johhny Posted January 24, 2012 Report Posted January 24, 2012 Witajcie! Zwracam się do was z nie byle jakim pytaniem. Chciałbym poznać wasze opinie na taki temat: w czego produkcję warto inwestować w tym roku? Dodam tylko, że posiadam niecałe 2h ziemi - 3klasa. Quote
Ojciec Posted January 24, 2012 Report Posted January 24, 2012 Najlepiej zainwestować w porządną łopatę , szpadel i jakiś sejf w którym można schować ciężko zarobione oszczędności. A jak zgłosi się po nie fiskus to pierdolnąć go łopatą po głowie, natomiast szpadelkiem wykopać mu należne miejsce. Quote
przemo137 Posted January 24, 2012 Report Posted January 24, 2012 Wracając do tematu. Trudno określić dokładnie w co zainwestować. W twoim przypadku lepiej oddać ziemie w dzierżawę zabrać dopłaty i o nic się nie martwic Quote
Miki Posted January 24, 2012 Report Posted January 24, 2012 A jak masz sentyment i żal Ci sprzedawać ziemie to np. zainwestuj w sad bo w tym interesie nie stracisz dużo (jakby zaistniała wogóle sytuacja stratna). Quote
johhny Posted January 25, 2012 Author Report Posted January 25, 2012 Posiadam już niewielki sad wiśni - jakieś 25 arów. Tylko nie wiem co robić dalej z ziemią...być może oddanie w dzierżawę to nie taki zły pomysł. Ale powiedzcie szczerze jakie macie plany na ten rok ? Quote
Ojciec Posted January 25, 2012 Report Posted January 25, 2012 Dalszy rozwój produkcji mleka i ewentualny zakup maszyn które pomogą udoskonalić produkcję. Quote
Miki Posted January 25, 2012 Report Posted January 25, 2012 Ja bd robił to co zwykle czyli sprzedawał sianokiszonke ale właśnie myśle też nad sadem jabłoni. Mam ziemie 1 i 2 klasy. Quote
Ojciec Posted January 25, 2012 Report Posted January 25, 2012 Miki w jakiej cenie sprzedajesz sianokiszonkę ? był bym zainteresowany ale trochę daleko mam do ciebie. Quote
Miki Posted January 26, 2012 Report Posted January 26, 2012 Już nie mam :/. Robie to dopiero 2 rok i albo to zostawie i zajme się sadownictwem, albo bd brnoł dalej. Quote
muzyk Posted January 26, 2012 Report Posted January 26, 2012 Witam.Nie jest to prosta sprawa bo tylko w tej chwili produkcja mleka przynosi skromne dochody a jak długo to niewiadomo bo w tym kraju nie ma nic pewnego.CHciałem iść w kierunku borówki ameryk.ale moja ziemia się nie nadaje bo mam ziemie ilasto-gliniane a borówka potrzebuje ziemi lekkiej-piasczystej.Najbardziej to by mi pasowało zostać politykiem 0 odpowiedzialności a pieniądze duże.Pozdrawiam. Quote
Ojciec Posted January 27, 2012 Report Posted January 27, 2012 Polityk to zły zawód za dużo kamer ale taki Prezes Związku Piłki Nożnej to jest coś ciągle ktoś przynosi banknoty w kopercie i do tego masz jeszcze 60 000 zł za same chodzenie w bardzo drogim garniturze ale niestety za przyjemności trzeba płacić. I zero odpowiedzialności Możesz kraść i brać łapówki ile wlezie w najgorszym wypadku tylko cię zwolnią nic więcej a w najlepszym dostaniesz Nobla. A najfajniejsze jest to ze nie musisz wcale uczyć abyś tylko grał w piłkę. Quote
jacob Posted January 27, 2012 Report Posted January 27, 2012 Ja bym się skłaniał również w kierunku związanym z sadownictwem. Sam obecnie posiadam niewielki sad wiśni (jakieś 100 drzew). Od jakichś dwóch lat rośnie cena tego owocu. W minione wakacje, w moich rejonach płacili po 3,5 zł/kg na skupach, a co dopiero w przetwórniach. Mam nadzieję, że tendencja zwyżkowa utrzyma się i w tym roku Quote
Adams Posted January 27, 2012 Report Posted January 27, 2012 A jak w ostatnich latach z jabłkami? Quote
Guest jarki Posted February 7, 2012 Report Posted February 7, 2012 Dalszy rozwój produkcji mleka i ewentualny zakup maszyn które pomogą udoskonalić produkcję. będziesz inwestował w produkcję mleka a nie w łopatę na fiskusa a poważnie to mleko jest chyba najbardziej dochodowe tylko od zera zacząć to jest niemożliwe Quote
jacek895 Posted February 7, 2012 Report Posted February 7, 2012 Jak masz dobrego kolege to załóż z nim spółke i będziecie mogli razem napadać na śmietniki. Quote
Adams Posted February 7, 2012 Report Posted February 7, 2012 A ja wciąż uważam że sad byłby najlepszym rozwiązaniem.I mam prośbe czy mógłbyś podać czym się specjalizują w twojej okolicy? Quote
ryszard_1966 Posted August 31, 2016 Report Posted August 31, 2016 Może jagoda kamczacka? Ja zakupiłem od romanscy.info kilka sztuk i ma się naprawdę dobrze, mimo, że ziemia nie jest aż tak urodzajna. No i państwo Romańscy też dają dużo wskazówek jak to utrzymać. Quote
Recommended Posts