisz już odpas. Czy może prowadzisz jakiś odpas ekologiczny? Quote
edek Posted January 27, 2012 Report Posted January 27, 2012 Też jestem zadziwiony... :-0 Świnie tzn. tuczniki powinny od urodzenia do uboju urosnąć w ciągu 150 dni Pozdrawiam Quote
Kropacz Posted January 27, 2012 Report Posted January 27, 2012 Powiem tak, jak hodujesz świnie dla siebie czyli na własne potrzeby to karm je resztkami z obiadu i ziemniakami będziesz miał super mięso i dobrą kiełbasą. Jak chcesz zarobić, czyli chcesz hodować świnie i utuczone odstawiać na sprzedaż to znajdź dobrego dostawcę paszy. Quote
stachu_50 Posted August 19, 2012 Report Posted August 19, 2012 Witam karmię swoje świnie ziemiankami śrutą bo chowie je do siebie nie widzę zbyt wielkiego przyrostu co by zastosować by to zmienić pozdrawiam Quote
marek40 Posted March 22, 2013 Report Posted March 22, 2013 Witam . Ja jestem zwolennikiem mieszanek paszowych uzupełniających . Zaopatruję się w nie u tego dostawcy i jestem zadowolony Quote
bartek1390 Posted March 24, 2013 Report Posted March 24, 2013 niektóre świnie są takiego gatunku że po prostu wolniej rosną u mnie niektóre świnie urosną po 1,5 roku Quote
krisodx Posted March 29, 2013 Report Posted March 29, 2013 Ja bym proponował dezynfekcje obory a nawet a nawet pozbył bym sie lochy od której one są.Ludzie jak wy trzymacie świnie po 1,5 roku to coś tu jest nie tak.Taka chodowła jest nie opłacalna.Ja mam lochy rasy pbz(czyste) i knura pbz i niekiedy od odsadzenia (waga ok 18-20kg) do 116,125kg potrafią urosnąc w 3,5 miesiąca... Quote
Recommended Posts