Jump to content

Recommended Posts

Posted

Wodę mamy dostarczaną przez wodociągi zarządzane przez gminę. Ta jest niestety dosyć twarda, co widać po czajniku, zakamienionych kranach, czy tych wszystkich smugach na szybie w kabinie prysznicowej. Wiem z jednej strony, że twarda woda to minerały, ale kamień w czajniku mnie dobija. Da się jakoś rozsądnie rozwiązać ten problem?

Posted

Potrzebna jest stacja uzdatniania wody. Koszt ok. 2000 zł. Uzyskaj Kolego w gminie wynik (informacja publiczna) badania składu wody to będzie można coś dobrać. Są różne przyczyny twardości wody a urządzenie należy dobrać do rodzaju przyczyn twardości wody. Pozdrawiam!

Posted

Miałem ten sam problem. Filtr zwykły rurowy za dużo nie da, on tylko wyłapie jakieś zanieczyszczenia większe, w zależności jaki filtr dobierzesz sam kamień w wodzie i tak się będzie znajdował. Ja założyłem dwa filtry rurowe i w zasadzie za dużo nie podziałały. Dlatego latem zainwestowaliśmy z zoną w zmiękczacz wody to był strzał w 10!

Przed ząłożeniem sprawdzaliśmy twardość wody takim testerem zakupionym w hydraulicznym sklepie, kosztuje 10 zł a można sprawdzić bardzo prosto twardość wody u siebie w sieci. Twardość wynosiła ponad 20 w stopniach niemieckich. TO bardzo duży wynik, podchodził już pod granicę maximum. Po założeniu zmiękczacza po kąpieli skóra jest nawilżona, przedtem była wyschnięta, pękała. Płyny pienią się nawet w najmmniejszej ilości, dlatego używamy mniej i do prania i do zmywania. Różnicę widać po armaturze kuchennej czy łazienkowej, poprzednio żona szorowała krany żeby ładnie wyglądały środkami różnego rodzaju, teraz wystarczy wilgotna szmatka i wszystko się błyszczy. Wodę możemy już pić bezpośrednio z kranu ;) oczywiście na bieżąco sprawdzamy twardość bo co jakiś czas trzeba zmienić ustawienie, wiadomo woda się zmienia.

My za zmiękczacz zapłaciliśmy 1600 zł + elementy do przerobienia instalacji wodnej. Na szczęscie mąż ma pojęcia o takich rzeczach i sam podłączył, uruchomił serwisant który podbił gwarancję. Usłyszeliśmy wiele opinii że nie warto inwestować w jakieś drogie zmiękczacze, może i racja na razie użytkuje się świetnie,  zobaczymy jak będzie dalej.

Posted

na początek możesz spróbować założyć filtr rurowy z wkładem siatkowym 

Jak już inwestować w filtry rurowe to takie jak te tutaj: http://cosmowater.pl/urzadzenia/produkty/

Jego wydajność dobiera sie w zależności od wielkości rodziny a co za tym idzie zużycia wody. Posiada coś takiego jak regulator twardości wody - tak, bo można tym też w pewnym stopniu sterować, aby woda nie była zbyt miękka, bo to tez nie będzie dobre zjawisko.

Posted

No to właśnie kolega powyżej zaproponował zmiękczacz a nie filtr do wody. Filtr do wody to koszt ok 40 zł z wkładem a dodatkowy wkład to już parę złotych, wymienia się jak widzisz że jest zabrudzony.